Др Дејви Лус је биохемичар из Белгије. Једно време није веровао да постоји Створитељ, већ да је све настало еволуцијом. Међутим, променио је мишљење. Шта је навело једног научника да преиспита своје гледиште о пореклу живота? Пробудите се! је разговарао с њим о његовом научном раду и његовој вери.

Како сте почели да се бавите научноистраживачким радом?

Одлучио сам да студирам хемију. Био сам фасциниран протеинима и нуклеинским киселинама, најсложенијим молекулима на нашој планети. Касније ми је посебну пажњу привукло то како одређени молекули реагују на сунчеву светлост.

Да ли сте веровали у Бога?

Као дете јесам. Али касније, док сам студирао на Католичком универзитету у Левену, учио сам да је живот на нашој планети настао искључиво природним процесима. Професори су неке од тих процеса објашњавали звучним речима. Били су то уважени научници, па стога нисам доводио у питање оно што су говорили. Зато ми је било тешко да прихватим да Бог постоји.

Шта вас је навело да преиспитате своје мишљење о пореклу живота?

Године 1999, срео сам пријатеља из школских дана који је постао Јеховин сведок, па сам тако био на једном њиховом састанку. Такође је негде у то време један Јеховин сведок био на нашим вратима и оставио нам књигу Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? *

Шта сте мислили о тој књизи?

Импресионирале су ме темељно истражене информације  у њој. Навеле су ме да се запитам да ли еволуција заиста има објашњење за разноврсност живота у природи.

Шта је у природи оставило утисак на вас?

Мој научни рад је обухватао изучавање молекула у цијанобактеријама, микроорганизмима који живе у океанима и сами производе храну за себе. Неки научници сматрају да су то били први живи организми на нашој планети. Ти микроби користе невероватно сложен хемијски процес, који се још увек не разуме у потпуности, како би помоћу енергије из сунчеве светлости претворили воду и угљен-диоксид у хранљиве материје. Такође ме је задивила њихова невероватна способност да упијају светлост.

Будући да и зелене биљке помоћу сунчеве светлости производе хранљиве материје, по чему су ове бактерије посебне?

Што је већа дубина мора, мање има светлости. Зато цијанобактерије које живе у морским дубинама морају да упију и најмањи делић светлосне енергије, и то чине помоћу веома осетљивих антена. Сакупљена енергија се готово стопроцентно искоришћава у процесу производње хране. Ови механизми привлаче пажњу произвођача соларних плоча. Наравно, вештачке соларне ћелије нису ни приближно ефикасне као механизми у овим бактеријама.

До каквог вас је закључка то довело?

Размишљање о томе како многи инжењери настоје да копирају чудесне механизме живих бића навело ме је на закључак да иза свега у природи мора стајати Бог

Размишљање о томе како многи инжењери настоје да копирају чудесне механизме живих бића навело ме је на закључак да иза свега у природи мора стајати Бог. Међутим, своју веру нисам темељио само на научном истраживању већ и на пажљивом проучавању Библије.

Шта вас је уверило да је Библија књига од Бога?

Много тога. Између осталог, то што су се библијска пророчанства испунила до детаља. На пример, пророк Исаија је више векова унапред детаљно описао како ће Исус умрети и бити сахрањен. У Кумрану је пронађен Исаијин свитак, препис Исаијине књиге који је настао око 100 година пре него што се Исус родио. То значи да пророчанство никако није могло бити записано након његове смрти.

То пророчанство гласи: „Кад умре, гроб ће му бити међу злочинцима и међу богатима“ (Исаија 53:9, 12). Занимљиво је да је Исус био погубљен са злочинцима, али сахрањен у гробници једне богате породице. То је само једно од многих испуњених пророчанстава која су ме уверила да је Бог надахнуо писање Библије (2. Тимотеју 3:16). Након неког времена, постао сам Јеховин сведок.

Шта вам се свиђа код Јеховиних сведока?

Наша вера није слепа и не игнорише научне чињенице

Наша вера није слепа и не игнорише научне чињенице. Такође, начела која нас воде у животу чврсто се темеље на Библији. Као Јеховин сведок, радо другим људима преносим утешну поруку из Библије и помажем им да пронађу одговоре на своја питања.

^ одл. 9 Издали Јеховини сведоци.