Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ИНТЕРВЈУ | ИРЕН ХОФ ЛОРАНСО

Ортопедски хирург говори о својој вери

Ортопедски хирург говори о својој вери

Др Ирен Хоф Лорансо ради као ортопедски хирург у Швајцарској. Раније није веровала у Бога, али се с временом уверила да он постоји и да је створио живот. Пробудите се! је разговарао с њом о њеној професији и вери.

Шта је у вама пробудило интересовање за науку?

Природа ме је фасцинирала од детињства. Одрасла сам у Рихтерсвилу, прелепом швајцарском сеоцету на обали Циришког језера. Моји родитељи и старији брат и сестра су ме водили у шетње и причали ми о животињама и биљкама на које смо наилазили.

Зашто сте се одлучили за ортопедску хирургију?

Мој отац је кратко време радио као помоћни радник у једној операционој сали у оближњој болници. Због оног што је тамо видео, са ентузијазмом је причао о хирургији. На тај начин ме је, такорећи, заразио и зато сам касније одлучила да постанем хирург. Специјализовала сам ортопедску хирургију зато што ми се свиђају њени механички аспекти. Ортопедски хирурзи морају да размишљају попут инжењера да би могли да лече повреде костију, мишића и тетива.

Што је најважније, уживам када видим да се моји пацијенти опорављају. Стварно волим да радим с људима.

Зашто сте сумњали у постојање Бога?

То је почело још кад сам била доста млађа. Две ствари су нарочито допринеле томе. Као прво, сазнала сам да су неки вероучитељи у цркви неморални и то ме је веома узнемирило. Као друго, неки од мојих професора биологије веровали су у еволуцију, па сам и ја почела да усвајам то гледиште, нарочито на факултету.

Зашто сте прихватили еволуцију?

Веровала сам професорима. Поред тога, мислила сам да сличност у грађи различитих врста животиња указује на њихово заједничко порекло и иде у прилог идеји да су генетске мутације водиле до стварања нових врста.

 Ипак, с временом сте променили мишљење. Зашто?

Један познаник ме је позвао на састанак Јеховиних сведока. Пријала ми је пријатељска атмосфера и поучни говори. Тамо сам упознала једну фину госпођу која ме је касније посетила. Питала сам је како да знам да ли је Библија тачна.

Показала ми је да су многе ствари које се данас дешавају проречене у Библији. На пример, Исусово пророчанство да ће у последњим данима по целом свету бити ратова, „снажних земљотреса“, „пошасти и глади“. * Указала ми је и на пророчанства која говоре о паду вредности у друштву и све већој похлепи и злу које данас свугде видимо. * Недуго затим, почела сам да озбиљно проучавам Библију и убрзо схватила да се њена пророчанства увек испуњавају. То ме је навело да преиспитам своје гледиште о пореклу живота.

Да ли су вам медицинска истраживања помогла да увидите како је живот настао?

Да. Када сам почела да проучавам Библију бавила сам се истраживањима о хирургији колена. Крајем 1960-их, научници су мало боље почели да схватају колико је колено сложен механизам. У њему се не дешавају само покрети савијања око једне осе, као код шарке, већ и ротација и клижење. То је заиста генијална комбинација, захваљујући којој колено има шири спектар покрета. Тако можемо да ходамо, плешемо, клижемо се и још много тога.

Отприлике 40 година, истраживачи раде на дизајнирању вештачког колена. Али људско колено је толико сложено да га је тешко копирати. Штавише, у поређењу с њим, вештачко колено има релативно кратак век трајања. Чак и с најсавременијим материјалима на располагању, дизајнери су задовољни ако њихови производи потрају двадесетак година. Наравно, наше колено се састоји од живих ћелија које се стално обнављају. За мене је то живи доказ да колено није настало слепом еволуцијом, већ се у њему огледа Божја стваралачка мудрост.

Шта рећи о мутацијама и сличностима у грађи међу неким врстама?

Сличности указују на истог Творца. Међутим, мутације не доводе до побољшања живих организама тако што би их подигле на виши ниво развоја. Напротив, мутације углавном оштећују гене. Наравно, могуће је да неки несрећни случај доведе до нечег доброг. На пример, ако нешто удари у мост и сруши га, то може спречити надирање непријатељске војске. Али та несрећа не може допринети развоју града. Исто тако мутације не побољшавају живе организме и никада не би могле направити нешто тако бриљантно конструисано као што је људско колено, да и не спомињемо друге делове људског тела.

Мутације не би могле направити нешто тако бриљантно конструисано као што је људско колено

Зашто сте постали Јеховин сведок?

Када сам почела да примењујем библијска начела, мој живот се умногоме променио набоље. Поред тога, 2003. године сам била на једном међународном конгресу Јеховиних сведока и видела невероватно јединство, чак и међу људима који се никада раније нису срели. Било је очигледно да међу њима има љубави и желела сам да будем део тога.