Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! НОВЕМБАР 2012

Никада нису одустали од мене

Никада нису одустали од мене

Волео сам алкохол и насиље. Онда сам једног дана примио вест која ме је дубоко погодила. То ме је навело да добро размислим о свом животу.

РОЂЕН сам 1943. у Рубатому, у Оклахоми. Још као мали био сам веома насилан. У средњој школи сам почео да пијем. Пошто је мој отац био насилан алкохоличар, то што сам и ја пио довело је до чудног пријатељства с њим. Ишли смо заједно на игранке и друга места само да бисмо пили и тукли се.

Оженио сам се 1966. са Ширли и добили смо двоје деце, Анџелу и Шона. Па ипак, наставио сам да пијем. Почео сам да узгајам марихуану и то је био додатан извор прихода. Такође сам радио као избацивач у локалним баровима, што ми је пружало прилику да задовољим своју потребу за алкохолом и насиљем. Тада се нисам плашио никога и ничега, и нимало нисам марио за друге.

„Немој никога да доводиш да разговарамо!“

Ширлин брат од стрица се преселио у Калифорнију где је након проучавања Библије постао Јеховин сведок. Након што се вратио у Оклахому, пренео је Ширли оно што је научио и она је брзо схватила да је то истина. Након темељног проучавања Библије, и она је одлучила да постане Сведок и крстила се 1976. Нисам желео да имам било шта с њеном религијом. Рекао сам јој: „Немој никога да доводиш да разговарамо! Неће упалити.“

Ширли се увек чврсто и верно држала библијских начела и показивала је љубав према мени. На пример, пре него што би с децом кренула на састанак у оближњу Дворану Краљевства, љубазно би ме позвала да им се придружим. Слично томе, и Анџела би рекла: „Тата, волели бисмо да идеш с нама.“

Због тога што сам се бавио нелегалним пословима, често сам носио пиштољ. Штавише, понекад данима не бих долазио кући, што је стварало напетост у мом браку. Након што бих се вратио, у покушају да изгладим односе са Ширли, отишао бих на неколико састанака. Сведоци су увек били љубазни према мени и њихова учења су ми звучала логично.

Након неког времена, један скупштински старешина се понудио да проучава  Библију са мном и ја сам прихватио. Нажалост, оно што сам научио није пуно утицало на мене, првенствено због тога што сам се и даље дружио са старим пријатељима. Свестан тога, тај старешина ми је указао на нека начела из Библије која говоре о опасности лошег друштва (1. Коринћанима 15:33). Иако је његов савет био на темељу Библије, увредио сам се и престао да проучавам и још више се уплео у старе послове. Због свог глупог поноса, веома сам повредио Ширли и децу!

„Још увек те волимо“

Године 1983, примио сам трагичну вест да је Ширлин сестрић ког сам јако волео умро. То ме је страшно погодило и навело ме да размислим о свом животу. Схватио сам да наносим бол свом брачном другу и својој породици — свему ономе што сам сматрао вредним. Та отрежњавајућа мисао била је прекретница у мом животу. На сахрани Ширлиног сестрића, један старији Сведок по имену Џон саосећајно ме је загрлио и рекао: „Само да знаш, још увек те волимо.“ То је било охрабрење које ми је требало! Позвао сам Џона следећег дана и рекао му да желим да поново проучавам Библију, у нади да ћу овог пута успети да променим свој живот, што је давно требало да урадим.

Први пут кад смо сели да проучавамо, Џон и ја смо разговарали о молитви и ја сам му рекао да ћу покушати да се молим. Следећег дана сам почео да тражим неки поштен посао, али безуспешно. Возећи се у свом пикапу, молио сам се наглас: „Јехова, ако желиш да останем овде, боље онда да ми нађеш посао.“ Онда сам помислио: ’Ово је смешно — возим се и причам сам са собом.‘ Било је јасно да морам још много да радим на својој вери у Бога као ’Оног ко слуша молитве‘ и да побољшам своје молитве! (Псалам 65:2). Међутим, већ следећег дана сам чудом добио понуду за посао!

Кад сам схватио колику моћ има молитва, то је повећало моју љубав према Јехови и поуздање у његово вођство

Након тога сам се све чешће и искреније молио. Често сам осетио да ме Јехова благосиља. Додуше, одувек сам веровао у Бога, али су ми ова искуства помогла да увидим колико су тачне речи из 1. Јованове 5:14 где стоји: „Шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује.“ Кад сам схватио колику моћ има молитва, то је повећало моју љубав према Јехови и поуздање у његово вођство (Пословице 3:5, 6).

 Када сам поново кренуо на хришћанске састанке, Сведоци су ме срдачно прихватили. Тада сам почео да схватам да они заиста ’воле један другог жарко од срца‘ и то ме је дубоко дирнуло (1. Петрова 1:22). Такође сам разумео истинитост онога што пише у Пословицама 13:20: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи.“

Годинама сам својој породици наносио бол и патњу, али сам се сада трудио да будем мирољубив и приступачан за разговор, као и да будем бољи супруг и отац. Почео сам да примењујем савете из Библије који говоре о томе да мужеви треба да ’воле своје жене као своје тело‘ и да очеви ’не раздражују своју децу, да не постану малодушна‘ (Ефешанима 5:28; Колошанима 3:21).

Промене које сам начинио су, наравно, веома добро утицале на моју породицу. Увидео сам колико су истините Исусове речи из Матеја 5:3: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба.“ Коначно сам пронашао праву срећу!

Јуна 1984, моја ћерка Анџела је имала интервју на једном конгресу Јеховиних сведока. Говорила је о томе какав сам пре био и које сам промене начинио. Интервју је завршила рекавши колико је срећна јер ме види како седим у првом реду, међу онима који ће се тог дана крстити.

С мојом супругом, Ширли

Веома сам захвалан Јехови што никада не одустаје од људи као што сам ја! Такође сам веома захвалан Ширли и мојој деци зато што су увек били уз мене. Ширли је као права хришћанка верно примењивала савет из 1. Петрове 3:1: „Жене, будите подложне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без речи својим понашањем.“ Током година када сам терао по своме, њена верност, стрпљивост и примерно понашање помогли су ми да се дозовем памети.

Од када сам се крстио, често користим њен пример како бих оне чији супружник није у вери подстакао да никада не одустану од њих. Обично им кажем: „Јехова може у право време искористити моћ своје Речи, Библије, и ваше добро понашање како би помогао вашем супружнику да се промени, чак и када то можда изгледа немогуће.“