Половина испитаника у једној међународној анкети из 2012. признала је да купује ствари које им заправо нису потребне. Две трећине је рекло да се генерално превише купује. Изгледа да постоји оправдана забринутост. Многи потрошачи бивају увучени у вртлог дугова. Истраживања показују да нам превелико трошење не доноси више задовољства, већ напротив, више стреса и фрустрације. Зашто онда толико купујемо?

КАО потрошачи, преплављени смо рекламама. Шта је њихов циљ? Да претворе жеље у потребе. Стручњаци за маркетинг знају да се потрошачи приликом куповине углавном воде емоцијама. Зато се рекламе и све што је везано за шопинг дизајнира тако да снажно делује на емоције.

У једној књизи која говори о навикама савремених потрошача стоји: „Док планира шта ће следеће купити, потрошач често машта о томе како тражи жељену ствар, проналази је и купује“ (Why People Buy Things They Don’t Need). Неки стручњаци сматрају да код неких приликом куповине узбуђење толико порасте да им се повећа и ниво адреналина. Стручњак за маркетинг Џим Пулер каже: „Ако трговац осети да је купац узбуђен, може играти на то и искористити такво купчево емоционално стање и његову ослабљену ’линију одбране‘.“

Како се можете заштитити од утицаја лукаво осмишљеног маркетинга? Искључите емоције и упоредите обећања у рекламама са стварношћу.

 ОБЕЋАЊЕ: „Бољи квалитет живота“

Нормално је желети бољи живот. Бомбардовани смо рекламама преко којих нам се поручује да све наше жеље — боље здравље, безбедност, олакшање од стреса и бољи међуљудски односи — могу постати стварност ако приликом куповине направимо прави избор.

РЕАЛНОСТ:

Како се повећава број ствари које поседујемо, тако се квалитет нашег живота може смањивати. Зашто је то тако? Зато што нам је за одржавање тих ствари потребно више времена и новца. Под већим смо стресом због дугова и имамо мање времена за породицу и пријатеље.

Како се повећава број ствари које поседујемо, тако се квалитет нашег живота може смањивати

Начело: „Чак и кад неко има обиље, његов живот не произлази из онога што има“ (Лука 12:15).

ОБЕЋАЊЕ: „Статус и престиж“

Мало ко би признао да купује да би импресионирао друге. Али споменути стручњак, господин Пулер, запажа: „Када људи купују, веома важан аспект њиховог понашања је такмичење с пријатељима, суседима, колегама и рођацима.“ Из тог разлога, у рекламама се често приказују производи које поседују успешни, богати људи. Порука таквих реклама је: „Ово можете бити ви!“

РЕАЛНОСТ:

Ако сопствену вредност меримо упоређујући се с другима, упашћемо у зачарани круг незадовољства. Када се једна жеља испуни, одмах се рађа друга.

Начело: Ко воли сребро, никад му није доста сребра“ (Проповедник 5:10).

ОБЕЋАЊЕ: „Бренд подиже личну вредност“

У једној књизи која говори о потрошачком менталитету стоји: „Обично шаљемо поруку другима ко смо (или ко бисмо волели да будемо) материјалним стварима које користимо и имамо“ (Shiny Objects). Стручњаци за маркетинг то знају и раде на томе да брендове — нарочито оне луксузне — повежу с посебним стилом живота и одговарајућим вредностима.

Како видите себе и како желите да вас други виде? Као елегантну особу? Или као неког ко је у спортском стилу? Који год имиџ да преферирате, рекламе вам обећавају да самом куповином правог бренда усвајате и идентитет који га прати.

РЕАЛНОСТ:

Никаквом куповином не можемо променити оно што стварно јесмо нити стећи лепе особине, као што су поштење и племенитост.

Начело: „Нека ваш украс не буде у [...] украшавању златом или у хаљинама — него нека то буде тајна особа срца“ (1. Петрова 3:3, 4).