Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  децембар 2013.

Поглед у свет

Поглед у свет

Сједињене Државе

Резултати једног истраживања показују да је због слушања музике, разговора телефоном и томе слично скоро трећина пешака деконцентрисана док прелази прометне улице. Најопасније је писање порука. Код оних који пишу поруке, време преласка улице је за 18 посто дуже. Код њих је такође скоро 4 пута већа вероватноћа да ће игнорисати семафор, да ће прећи улицу на недозвољеном месту или да неће погледати на обе стране пре преласка улице.

Нигерија

Жене које из Нигерије долазе у Европу као жртве трговином људима морају да у верском ритуалу пред врачем положе заклетву о ћутању. Трговци људима користе њихов дубоко укорењени страх од казне из духовног света да би их као сексуално робље држали у покорности.

Шпанија

Од особа које су дуже време незапослене, њих 5 до 10 посто у својој биографији не наводи факултетско образовање и радно искуство да не би деловали сувише квалификовано.

Свет

Дим из старинских пећи сматра се једним од главних узрока смрти у земљама у развоју, у којима четири милиона људи годишње умре од респираторних обољења насталих услед изложености диму. Стручњаци кажу да су штетне хемикалије које се ослобађају при сагоревању дрва и угља смртоносне колико и отровне материје из дуванског дима.