Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Свет

Према Светској здравственој организацији изложеност издувним гасовима из дизел-мотора „повећава ризик од рака плућа“, а изгледа и од рака бешике.

Антарктик

Фосилни остаци полена и спора који су пронађени на морском дну откривају да су на Антарктику некада успевале палме и шуме типичне за тропско подручје. Током доба еоцена, зиме су биле благе и углавном без мразева, а температура на половима се није много разликовала од температуре у екваторијалном појасу.

Ирска

У једном извештају Удружења католичких свештеника у Ирској из 2012, стоји да 87 посто испитаних католика сматра да би свештеницима требало дозволити да ступају у брак, а 77 посто сматра да би женама требало дозволити да ступе у свештеничку службу.

Супсахарска Африка и југоисточна Азија

Анализом лекова против маларије установљено је да у неким подручјима ти лекови не задовољавају стандарде или су лажни, па је зато лечење неадекватно и неуспешно. У југоисточној Азији, 36 посто узорака тестираних лекова били су лажни, а у супсахарској Африци је то био случај са 20 посто узорака.

Салвадор

Средином априла 2012, владини званичници су прогласили први дан без убиства у скоро три године. У овој земљи, која има проблем с насиљем повезаним с дрогом, у 2011. години је сваког дана од 100 000 људи било убијено 69 — што је једна од највећих размера у свету.