ПТИЦЕ које могу да једре одржавају се у ваздуху уз минималне напоре. Изузетан пример у томе је албатрос луталица. Ова птица, која у просеку има распон крила од 3 метра и тешка је око 8,5 килограма, може летети хиљаде километара а да притом утроши веома мало енергије! Тајна није само у њеној грађи већ и у техникама летења.

Размислите о следећем: Током лета, албатрос користи специјални сноп тетива који „закључава“ испружена крила. На тај начин, албатросови мишићи могу да се одморе. Такође, то што уме да користи ветрове изнад океана омогућава му да сатима једри изнад воде.

Када је изнад воде, албатрос се успиње, окреће и спушта увек по кружним путањама, што је маневар који му даје довољно потиска да надокнади енергију изгубљену услед пропадања. Тек недавно су научници схватили како он то изводи. Помоћу прецизних уређаја за праћење и посебних компјутерских програма, они су открили да албатроси добијају потребну енергију када на вишим линијама заокрета прелазе с једрења уз ветар на једрење низ ветар. „То добијање енергије је лагано и непрекидно“, тврде научници. Због тога птица може сатима једрити, а да ниједном не замахне крилима!

Ове информације могу помоћи инжењерима да конструишу летелице са економичнијом потрошњом горива, можда чак и без моторног погона.

До каквог сте закључка дошли? Да ли су способност албатроса да сатима неуморно једри, као и његова посебна анатомија, настали еволуцијом или су дело Створитеља?