Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  новембар 2013.

Утицај менопаузе на живот жене

Утицај менопаузе на живот жене

„Туга би ме преплавила без икаквог разлога и наговештаја. Плакала бих и питала се да ли ја то лудим.“ (Роза, * 50 година)

„Пробудите се ујутру и видите да вам је кућа у хаосу. Не можете да пронађете своје ствари. Оно што сте годинама постизали с лакоћом, сада делује тако тешко, а ви не знате зашто.“ (Ана, 55 година)

КОД ових жена није реч о некој болести, већ о менопаузи. То је природна промена која означава завршетак репродуктивног циклуса жене. Да ли се приближавате том периоду? Или сте можда већ у њему? У оба случаја, ви и ваши најближи ћете се лакше изборити с том променом ако разумете какав утицај она има на живот жене.

Перименопауза

Менопаузална транзиција, то јест перименопауза, обухвата раздобље пре менопаузе и саму менопаузу. * Међутим, у свакодневном говору се за читав тај период користи израз „менопауза“ или „климактеријум“.

Код већине жена, перименопауза почиње у четрдесетим годинама, али код неких чак и у шездесетим. У већини случајева менструални циклус не престаје одједном. Због тога што ниво хормона варира, код жене може доћи до изостанка циклуса, крварења у неуобичајено време или обилног крварења. Само код малог броја жена, циклус престаје одједном, такорећи преко ноћи.

„Код сваке жене су симптоми менопаузе другачији“, стоји у књизи Menopause Guidebook. У Великом породичном саветнику о здрављу се међу најчешћим симптомима наводе „наступи врућине [...] који могу да изазову знојење“. Неке жене након тога обузима осећај хладноће. Те тегобе могу ометати сан и црпсти снагу. Колико дуго оне  трају? Према књизи The Menopause Book, „код неких жена се у време менопаузалне транзиције годину-две дана јавља понеки талас врућине. Друге пате много година, а врло мало њих живи с повременим таласима врућине до краја живота“. *

Услед поремећаја равнотеже хормона, код жене се могу јавити и депресија и промене расположења, због чега ће она чешће плакати. Такође се јављају проблеми с концентрацијом и памћењем. Међутим, књига The Menopause Book објашњава да је „изузетно мала вероватноћа да ће једна жена имати све симптоме“. Заправо, неке жене имају тек понеку тегобу, а неке немају никакве симптоме.

Како се изборити

Тегобе се могу ублажити неким променама у начину живота. На пример, жене које пуше могу смањити учесталост наступа врућине тако што ће прекинути с том штетном навиком. Добро је направити неке измене у исхрани, на пример смањити унос алкохола, кофеина и хране која је зачињена или богата шећером, или их потпуно избацити, будући да све то може изазвати таласе врућине. Важно је водити рачуна о томе да исхрана буде уравнотежена и разноврсна.

Вежбање такође може у великој мери ублажити симптоме менопаузе. На пример, физичка активност помаже у борби против несанице и поправља расположење, а такође је корисна за кости и опште здравље. *

Отворено комуницирајте

„Нема потребе да тихо патите“, каже раније цитирана Роза. „Ако отворено причате с најближима, они неће превише бринути када запазе кроз шта пролазите.“ Заправо, имаће више стрпљења и разумевања. „Љубав је стрпљива, љубав је добра“ (1. Коринћанима 13:4, Савремени српски превод).

Многим женама помаже и молитва, на пример онима којима је тешко што више не могу имати потомство. Библија нас уверава: „[Бог] нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:4). Такође може бити утешно сазнање да је период менопаузе само привремен. Након тога, за жену која води рачуна о свом здрављу наступа још једно лепо поглавље у животу.

^ одл. 2 Имена су промењена.

^ одл. 6 Лекари сматрају да је менопауза наступила уколико жена 12 месеци није имала менструацију.

^ одл. 8 Таласе врућине такође изазивају одређени лекови и нека обољења, као што су болести штитне жлезде и различите инфекције. Било би мудро искључити те факторе пре него што се донесе закључак да су таласи врућине повезани с менопаузом.

^ одл. 12 Да би помогли пацијенткињама да лакше подносе менопаузу, лекари могу препоручити хормонску терапију, додатке исхрани, антидепресиве и друге препарате. Пробудите се! не заговара ниједан производ или терапију.