Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! НОВЕМБАР 2013

Утицај менопаузе на живот жене

Утицај менопаузе на живот жене

„Туга би ме преплавила без икаквог разлога и наговештаја. Плакала бих и питала се да ли ја то лудим.“ (Роза, * 50 година)

„Пробудите се ујутру и видите да вам је кућа у хаосу. Не можете да пронађете своје ствари. Оно што сте годинама постизали с лакоћом, сада делује тако тешко, а ви не знате зашто.“ (Ана, 55 година)

КОД ових жена није реч о некој болести, већ о менопаузи. То је природна промена која означава завршетак репродуктивног циклуса жене. Да ли се приближавате том периоду? Или сте можда већ у њему? У оба случаја, ви и ваши најближи ћете се лакше изборити с том променом ако разумете какав утицај она има на живот жене.

Перименопауза

Менопаузална транзиција, то јест перименопауза, обухвата раздобље пре менопаузе и саму менопаузу. * Међутим, у свакодневном говору се за читав тај период користи израз „менопауза“ или „климактеријум“.

Код већине жена, перименопауза почиње у четрдесетим годинама, али код неких чак и у шездесетим. У већини случајева менструални циклус не престаје одједном. Због тога што ниво хормона варира, код жене може доћи до изостанка циклуса, крварења у неуобичајено време или обилног крварења. Само код малог броја жена, циклус престаје одједном, такорећи преко ноћи.

„Код сваке жене су симптоми менопаузе другачији“, стоји у књизи Menopause Guidebook. У Великом породичном саветнику о здрављу се међу најчешћим симптомима наводе „наступи врућине [...] који могу да изазову знојење“. Неке жене након тога обузима осећај хладноће. Те тегобе могу ометати сан и црпсти снагу. Колико дуго оне  трају? Према књизи The Menopause Book, „код неких жена се у време менопаузалне транзиције годину-две дана јавља понеки талас врућине. Друге пате много година, а врло мало њих живи с повременим таласима врућине до краја живота“. *

Услед поремећаја равнотеже хормона, код жене се могу јавити и депресија и промене расположења, због чега ће она чешће плакати. Такође се јављају проблеми с концентрацијом и памћењем. Међутим, књига The Menopause Book објашњава да је „изузетно мала вероватноћа да ће једна жена имати све симптоме“. Заправо, неке жене имају тек понеку тегобу, а неке немају никакве симптоме.

Како се изборити

Тегобе се могу ублажити неким променама у начину живота. На пример, жене које пуше могу смањити учесталост наступа врућине тако што ће прекинути с том штетном навиком. Добро је направити неке измене у исхрани, на пример смањити унос алкохола, кофеина и хране која је зачињена или богата шећером, или их потпуно избацити, будући да све то може изазвати таласе врућине. Важно је водити рачуна о томе да исхрана буде уравнотежена и разноврсна.

Вежбање такође може у великој мери ублажити симптоме менопаузе. На пример, физичка активност помаже у борби против несанице и поправља расположење, а такође је корисна за кости и опште здравље. *

Отворено комуницирајте

„Нема потребе да тихо патите“, каже раније цитирана Роза. „Ако отворено причате с најближима, они неће превише бринути када запазе кроз шта пролазите.“ Заправо, имаће више стрпљења и разумевања. „Љубав је стрпљива, љубав је добра“ (1. Коринћанима 13:4, Савремени српски превод).

Многим женама помаже и молитва, на пример онима којима је тешко што више не могу имати потомство. Библија нас уверава: „[Бог] нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:4). Такође може бити утешно сазнање да је период менопаузе само привремен. Након тога, за жену која води рачуна о свом здрављу наступа још једно лепо поглавље у животу.

^ одл. 2 Имена су промењена.

^ одл. 6 Лекари сматрају да је менопауза наступила уколико жена 12 месеци није имала менструацију.

^ одл. 8 Таласе врућине такође изазивају одређени лекови и нека обољења, као што су болести штитне жлезде и различите инфекције. Било би мудро искључити те факторе пре него што се донесе закључак да су таласи врућине повезани с менопаузом.

^ одл. 12 Да би помогли пацијенткињама да лакше подносе менопаузу, лекари могу препоручити хормонску терапију, додатке исхрани, антидепресиве и друге препарате. Пробудите се! не заговара ниједан производ или терапију.