Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Поглед у свет

Сједињене Државе

У недељи од 29. октобра 2012, у Њујорку је драстично опала стопа убистава, тешких злочина и пљачки у односу на исти петодневни период претходне године. Зашто? Ураган Сенди, снажна олуја која је разорила источну обалу Сједињених Држава, узроковала је масовне нестанке струје. „Након неке природне катастрофе или страшног трагичног догађаја [попут терористичког напада 11. септембра 2001] запажено је смањење броја злочина“, рекао је портпарол њујоршке полиције. Међутим, он је додао да постоји пораст крађа и провала, чему доприноси то што „има много неосветљених крајева“.

Антарктик

Научници страхују да стране инвазивне врсте угрожавају екосистем Антарктика. Годишње десетине хиљада људи посети овај континент и на чизмама или торбама ненамерно са собом донесе семе тих врста. Процењује се да свака особа у просеку донесе 9,5 семенки. Неке стране врсте су већ пронађене на Антарктичком полуострву.

Холандија

Једна 83-годишња старица прва је којој је уграђена доња вилица од титанијума, направљена помоћу ласерског 3D штампача. Њој је вилица била оштећена услед коштане инфекције и сада може нормално да једе, дише и говори. Ласерски штампач је наносио честице титанијума, слој по слој, да би јој направио вилицу, која јој је затим уграђена хируршким путем.

Немачка

У року од годину дана од делимичне забране пушења на јавним местима у Немачкој, код једне групе испитаника регистровано је краће време боравка у болници. Код пацијената који болују од ангине пекторис то смањење је износило 13,3 посто, а код оних који су доживели срчани удар 8,6 посто.