Да ли је Исус Бог?

„Ниједан човек никада није видео Бога.“ (Јован 1:18)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи не верују да је Исус Бог. Други кажу да су Исус и Бог једнаки и то потврђују неким библијским стиховима.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији не стоји да је Исус Свемоћни Бог, нити да је једнак Богу. Управо супротно, она говори да је Исус у нижем положају у односу на Бога. На пример, у Библији су забележене следеће Исусове речи: „Отац [је] већи од мене“ (Јован 14:28). Такође Библија каже: „Ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:18). Будући да су многи видели Исуса, јасно је да он не може бити Бог.

Исусови први следбеници нису тврдили да је Исус Бог. На пример, јеванђелиста Јован је о чудима која је записивао рекао: „Ова су записана да бисте веровали да је Исус заиста Христ, Син Божји“ (Јован 20:31). *

 Када се Исус родио?

„У том крају били су и пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада.“ (Лука 2:8)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Једни славе Божић 25. децембра, а други 7. јануара. Они сматрају да је то дан када се Исус родио.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији се не наводи датум Исусовог рођења. Међутим, помиње се да су тада „у том крају били [...] пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада“ (Лука 2:8). Мало је вероватно да би пастири током децембра и јануара ноћу држали своја стада на отвореном. Зашто?

У крају у ком се Исус родио децембар и јануар су најхладнији месеци у години. У Библији се за то доба године каже да је „време киша“ и да се „не може се стајати напољу“ (Јездра 10:9, 13; Јеремија 36:22). Пастири никако не би тада са својим стадима „боравили напољу“.

Да ли се Исус након смрти заиста вратио у живот?

„Бог га је подигао из мртвих.“ (Дела апостолска 3:15)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки сматрају да је немогуће да се ико, па чак и Исус, врати из смрти у живот.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Исус је говорио својим ученицима да ће „много тога претрпети [...] да ће бити убијен и да ће трећи дан ускрснути“ (Матеј 16:21). У Библији стоји да је чак 500 њих видело Исуса након што је ускрснуо (1. Коринћанима 15:6). Ти очевици нису нимало сумњали да се он вратио из мртвих. Били су чак спремни да умру пре него да се одрекну тог веровања! (Дела апостолска 7:51-60; 12:1, 2).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Библија говори о томе да су Исусова смрт и ускрсење отворили пут људима за живот у обећаном Рају на земљи (Псалам 37:11, 29; Откривење 21:3, 4). Сви имамо прилику да заувек срећно живимо на рајској земљи, захваљујући љубави коју су показали Исус и његов Отац, Свемоћни Бог, Јехова (Јован 3:16; Римљанима 6:23).

^ одл. 7 Библија не подржава мисао да Бог има жену и с њом децу. Уместо тога, у њој је Исус назван „Син Божји“ зато што га је директно створио Бог и зато што има особине попут њега.