Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како опростити

Како опростити

ИЗАЗОВ

Када се посвађате са супружником, често говорите о прошлости, износећи списак његових грешака које би одавно требало да су пале у заборав. У чему је проблем? Једно од вас не зна да опрашта, а можда и обоје.

Па ипак, то се може научити. Али најпре се позабавимо тиме зашто је мужевима и женама понекад тако тешко да опросте једно другом.

РАЗЛОЗИ

Контрола. Неки не желе да опросте јер мисле да ће тако имати одређену контролу над брачним другом. Када дође до неслагања, они извлаче догађаје из прошлости као кеца из рукава да би свог супружника држали у шаци.

Огорченост. Ожиљци због некадашњих увреда тешко зацељују. Супружник можда каже ’опраштам ти‘, али и даље је огорчен због онога што се десило и можда чак жели да врати мило за драго.

Разочарање. Неки улазе у брак верујући да ће им живот бити као у бајци. Зато, када дође до неслагања, тврдоглаво одбијају да попусте и питају се како то да они као „идеалан пар“ могу имати различита мишљења. Због нереалних очекивања, особа је склонија да види пропусте и теже опрашта.

Неразумевање. Многи супружници не могу да опросте јер не разумеју шта то заправо подразумева. На пример, они мисле:

Ако опростим, умањујем грешку.

Ако опростим, морам да заборавим шта се десило.

Ако опростим, мислиће да може слободно да ме вређа.

Али опраштање не значи ништа од тога. Па ипак, опростити није увек лако, поготово у блиским везама као што је веза између мужа и жене.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Схватите шта опраштање подразумева. У Библији, реч „опростити“ понекад значи „пустити“. Дакле опраштање не подразумева да обавезно заборавите оно што се десило или да умањујете грешку. Понекад то једноставно значи да нешто „пустите“, то јест да пређете преко нечега. То ће бити добро и за вас и за ваш брак.

Сагледајте последице неопраштања. Неки стручњаци кажу да се дуготрајна огорченост може лоше одразити на физичко и емоционално здравље. Она повећава ризик од појаве депресије и високог крвног притиска, а да и не помињемо какву штету може нанети браку. Зато Библија с добрим разлогом каже: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима“ (Ефешанима 4:32).

Увидите користи од опраштања. Спремност да се опрости помаже и вама и вашем брачном другу да не осуђујете унапред једно друго и да не ударате рецке када је реч о грешкама. Тако ћете створити атмосферу у којој огорченост неће моћи да пусти корен, а љубав ће цветати. (Библијска мисао: Колошанима 3:13.)

Будите реални. Много је лакше опростити ако прихватите свог супружника таквог какав је, са свим његовим врлинама и манама. У књизи Fighting for Your Marriage, која износи савете о томе како сачувати брак, стоји: „Ако сте усредсређени на оно што нисте добили, лако ћете заборавити све оно што сте добили.“ Затим се поставља питање: „На шта сада желите да се усредсредите код свог брачног друга?“ Не заборавите, нико није савршен — па ни ви. (Библијска мисао: Јаковљева 3:2.)

Будите разумни. Када вас следећи пут узнемири нешто што ваш брачни друг каже или уради, питајте се: ’Да ли је то заиста толико важно? Да ли треба да захтевам извињење или могу само прећи преко тога?‘ (Библијска мисао: 1. Петрова 4:8.)

Када је потребно, разговарајте о проблему. Мирно реците шта вас је узнемирило и зашто се тако осећате. Немојте приписивати лоше мотиве или износити преувеличане тврдње, јер ће то другу страну само навести да се брани. Боље је да једноставно објасните како је поступак вашег супружника утицао на вас.