Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Сједињене Државе

Сваког дана, више од 20 бивших америчких војника изврши самоубиство. Сваког месеца, око 950 ветерана о којима брине америчко Министарство за питања ветерана покуша себи да одузме живот.

Кина

„Скоро половина радница млађих од 30 година које се селе из свог места у потрази за послом остане у другом стању пре брака. То је драстичан пораст у броју неудатих мајки [у Кини] у односу на само једну генерацију раније“, пише у дневном листу China Daily. Такође се каже да је Кина „све отворенија према [...] паровима који живе невенчано“.

Грчка

Грчка се поново суочава с маларијом, болешћу која је 1974. у овој земљи скоро била искорењена. Сматра се да су узроци њеног поновног појављивања економски проблеми и смањење буџета у здравству.

Индија

Једно истраживање је показало да и поред убрзаних промена у друштву, 74 посто испитаника још увек више воли да њихов брак буде уговорен него да брачног партнера бирају сами. Запањујућих 89 посто радије се опредељује за живот у широј породичној заједници него у ужој породици, коју чине брачни пар и деца.

Италија

„[Католичка] црква губи снагу, и у богатој Европи и у Америци. Наш начин живота застарева, наше цркве су велике, самостани празни, административни систем лош, наше одоре и обреди помпезни [...] Црква је 200 година иза нашег времена.“ (Интервју с католичким кардиналом Карлом Маријом Мартинијем; објављен након његове смрти у дневном листу Corriere della Sera.)