Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Како да са својим дететом разговарате о секстингу

Како да са својим дететом разговарате о секстингу

ИЗАЗОВ

Чули сте да је међу младима уобичајен секстинг. ’Да ли је могуће да би и моје дете радило тако нешто?‘, можда се питате.

Желите да разговарате с њим о томе — али како? Пре него што размотримо неке предлоге, погледајмо зашто је међу младима популаран секстинг * и зашто не треба олако гледати на њега.

РАЗЛОЗИ

  • Неки тинејџери шаљу поруке сексуалне садржине као део игре завођења.

  • Дешава се да нека девојка пошаље своју непристојну слику зато што је дечко наговара на то.

  • Понекад ће неки дечко слати свима одреда вулгарну слику неке девојке да би забављао друштво или да би јој се осветио након раскида.

Било како било, мобилни телефон у рукама неког тинејџера може постати опасно оружје. „Довољан је само један ’клик‘“, каже се у књизи CyberSafe, „па да се некоме заувек загорча живот.“

Многи не схватају да када нека слика заврши у виртуелном свету, пошиљалац више нема контролу над тим како ће се она користити. У једном извештају ФБИ-ја помиње се да је једна 18-годишња девојка „починила самоубиство након што је слика на којој је била гола, коју је проследила свом дечку, такође доспела до стотине тинејџера из њене школе. Други ђаци су прослеђивали њену слику и изгледа да су је малтретирали.“

Секстинг такође повлачи са собом и нека правна питања. На пример, на неким местима малолетници који су другим малолетницима слали слике експлицитног садржаја оптужени су за дечију порнографију и отворен им је досије као сексуалним напасницима. И ви као родитељ можете имати проблема са законом ако нисте предузели одговарајуће мере како дете не би било укључено у секстинг или ако је ваше дете починило неки прекршај.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Поставите јасне границе. Иако не можете имати потпуну контролу над тим како ваш тинејџер користи мобилни телефон, ипак му можете јасно ставити до знања своја правила, као и последице кршења тих правила. Запамтите да као родитељ имате право да знате како ваш тинејџер користи мобилни телефон. (Библијска мисао: Ефешанима 6:1.)

Помозите детету да дубље сагледава ствари. Могли бисте рећи: „Постоје разна мишљења о томе шта спада под секстинг. Како би га ти дефинисао?“ „Које су слике по теби неприкладне?“ „На неким местима закон кажњава малолетника који шаље слику другог малолетника без одеће. Да ли ти мислиш да је секстинг толико лош?“ „Зашто је секстинг морално неисправан?“ Пажљиво слушајте свог тинејџера и помозите му да схвати до чега све може довести само једна погрешна порука. (Библијска мисао: Јеврејима 5:14.)

До чега све може довести само једна погрешна порука?

Причајте о замишљеним ситуацијама. Можете својој ћерки рећи: „Рецимо да неки момак наговара девојку да му пошаље своју секси слику. Шта она треба да уради? Да попусти притиску из страха да га не изгуби? Одбије га, али настави да флертује с њим? Прекине контакт? Каже некој одраслој особи?“ Помозите ћерки да сагледава ствари из разних углова. Наравно, сличан приступ можете користити и код сина. (Библијска мисао: Галатима 6:7.)

Апелујте на дететов осећај за исправно. Постављајте му питања попут: Колико ти је важна добра репутација? По чему би волео да будеш познат? Како би се осећао ако би некога понизио тако што би проследио његову непристојну слику? С друге стране, шта би мислио о себи ако би урадио оно што знаш да је исправно? Помозите свом тинејџеру да ’сачува чисту савест‘ (1. Петрова 3:16).

Пружите добар пример. У Библији стоји да је Божја мудрост чиста и нелицемерна (Јаковљева 3:17). Да ли показујете да живите у складу с тим библијским речима? „Треба да поставимо добар пример тако што нећемо гледати прљаве слике и посећивати сајтове који су развратног садржаја или су илегални“, наводи се у књизи CyberSafe.

^ одл. 5 „Секстинг“ је слање сексуално експлицитних порука, фотографија или видео-снимака путем мобилног телефона. Више информација можете наћи на веб-сајту jw.org у чланку „Млади питају — Шта треба да знам о секстингу?“ (Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ТИНЕЈЏЕРИ.)