Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  април 2013.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како прекинути насиље у породици

Како прекинути насиље у породици

Призор у кући: Ивони * су родитељи дошли у госте. Провели су лепо вече са својом ћерком и зетом и уживали у разговору. Који то родитељ не би био поносан на то што њихова ћерка има таквог мужа? Он је тако добар према њој.

Призор у кући: Филип кипти од беса. Поново ће урадити оно што обично ради — удариће своју жену по лицу, шутнуће је, вући за косу или ухватити за главу и ударати о зид.

МОЖДА ће вас изненадити то што се оба призора односе на исти брачни пар.

Попут многих виновника насиља у породици, Филип зна како да изиграва дивног мужа пред родитељима своје жене и пред другима. Али, кад је насамо са својом женом, Филип је страховито окрутан.

Многи мушкарци су попут Филипа одрастали у породицама у којима је било насиља и сада као одрасли сматрају да је њихово понашање прихватљиво — чак  и нормално. Али нема ничег нормалног у насиљу према члановима породице. Због тога се већина људи згражава када сазна да је неки човек претукао своју жену.

Па ипак, забрињавајуће је колико је насиље у породици уобичајено. Примера ради, према једном истраживању у Сједињеним Државама SOS телефони дневно приме у просеку преко 16 позива у само једном минуту. У Србији је према неким подацима свака четврта жена барем једном у животу била изложена физичком насиљу у породици. Овај проблем поприма епидемијске размере у целом свету и има га међу људима свих култура, економских и социјалних статуса. Премда многи случајеви злостављања остану непријављени, нема сумње да је ситуација много гора него што то статистички подаци показују. *

Извештаји о насиљу у породици повлаче за собом нека питања: Како мушкарац може бити толико окрутан према било коме — поготово према својој жени? Да ли се мушкарац који туче своју жену може променити?

Јеховини сведоци, издавачи овог часописа, верују да практични савети из Светог писма могу помоћи насилним супружницима да промене своје понашање. Да ли је то лако? Није. Да ли је могуће? Јесте! Свето писмо, то јест Библија, помогло је многима који су били насилни да постану љубазни и да поштују друге (Колошанима 3:8-10). Осмотримо искуство Троја и Валери.

Какав је био ваш однос у почетку?

Валери: Након што смо се Трој и ја верили, исте вечери ме је толико  ошамарио да сам недељу дана имала масницу. Дубоко се извинио и обећао да то више никада неће урадити. Годинама сам слушала исте речи.

Трој: Све би ме избацило из такта, на пример, када јело не би било готово на време. Једном сам Валери претукао пиштољем. Другом приликом сам је толико истукао да сам мислио да сам је убио. Онда сам покушао да је уплашим претећи јој да ћу убити нашег сина, држећи му нож за вратом.

Валери: Живела сам у сталном страху. Понекад сам морала да побегнем од куће све док се Трој не би смирио. Па ипак, вербално злостављање ми је чак теже падало од физичког.

Да ли си одувек био насилан?

Трој: Јесам, још од детињства. Одрастао сам у насилном окружењу. Наш отац је редовно тукао нашу мајку пред нама децом. Након што нас је напустио, мајка је почела да живи с другим човеком, који ју је такође тукао. Он је силовао моју сестру и мене. Због тога је завршио у затвору. Наравно, свестан сам да све ово није оправдање за моје поступке.

Зашто си остала у браку с Тројем?

Валери: Био ме је страх. Мислила сам: ’Шта ако ме пронађе и убије мене или моје родитеље? Шта ако га пријавим, а ситуација се погорша?‘

Када су ствари почеле да се мењају?

Трој: Моја супруга је почела да проучава Свето писмо с Јеховиним сведоцима. Испрва сам био љубоморан на њене нове пријатеље и сматрао сам да треба да је заштитим од те чудне „секте“. Тако сам постао још насилнији, не само према њој већ и према Сведоцима. А онда је једног дана наш четворогодишњи син, Данијел, који је имао неку врсту епилептичних напада, завршио у болници и тамо провео три седмице. Током тог периода, Сведоци су нам толико помогли да су чак бринули о нашој шестогодишњој ћерки, Дезири. Један Сведок је након треће смене провео дан с Данијелом како би Валери могла мало да одспава. Дубоко ме је дирнула доброта тих људи — истих оних људи према којима сам био тако  дрзак. Схватио сам да је оно што сам видео било право хришћанство на делу. Стога сам питао Сведоке да ли би хтели да проучавају Свето писмо са мном. Током тог проучавања, разумео сам како мушкарац треба, а како не треба да се опходи према својој жени. Престао сам да будем насилан. На крају сам постао Јеховин сведок.

Која су ти библијска начела помогла да се промениш?

Трој: Има их заиста много. У 1. Петровој 3:7 Свето писмо каже да треба да поштујем своју жену. Стих из Галатима 5:23 нас подстиче да показујемо благост и самосавладавање. У Ефешанима 4:31 се осуђује погрдан говор. У Јеврејима 4:13 стоји да је пред Богом све откривено. Дакле, Бог види како се понашам чак и када то моје комшије не виде. Такође сам схватио да треба да променим своје друштво, будући да „лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33). Моје старо друштво ме је заправо подстицало да будем насилан. Сматрали су да је у реду тући жену, јер се она на тај начин „држи под контролом“.

Шта бисте сада рекли о свом браку?

Валери: Прошло је 25 година откако је Трој постао Јеховин сведок. Од тада је заиста брижан, добар и обзиран према мени.

Трој: Не могу да вратим време и исправим све зло које сам нанео својој породици. Био сам насилан, а моја жена то сигурно ничим није заслужила. Међутим, радујем се испуњењу речи из Исаије 65:17, према којима ће сећања на суморну страну наше прошлости избледети.

Који бисте савет дали породицама које се суочавају с насиљем у кући?

Трој: Ако физички или вербално злостављате своју породицу, признајте да вам је потребна помоћ и прихватите је. Има толико могућности. Мени је проучавање Светог писма с Јеховиним сведоцима и дружење с њима помогло да победим своју дубоко укорењену склоност ка насиљу.

Валери: Немојте одмах упоређивати своју ситуацију с туђом или прихватити савет од оних који мисле да знају шта је најбоље за вас. Иако неће свачија прича имати исти крај, мени је драго што нисам оставила свог мужа јер смо сада заиста срећни.

НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ МОЖЕ ПРЕСТАТИ

Проучавање Светог писма помаже многим мушкарцима да се промене

Свето писмо каже: „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање“ (2. Тимотеју 3:16). Попут Троја о ком је било речи на овим странама, многи супружници који су били насилни применили су библијске савете и тако су променили начин размишљања и понашање.

Да ли бисте желели да сазнате на које још начине Свето писмо може помоћи вашем браку? У вези с тим, можете се обратити Јеховиним сведоцима или посетити веб-сајт www.jw.org.

^ одл. 3 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 8 Истини за вољу, постоји знатан број мушкараца који су жртве насиља жена. Па ипак, у већини пријављених случајева насиља, мушкарци су ти који су насилни.