Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! ДЕЦЕМБАР 2013

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Исус

Исус

Да ли је Исус Бог?

„Ниједан човек никада није видео Бога.“ (Јован 1:18)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи не верују да је Исус Бог. Други кажу да су Исус и Бог једнаки и то потврђују неким библијским стиховима.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији не стоји да је Исус Свемоћни Бог, нити да је једнак Богу. Управо супротно, она говори да је Исус у нижем положају у односу на Бога. На пример, у Библији су забележене следеће Исусове речи: „Отац [је] већи од мене“ (Јован 14:28). Такође Библија каже: „Ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:18). Будући да су многи видели Исуса, јасно је да он не може бити Бог.

Исусови први следбеници нису тврдили да је Исус Бог. На пример, јеванђелиста Јован је о чудима која је записивао рекао: „Ова су записана да бисте веровали да је Исус заиста Христ, Син Божји“ (Јован 20:31). *

 Када се Исус родио?

„У том крају били су и пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада.“ (Лука 2:8)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Једни славе Божић 25. децембра, а други 7. јануара. Они сматрају да је то дан када се Исус родио.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији се не наводи датум Исусовог рођења. Међутим, помиње се да су тада „у том крају били [...] пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада“ (Лука 2:8). Мало је вероватно да би пастири током децембра и јануара ноћу држали своја стада на отвореном. Зашто?

У крају у ком се Исус родио децембар и јануар су најхладнији месеци у години. У Библији се за то доба године каже да је „време киша“ и да се „не може се стајати напољу“ (Јездра 10:9, 13; Јеремија 36:22). Пастири никако не би тада са својим стадима „боравили напољу“.

Да ли се Исус након смрти заиста вратио у живот?

„Бог га је подигао из мртвих.“ (Дела апостолска 3:15)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки сматрају да је немогуће да се ико, па чак и Исус, врати из смрти у живот.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Исус је говорио својим ученицима да ће „много тога претрпети [...] да ће бити убијен и да ће трећи дан ускрснути“ (Матеј 16:21). У Библији стоји да је чак 500 њих видело Исуса након што је ускрснуо (1. Коринћанима 15:6). Ти очевици нису нимало сумњали да се он вратио из мртвих. Били су чак спремни да умру пре него да се одрекну тог веровања! (Дела апостолска 7:51-60; 12:1, 2).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Библија говори о томе да су Исусова смрт и ускрсење отворили пут људима за живот у обећаном Рају на земљи (Псалам 37:11, 29; Откривење 21:3, 4). Сви имамо прилику да заувек срећно живимо на рајској земљи, захваљујући љубави коју су показали Исус и његов Отац, Свемоћни Бог, Јехова (Јован 3:16; Римљанима 6:23).

^ одл. 7 Библија не подржава мисао да Бог има жену и с њом децу. Уместо тога, у њој је Исус назван „Син Божји“ зато што га је директно створио Бог и зато што има особине попут њега.