Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  октобар 2013.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Депресија

Депресија

Шта је депресија?

„Немир ме је обузео, од боли сам се повио, по цео дан жалостан ходам.“ (Псалам 38:6)

ШТА СТРУЧЊАЦИ КАЖУ.

Сви се понекад лоше осећамо, али клиничка депресија је изнурујућ и упоран поремећај који омета нормалан живот особе. Чињеница је да међу стручњацима не постоји слагање шта је „нормална“ туга, а шта је „поремећај“. Међутим, нема сумње да неке људе обузимају интензивна негативна осећања, понекад праћена осећањем безвредности и претеране кривице.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија говори о многим женама и мушкарцима који су се понекад лоше осећали. На пример, Ана је осећала ’тугу у срцу‘. У неким преводима се за њу каже да је била „сломљеног срца“ или „у дубоком очају“ (1. Самуилова 1:10). Једном приликом је пророк Илија толико патио да се молио Богу да му узме живот (1. Краљевима 19:4).

Хришћани из првог века су били посаветовани да ’теше потиштене душе‘ (1. Солуњанима 5:14). Према једном библисти, израз „потиштене душе“ може се односити на оне који су „привремено клонули под животним притисцима“. Очигледно су се и верни људи из библијских времена понекад осећали депресивно.

 Да ли је онај ко болује од депресије сам крив за то?

„Знамо да све стварство заједно уздише и да је у боловима.“ (Римљанима 8:22)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији стоји да је болест последица непослушности првог људског пара. У Псалму 51:5 стоји: „Грешан сам рођен, у греху ме је зачела мајка моја.“ Поред тога, у Римљанима 5:12 се каже да је „преко једног човека [првог човека, Адама] у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“. Будући да смо наследили несавршеност од Адама, сви смо подложни разним физичким и психичким болестима. Због тога, као што каже Библија, ’све стварство заједно уздише и у боловима је‘ (Римљанима 8:22). Међутим, Бог у Библији обећава нешто што ниједан лекар не може, наиме, да ће успоставити нови свет у ком неће бити болести и поремећаја попут депресије (Откривење 21:4).

Како се изборити с депресијом?

„Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа.“ (Псалам 34:18)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Не можемо утицати на све околности у животу, и сигурно ће нам се ту и тамо дешавати нешто лоше (Проповедник 9:11, 12). Међутим, можемо настојати да изградимо неку врсту одбрамбеног система, тако да негативна осећања не преузму контролу над нашим животом.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

И Библија признаје да они који су болесни треба да затраже лекарску помоћ (Лука 5:31). Зато, ако патите од неког афективног поремећаја, нема ништа лоше у томе да потражите стручну помоћ. Библија такође истиче важност молитве. На пример, Псалам 55:22 каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне.“ Молитва није само емоционално растерећење већ обраћање Јехови Богу, који је стваран и који је „близу оних који су сломљеног срца“ (Псалам 34:18).

Такође је добро поверити се неком блиском пријатељу (Пословице 17:17). Данијела, која је Јеховин сведок, рекла је како је њој помогао један суверник: „Он је био брижан и охрабрио ме је да кажем како се осећам. Иако сам годинама избегавала да причам о својој депресији, убрзо сам схватила да ми је све време био потребан такав разговор. Изненадила сам се колико сам се после тога боље осећала.“

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Шта треба знати о менталним болестима

Девет корака вам могу помоћи да се успешно борите с неким менталним поремећајем.