ЈЕДНА врста јужноамеричког зрикавца (Copiphora gorgonensis) има уши мање од једног милиметра, али оне функционишу веома слично људским ушима. Овај инсект распознаје велик распон фреквенција с велике удаљености. На пример, он препознаје разлику између звука који испушта други зрикавац и ултразвука који емитује слепи миш док лови.

УХО ЗРИКАВЦА

Размислите о следећем: Уши овог зрикавца налазе се на његовим предњим ногама. Попут људског уха, његово ухо прикупља звук, претвара га у одговарајућ сигнал и анализира фреквенцију. Поред тога, научници су открили јединствен орган у уху овог инсекта — шупљину под притиском која је испуњена течношћу и која личи на издужен балон. Овај орган, који су назвали акустични мехурић, има функцију попут пужа у уху сисара, али је много мањи. Захваљујући том органу, овај зрикавац има невероватан слух.

Професор Данијел Роберт, који ради на одељењу биолошких наука на Универзитету у Бристолу у Великој Британији, каже да ће ово откриће помоћи инжењерима да „по узору на биолошке системе конструишу слушне апарате који ће бити мањи и прецизнији“. Сматра се да ће то откриће такође унапредити ултразвучну технологију, укључујући и ултразвучне апарате у болницама.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је невероватан слух овог зрикавца настао еволуцијом или је дело Створитеља?