Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Када пријатељство пређе границу

Када пријатељство пређе границу

ИЗАЗОВ

Имате пријатеља супротног пола који вас заиста разуме и с којим можете да причате о свему. ’Ми смо само пријатељи‘, говорите себи. Међутим, можда би ваш брачни друг стекао другачији утисак ако би чуо ваше дуге разговоре.

Очигледно је ваше пријатељство већ прешло границу и зато морате нешто да предузмете. Осмотрите најпре због чега је можда дошло до тога.

РАЗЛОЗИ

Жеља за пажњом и признањем. Једноставно речено, свакоме прија пажња особе супротног пола. Када видимо да нас неко цени, то нам ласка и осећамо се привлачно. Након више година брачног живота, можда почињете да тражите емоционалну подршку од неког пријатеља супротног пола. Али немојте заборавити: Ако те потребе задовољавате ван брака, то ће се сигурно негативно одразити на ваш однос с брачним другом. Када се неприкладно вежете за неку особу супротног пола, слаби ваш брак. У неком смислу, ви свог супружника лишавате пажње која му припада.

• Размислите о следећем: ’Шта ми ово пријатељство пружа, што би требало да потражим у свом браку?‘

Емоционална празнина. Библија реално каже да ће они који су у браку у извесној мери имати „невољу“ (1. Коринћанима 7:28). На пример, понекад можда осећате да вас брачни друг занемарује или да вас не цени довољно. Или сте можда огорчени због неке нерешене несугласице. Можда он не жели да разговара о томе и због тога сте фрустрирани и тражите да вам неко други попуни емоционалну празнину. Неки стручњаци кажу да избегавање да се разговара о озбиљним питањима води до несрећног брака — а можда чак и до развода.

• Размислите о следећем: ’Да ли се између мене и мог брачног партнера створио јаз због ког имам потребу да се вежем за неког другог?‘

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Будите свесни опасности. Библија каже: „Може ли човек ставити ватру у недра, а да му се одећа не запали?“ (Пословице 6:27). Заиста, ако развијате осећања према особи с којом нисте у браку, то је као да ходате по ивици провалије (Јаковљева 1:14, 15). Није реч само о томе шта би се могло десити него о томе шта се већ сада дешава. Ви пажњу која припада вашем супружнику заправо поклањате другој особи.

Немојте живети у заблуди. Ако имате блиског пријатеља супротног пола, могли бисте почети да се питате какав би вам живот био да сте у браку с том особом. Међутим, ви у том случају вероватно упоређујете њене јаче стране с манама вашег супружника, а то је најблаже речено неправедно! Немојте заборавити да је то што сада осећате према свом пријатељу вероватно иста занесеност коју сте у почетку осећали према свом брачном другу. (Библијска мисао: Јеремија 17:9.)

Поставите границе. Људи уграђују аларм у свој аутомобил или стан да би спречили крађу. И ви можете учинити нешто слично за свој брак. Библија каже: „Чувај срце своје“ (Пословице 4:23). Како да примените тај савет? Предузмите следеће:

  • Јасно ставите до знања да сте одани брачном другу — можда тако што ћете држати његове фотографије на радном месту. (Библијска мисао: Постанак 2:24.)

  • Када је реч о опхођењу са супротним полом, унапред одредите шта је прихватљиво, а шта није. На пример, сигурно није на месту с неким пријатељем супротног пола разговарати о брачним проблемима или с неким колегом с посла изаћи на пиће.

  • Ако сте се превише зближили са особом супротног пола, окончајте то пријатељство. Ако вам се то чини претешко, питајте се зашто је тако. Немојте тражити изговоре да сачувате то пријатељство, већ пажњу усмерите на брачног друга и заштитите свој брак. (Библијска мисао: Пословице 5:18, 19.)