Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! НОВЕМБАР 2012

Праве вредности

Праве вредности

Мудри родитељи поучавају децу правим вредностима, које се налазе у Библији

„Некада нисам живела по библијским начелима и било ми је тешко да васпитавам децу. Сада ми је много лакше, јер ми Библија у томе помаже.“ (ЕЛИЗАБЕТ, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА)

Изазов.

Притисак вршњака у школи и пад морала у свету умногоме се одражава на породице. Да би се деца одупрла том притиску, потребне су им праве вредности. У супротном, тешко да ће постати одговорне, принципијелне и учтиве особе.

Предлози.

Многи самохрани родитељи, укључујући и оне које смо цитирали у овој серији чланака, воде се Библијом јер схватају да она садржи ненадмашну, Божју мудрост. Примера ради, погледајмо шта Библија истиче као најважније од свега — показивати праву љубав.

„Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није завидна, не хвали се, не узвисује се, не понаша се непристојно, не гледа своју корист, није раздражљива, не памти зло. Не радује се неправди, а радује се истини. Све подноси [...] свему се нада, све трпи. Љубав никада не престаје“ (1. Коринћанима 13:4-8).

Када родитељи показују такву љубав, деца цветају. Раније цитирана Колет из Француске пише: „Често сам говорила својој деци да их волим. Говорила сам им да су дарови од Бога и да зато заслужују добру родитељску бригу. Они су заузврат морали да буду учтиви и да показују поштовање према мени и свом оцу [с којим не живе]. Ти принципи су у наш дом унели атмосферу поверења и поштовања“ (Псалам 127:3).

Ана, која живи у Пољској, каже: „Када се моја деца посвађају подсетим их на Исусове речи да треба да чинимо другима оно што желимо да други чине нама“ (Матеј 7:12). Роберто, кога смо раније споменули, суочава се са ситуацијом уобичајеном за многе самохране родитеље. Он каже: „Деца су разапета између два система вредности — мајчиног и очевог. Када инсистирам на послушности библијским начелима, знам да тог дана или целе те недеље нећу бити омиљен родитељ.“ Штавише, он каже: „Други родитељ можда даје поклоне деци надајући се да ће их придобити. Може бити изазов не поступати на сличан начин, али добра комуникација с децом је оно што им може помоћи да разумеју шта је заиста вредно.“

Није увек лако живети по библијским начелима, али је и те како вредно труда! Сара, самохрана мајка из Јужноафричке Републике, каже: „Драго ми је што моја деца одрастају уз Јеховино вођство. Наравно, буде ту и проблема, али осећамо да је он увек уз нас.“