Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Бразилу

Фејжуада је традиционално бразилско јело

Тукан

Посета Бразилу

У БРАЗИЛУ се домородачко становништво некада бавило ловом, сакупљањем плодова и ратарством. Португалски истраживачи су са собом донели римокатоличку религију и постепено су ницале цркве и капеле — од којих су неке биле украшене позлаћеном дрвеном резбаријом.

Од средине XVI до средине XIX века, у Бразил је из Африке бродовима стигло четири милиона робова за рад на пољима. Са собом су донели своје обреде, што је водило до мешања афричких и бразилских веровања и настанка нових религија, као што су макумба и кандомбле. Афрички утицај је очигледан и у бразилској музици, игри и кухињи.

Традиционално јело фејжуада је заправо варијанта једног португалског јела и прави се од неколико врста меса и црног пасуља, а служи се уз пиринач и кељ. Током XIX и XX века, у ову земљу су дошли милиони емиграната из Европе  (углавном из Немачке, Италије, Пољске и Шпаније), као и из Јапана и других крајева света.

Данас у Бразилу има 750 000 Јеховиних сведока у преко 11 000 скупштина. Они проучавају Библију са више од 800 000 људи. Да би се изградила места за одржавање њихових састанака, то јест Дворане Краљевства, Сведоци у овој земљи имају 31 тим за градњу тих објеката. Сваке године се изгради или реновира око 250 до 300 таквих дворана и од марта 2000. до данас завршено их је 3 647.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Амазон је од свих река у свету најбогатији водом и дуг је око 6 400 километара

У басену Амазона налази се највећа прашума на свету