Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИНТЕРВЈУ | БРЕТ ШЕНК

„Сигуран сам да је творац живота Бог“

„Сигуран сам да је творац живота Бог“

Брет Шенк је пензионисани саветник за животну средину у Сједињеним Државама. Бавио се изучавањем узајамног дејства биљака, животиња и њиховог станишта. Зашто верује у Створитеља? Пробудите се! је разговарао с њим о његовом научном раду и његовој вери.

Реците нам нешто о свом пореклу.

Мој отац је био инжењер механике. Често је одушевљено говорио о математици и науци. Као мали био сам очаран биљкама и животињама по потоцима и језерцима у мом месту у Охају. Зато сам се, по упису на Универзитет Пердју, определио да студирам екологију.

Да ли вас је религија занимала?

Јесте. Ми смо припадали лутеранској цркви и тата ме је подстицао да изучавам ту религију. Проучавао сам коине грчки, један од језика на ком је била писана Библија. Стекао сам дубоко цењење према Библији.

Како сте гледали на теорију еволуције?

Моја црква ју је прихватала. Моје колеге су веровале у њу. Зато је никада нисам доводио у питање. Али веровао сам и у Бога. Мислио сам да се та два гледишта не искључују. Иако сам ценио Библију, нисам мислио да она потиче од Бога.

Како сте променили гледиште о Библији?

Један пар Јеховиних сведока, Стив и Сенди, посетили су моју супругу, Деби, и мене. Показали су нам да је Библија научно тачна, иако није научни приручник. На пример, у њој се за Бога каже да „борави над кругом земаљским“ (Исаија 40:22). Такође и да је ’земљу обесио ни на чем‘ (Јов 26:7). У то време сам користио сателитске снимке да бих изучавао екологију, тако да су ти стихови оставили дубок утисак на мене. Они су били записани много пре него што је ико могао направити снимак земаљске кугле и видети да она не виси ни о чем. Моја  супруга и ја смо проучавали Библију са Стивом и Сенди и сазнали смо за многа пророчанства која су се испунила. Такође смо видели да она садржи многе практичне савете. Сва објашњења су ми била логична и прихватљива. С временом сам се уверио да је Библија Божја Реч.

Када сте променили мишљење о пореклу живота?

Стив ми је једном показао јасну библијску мисао: „Јехова Бог је створио човека од земаљског праха“ (Постанак 2:7). Настанак првог човека је документован. То је са собом повукло питање да ли је Библија у складу с научним чињеницама. Стив ме је подстакао да се тиме озбиљно позабавим и ја сам то и учинио.

Шта сте открили о еволуцији?

Много тога. На пример, теорија еволуције покушава да објасни порекло врста. Жива бића се састоје из невероватно функционалних органа као што су срце, плућа и очи. Такође и на нивоу ћелија видимо ’машине‘ које обављају изузетне процесе. Ко је све то осмислио? Еволуционисти верују да природна селекција подразумева преживљавање најбољих механизама будући да их поседују организми који имају већу моћ прилагођавања. Али и даље остаје отворено питање: Одакле ти механизми? Сазнао сам да многи научници не верују да еволуција има одговор на то питање. Један професор зоологије ми се поверио да не верује ни у једну варијанту теорије еволуције. Међутим, о томе није причао јер се плашио да не изгуби посао.

Да ли вам знање из екологије јача веру?

Да. Моја научна област је међусобна зависност живих бића. Све на земљи зависи од нечега. Погледајмо само цвеће и пчеле. Боја, мирис, нектар и изглед цвета је такав да привлачи пчеле да би покупиле полен. Пчеле затим сишу нектар и преносе полен до другог цвета ради оплодње. Јасно је да цветови и пчеле зависе једни од других.

’Способност брзог опоравка целокупног живота на земљи уверава ме да је творац живота Бог‘

Ту међусобну зависност у великом обиму видимо у екосистемима. Екосистем је еколошка заједница у којој може бити на хиљаде врста животиња, биљака, бактерија и гљивица. Биљке су извор хране и кисеоника за животиње. С друге стране, животиње су неопходне за опстанак биљака цветница. Иако су екосистеми веома комплексне средине, а организми у њој осетљиви, ипак могу опстати хиљадама година. Чак и ако дође до уништења због загађења, након што нестане извор загађења, убрзо се поново развије комплексан екосистем. Када размишљам о способности брзог опоравка целокупног живота на земљи, уверен сам да је творац живота Бог.

Зашто сте постали Јеховин сведок?

Био сам веома забринут што људи уништавају животну средину. Знам да екосистеми имају моћ да се опораве, али они нису неуништиви. Од Јеховиних сведока сам чуо да Библија говори да ће Бог ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18). То су биле важне речи за мене. Током проучавања Библије схватио сам да је нада о којој она говори потпуно сигурна.

Уживам да с другима причам о својим веровањима. Тако сам помогао неким научницима да се упознају с Библијом. Пензионисао сам се с 55 година како бих имао више времена да помажем људима да упознају Створитеља свега живог и сазнају за оно што намерава за нашу прелепу планету.