Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Индонезији

Посета Индонезији

ИНДОНЕЗИЈА се састоји од око 17 000 острва. Индонежани су изузетно сусретљиви, стрпљиви, учтиви и гостољубиви људи.

Типичан оброк у индонежанској кухињи је пиринач и уз њега још неко јело, често јако зачињено, као и воће. На неким подручјима је обичај да чланови породице седну на ткану простирку и једу прстима. Многи Индонежани тврде да је храна укуснија када се тако једе.

Дуријан је воће с богатим кремастим садржајем у ком многи уживају упркос његовом веома непријатном мирису

Индонежани воле уметност, плес и музику. Ангклунг је музички инструмент карактеристичан за ову земљу. Састоји се од бамбусових стабљика које су лабаво постављене у рам. Оне су подешене да произведу одређену ноту или акорд када их свирач затресе. Да би се одсвирала нека мелодија, свирачи морају блиско сарађивати и затрести свој ангклунг у правом тренутку.

Орангутан, уобичајени становник прашума Суматре и Борнеа, највећа је животиња која живи на дрвету. Одрасли мужјак може тежити и 90 килограма и имати распон руку до око 2,5 метра

Све до XV века, велики утицај на подручју данашње Индонезије имао је хиндуизам, а затим будизам. До XVI века, у тамошњој култури упориште је стекао ислам. У истом веку су дошли  европски трговци зачинима и са собом донели номинално хришћанство.

У Индонезији од 1931. постоје и Јеховини сведоци, који су широм света познати по свом библијском образовном делу. Тренутно их у тој земљи има више од 22 000 и улажу се напори да се дође до глувих особа. Недавно је више од 500 особа присуствовало посебном састанку на знаковном језику, одржаном поводом сећања на смрт Исуса Христа.

Пробудите се! излази на 98 језика, укључујући и индонежански