Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! НОВЕМБАР 2013

Да ли сте ’на гозби без престанка‘?

Да ли сте ’на гозби без престанка‘?

„Сви су дани невољнику лоши, а ко је веселог срца, на гозби је без престанка.“ (Пословице 15:15)

ШТА значе ове речи? Оне описују унутрашње стање човека. „Невољник“ се задржава на негативним стварима и због тога су му дани „лоши“. За разлику од њега, онај ко је „веселог срца“ настоји да позитивно размишља и зато има унутрашњу радост и, симболично говорећи, „на гозби је без престанка“.

Сви имамо проблеме који нас донекле могу лишити среће. Па ипак, можемо предузети нешто како бисмо сачували радост у тешким временима. Осмотримо шта Библија саветује.

  • Немојте се данас оптерећивати оним што би се могло десити сутра. Исус Христ је рекао: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свога зла“ (Матеј 6:34).

  • Усмерите пажњу на оно што је лепо у вашем животу. Можда, када вам је тешко, можете чак направити списак свих тих лепих ствари и размишљати о њима. Такође, немојте се превише бавити грешкама из прошлости. Извуците поуку из њих и гледајте напред. Будите попут возача који повремено гледа у ретровизор, а не стално. Поред тога, немојте заборавити да Бог ’истински опрашта‘ (Псалам 130:4).

  • Када вас бриге савладају, поверите се пријатељу који може да вас развесели. „Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“, стоји у Пословицама 12:25. Та „добра реч“ може доћи од члана породице или поверљивог пријатеља, то јест од некога ко није циничан и песимистичан, већ вас „воли у свако доба“ (Пословице 17:17).

Мудре мисли из Библије помогле су многима да пронађу радост у животу, чак и у тешким временима. Нека оне и за вас буду извор утехе.