Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! МАЈ 2013

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Бог

Бог

Како Бог изгледа?

„Бог је Дух.“ (Јован 4:24)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија описује Бога као духовно биће (2. Коринћанима 3:17). Као такав, он је далеко изнад нас, те је тако недокучив за наша физичка чула. О њему се у 1. Тимотеју 1:17 говори као о „Краљу вечности, нераспадљивом, невидљивом“. У Библији такође пише: „Бога никада нико није видео“ (1. Јованова 4:12).

Наш Створитељ је толико изнад нас да не можемо ни замислити како изгледа. „С ким ћете упоредити Бога и какав ћете лик њему сличан наћи?“, стоји у Исаији 40:18. Чак је и дословно небо, које у нама изазива дивљење, само сенка онога што Свемоћни Бог заиста јесте (Исаија 40:22, 26).

Па ипак, постоје умом обдарена створења која могу видети Бога и чак разговарати с њим. Како то могу? Па, и они су духовна створења и живе на небу (1. Краљевима 22:21; Јеврејима 1:7). Имајући на уму ова надљудска бића, која се називају анђелима, Исус је рекао: „[Они] увек гледају лице мог Оца који је на небу“ (Матеј 18:10).

Да ли је Бог свеприсутан?

„Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима.‘ “ (Матеј 6:9)

 ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија се не слаже с тим да је Бог свеприсутан, то јест да је присутан свуда и на сваком месту као да је у питању нека сила. Насупрот томе, као што се види из Исусових речи забележених у Матеју 6:9 и 18:10, Бог је особа — „Отац“ — и небо је ’место где он пребива‘ (1. Краљевима 8:43).

Исус је, како му се ближила смрт, рекао: „Сада напуштам свет и одлазим к Оцу“ (Јован 16:28). Након што је као човек од крви и меса умро и потом ускрснуо у духовном телу, Христ се подигао „у само небо, да се сада појави пред Божјим лицем“ (Јеврејима 9:24).

Ове чињенице о Богу су важне. Зашто? Најпре, пошто је Бог особа, можемо сазнати нешто о њему и приближити му се (Јаковљева 4:8). Друго, истина о Богу нас спречава да му служимо на погрешан начин, на пример, обожавајући, то јест боготворећи, беживотне слике и предмете. „Дечице, клоните се идола!“, пише у 1. Јовановој 5:21.

Шта значи да су људи створени по Божјој слици?

„Тада је Бог створио човека по својој слици, створио га је по Божјој слици — створио је мушкарца и жену.“ (Постанак 1:27)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Као људска бића, ми смо обдарени Божјим особинама, као што су љубав, правда и мудрост. Библија каже: „Угледајте [се] на Бога, као његова вољена деца, и живите у љубави“ (Ефешанима 5:1, 2).

Бог нас је такође створио са слободном вољом, захваљујући чему можемо да бирамо између добра и зла, и да на различите начине показујемо љубав (1. Коринћанима 13:4-7). Можемо бити креативни, можемо уживати у лепим стварима и с дивљењем посматрати чудесан свет који нас окружује. Поврх свега, створени смо с потребом за духовношћу, урођеном жељом да упознамо свог Створитеља и сазнамо која је наша улога у његовој намери (Матеј 5:3).

Како нам истина из Библије може помоћи. Када добро упознамо Бога желећемо да му будемо што сличнији и да га својим животом славимо. На крају ћемо водити срећнији живот, испуњен истинским задовољством, унутрашњим миром и радошћу (Исаија 48:17, 18). Бога красе многе особине и због тога искрени људи желе да га упознају, а он им пружа наду у вечни живот (Јован 6:44; 17:3).