Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! ЈУН 2013

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Сатана

Сатана

Да ли Сатана заиста постоји?

„Празмија, који се зове Ђаво и Сатана [...] заводи цео свет.“ (Откривење 12:9)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки мисле да Сатана Ђаво не постоји, већ да је то зло у свакој особи.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сатана заиста постоји. Он је анђео који се одметнуо од Бога и постао његов непријатељ. Библија за Сатану каже да је „владар овог света“ (Јован 12:31). У жељи да оствари своје циљеве, он се служи „лажним чудесним знаковима“ и „преваром“ (2. Солуњанима 2:9, 10).

У Библији је забележен разговор који се одвијао на небу између Сатане и Бога. Да је Сатана само зло које постоји у другима, како би Бог, који је апсолутно добар и савршен у свему, могао имати неко зло у себи и још разговарати с тим? (Поновљени закони 32:4; Јов 2:1-6). Јасно је да је Сатана стварно биће, а не персонификација зла.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Сатана се може упоредити с криминалцем који крије свој идентитет да би и даље могао непримећено кршити закон. Да бисмо се заштитили од Сатане, најпре се морамо сложити с тим да он заиста постоји.

 Где се Сатана налази?

„Тешко вама који живите на земљи [...] јер ђаво сиђе к вама.“ (Откривење 12:12, Даничић–Караџић)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи верују да Сатана пребива у паклу, у средишту земље. Други мисле да је он зло у људима.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сатана је духовно створење и зато живи у невидљивом подручју. Раније је могао слободно да приступа подручју у ком живе Бог и њему верни анђели (Јов 1:6). Међутим, сада то не може зато што је заједно с другим злим духовним створењима отеран из Божје близине и може да се креће једино земаљским подручјем (Откривење 12:12).

Да ли то значи да је Сатана ограничен на једно конкретно место на земљи? Примера ради, можда вам је познато да је за древни град Пергам речено: „У вашем месту [...] пребива Сатана“ (Откривење 2:13). Овом изјавом је заправо речено да је тај град био препун сатанских веровања и обичаја. Сатана не живи ни на једном посебном месту на земљи. Заправо, Библија каже да њему припадају „сва краљевства света“ (Лука 4:5, 6).

Може ли Сатана наудити људима или имати власт над њима?

„Цео свет је у власти Злога.“ (1. Јованова 5:19)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Сатана је завео многе и они су потпали под његову власт (2. Коринћанима 11:14). То нам помаже да разумемо зашто људи нису у стању остваре глобални бољитак.

У Библији су такође забележени неки екстремни случајеви када су Сатана или његови демони опсели неке особе и наудили им (Матеј 12:22; 17:15-18; Марко 5:2-5).

ШТА СЕ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ.

Не треба да се плашимо Сатане. Да не бисмо потпали под његов утицај и власт, морамо разумети на који начин манипулише људима да нам његове намере не би биле непознате (2. Коринћанима 2:11). Читањем Библије, можемо се упознати са Сатаниним тактикама, а то сазнање ће нам помоћи да не постанемо његове жртве.

Ако поседујемо предмете који имају везе с демонима треба то све да уништимо (Дела апостолска 19:19). У то спадају амајлије, штампани и видео материјал, музика и компјутерски програми који промовишу окултизам и прорицање.

„Супротставите се Ђаволу“, стоји у Библији, „и побећи ће од вас“ (Јаковљева 4:7). Ако поступамо у складу са овим библијским саветом, моћи ћемо да избегнемо Сатанине сплетке (Ефешанима 6:11-18).