ИЗАЗОВ

Да ли ви и ваш брачни друг не умете мирно да разговарате? Да ли се осећате као да ходате по минском пољу, где сваки ваш корак може водити до експлозије?

Ако је тако, будите уверени да се ситуација може поправити. Али најпре морате открити због чега се ви и ваш брачни друг много свађате.

РАЗЛОЗИ

Неспоразуми.

Жена по имену Јасмина * признаје: „Понекад свом супругу кажем нешто што на крају не испадне како сам хтела, или сам убеђена да сам му нешто рекла, а у ствари то сам само сањала. Тако нешто ми се стварно десило!“

Разлике у мишљењу.

Без обзира на то колико се вас двоје слажете, ваша гледишта ће се у нечему разликовати. Зашто? Зато што не постоје две идентичне особе, што може бити лек против монотоније у браку, али може довести и до тензија. Код многих парова дешава се ово друго.

Лоши узори у детињству.

„Моји родитељи су се много свађали и вређали једно друго“, каже жена по имену Рахела, „тако да сам ја, када сам се удала, разговарала са својим мужем исто као што је моја мајка разговарала с мојим оцем. Нисам научила да показујем поштовање.“

Прави проблем није тако очигледан.

Понекад се иза неке жестоке свађе не крије оно што ју је иницирало, већ нешто сасвим друго. На пример, ако неки брачни друг започне свађу речима: „Увек касниш!“, то можда није због тачности, већ због тога што мисли да је његовог брачног друга баш брига за њега.

Шта год да је узрок проблема, честе свађе могу нашкодити вашем здрављу и на крају чак могу водити до развода. Стога, како можете престати са свађама?

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Свађе се могу избећи уколико се установи прави проблем. Кад се ситуација стиша, предузмите са својим брачним другом следеће кораке.

1. Нека свако од вас напише на парче папира проблем због ког је настала свађа. На пример, муж би можда написао: „Цео дан си провела с пријатељицама и ниси ме ниједном назвала.“ Жена би можда написала: „Изнервирао си се због тога што сам била с пријатељицама.“

2. Отвореног ума разговарајте о следећем: Да ли је овај проблем стварно био озбиљан? Да ли се могло прећи преко тога? У неким случајевима ће, зарад мира у кући, можда бити довољно да се сложите да се нисте сложили и да неспоразум покријете љубављу. (Библијска мисао: Пословице 17:9.)

Ако дођете до закључка да сте се посвађали око неке ситнице, извините се једно другом и ставите тачку на то. (Библијска мисао: Колошанима 3:13, 14.)

Ако само једно од вас мисли да је ствар озбиљнија или то пак мислите обоје, пређите на следећи корак.

3. Обоје запишите како сте се осећали током расправе. На пример, муж би можда написао: „Осећао сам као да ти је лепше у друштву твојих пријатељица него у мом.“ Жена би можда написала: „Осећала сам да се према мени опходиш као према детету које мора да се правда свом оцу.“

4. Размените папире и прочитајте их. У чему је био прави проблем? Разговарајте о томе шта је свако од вас могао другачије да уради како не би дошло до свађе. (Библијска мисао: Пословице 29:11.)

5. Након ових корака, разговарајте о томе какву сте поуку извукли и како ће вам то помоћи да убудуће решавате или избегавате неспоразуме.

^ одл. 7 Имена су промењена.