ПАУК Parasteatoda tepidariorum производи две врсте лепљивих нити. Прву користи да би правио мрежу на зиду. Те нити су веома јаке и зато мрежа остаје причвршћена за зид. Другу користи за тло. Те нити су доста слабије да би се мрежа, када је то потребно, могла лако одвојити од тла. Како овај паук производи нити које могу бити и јаке и слабе?

Јаче нити

Размислите о следећем: Паук причвршћује своју мрежу за зид, плафон или неку сличну површину тако што упреда веома лепљиве свилене нити у такозване дискове за причвршћивање, који су довољно јаки да могу издржати налет инсекта у лету. С друге стране, свилене нити којима је мрежа причвршћена за тло сасвим су другачије структуре. Имају знатно мање тачки причвршћивања, тако да кад плен уђе у мрежу, слабије нити на тлу попуштају и плен се нађе у ваздуху, висећи о једној нити.

Слабије нити

У изјави за штампу Универзитета Акрон у Охају наводи се да научници који су открили овај природни феномен „већ раде на развијању синтетичког лепка по узору на невероватан инжењеринг овог паука“. Научници се надају да ће направити лепак који ће се моћи користити како за обичне фластере тако и код прелома кости.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност паука да произведе лепак са два различита везивна својства настао еволуцијом или је дело Створитеља?