Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јун 2013.

Како да куповина не измакне контроли

Како да куповина не измакне контроли

Поред спољашњег притиска који нам стварају рекламе, и наша осећања и навике могу допринети томе да прекомерно трошимо. Ево шест предлога како куповину држати под контролом.

  1. Немојте куповати импулсивно. Волите ли осећај кад купујете и још кад притом јефтино прођете? Ако је то тако можда сте склони импулсивној куповини. Да бисте се томе одупрли, застаните и сагледајте шта ће дугорочно гледано подразумевати куповина, поседовање и одржавање онога што планирате да купите. Застаните начас и сетите се онога што сте последње без размишљања купили, а затим зажалили због тога. Пре него што нешто купите, дајте себи прилику да то учините „хладне главе“.

  2. Немојте куповати да бисте се боље осећали. Куповина вас може само привремено орасположити. Али када опет будете лоше расположени, осећаћете још већу жељу да олакшање потражите у куповини. Друштво добрих пријатеља или нека физичка активност попут шетње представљају бољи пут до доброг расположења.

  3.   Немојте куповати из забаве. Гламурозни тржни центри су претворили шопинг у забаву. Истина је да можете отићи у неки тржни центар или на интернет само ради забаве, али оно што разгледате осмишљено је тако да пробуди у вама жељу за куповином. Купујте само када вам нешто треба и држите се оног што сте испланирали.

  4. Мудро бирајте друштво. Животни стил особа с којима се дружите и оно о чему воле да разговарају умногоме утиче на ваше жеље. Ако превише трошите да бисте ишли у корак с њима, промените друштво и потражите оне који не истичу новац и материјалне ствари.

  5. Мудро користите кредитне картице. Уз кредитне картице лако је куповати, а не размишљати о последицама. Отплаћујте цео дуг на картици сваког месеца. Ако имате неколико картица, будите упознати с тим колике су каматне стопе и провизије и пре куповине проверите коју картицу је најбоље употребити. Избегавајте картице које нуде посебне повољности које вам не требају, али имају већу каматну стопу. Уместо да купујете на кредит, за веће куповине штедите и плаћајте у готовини.

  6. Пратите своје финансијско стање. Ако не пратите стање на рачуну лако се може десити да трошење измакне контроли. Зато направите реалан месечни план потрошње у зависности од прихода и расхода. Пратите колико трошите и упоређујте то са својим планом. Замолите неког пријатеља да вам објасни оно што не разумете у вези с финансијама.