Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  октобар 2012.

Библија — књига тачних пророчанстава, 6. део

Последњи дани

Библија — књига тачних пророчанстава, 6. део

У овој серији од осам чланака говори се о једном изузетном обележју Библије — њеним пророчанствима. Ови чланци ће нам помоћи да добијемо одговоре на следећа питања: Да ли су библијска пророчанства само дело неких умних људи или су живи доказ да потичу од Бога? Позивамо вас да одвагнете чињенице.

ЖИВИМО у туробним временима. Стално смо бомбардовани вестима о катастрофама и социјалним немирима широм света. Да ли данашња светска ситуација има неко посебно значење?

Пре око 2 000 година, Библија је прорекла да ће проблеми у свету кулминирати до те мере да ће наступити ’свршетак овог поретка‘ (Матеј 24:3). Али то не значи крај света и наше планете, од чега неки људи страхују. Уместо тога, Библија говори о знаку последњих дана, то јест о скупу догађаја и ставова који ће бити карактеристични за период назван ’последњи дани‘ (2. Тимотеју 3:1). Исус је рекао својим следбеницима да када виде „да се све то збива“ онда знају да је њихово избављење близу (Лука 21:31). Осмотримо нека пророчанства по којима се види да је наше доба јединствено у историји.

1. пророчанство:

’Устаће народ на народ‘ (Матеј 24:7).

Испуњење. Почетком XX века, многи су мислили да ништа не прети миру на планети. Избијање Првог светског рата шокирало је свет и од тада је наступила ера ратова незапамћених размера. Као што је и проречено у библијској књизи под називом Откривење, мир је ’узет са земље како би људи убијали једни друге‘ (Откривење 6:4).

Шта докази показују

 • „И даље се сматра да је избијање Првог светског рата 1914. године обележило крај једне епохе и почетак друге“ (The Origins of the First World War; издање из 1992).
 • ● Иако се не може тачно утврдити колико су кобне биле последице Првог светског рата, The New Encyclopaedia Britannica процењује да је само војних лица погинуло 8,5 милиона.
 • Други светски рат је био далеко разорнији и у њему је страдало од 35 од 60 милиона војника и цивила.
 •   Између Другог светског рата и 2010. године, било је 246 оружаних сукоба на 151 месту у свету.

2. пророчанство:

„Биће глади“ (Матеј 24:7).

Испуњење. У XX веку, од глади је умрло више од 70 милиона људи, а глад је и даље светски проблем.

Шта докази показују

 • Према Уједињеним нацијама, глад представља највећи ризик по здравље у свету и свака седма особа тренутно нема довољно хране.
 • „Данашња несташица хране не настаје због летине која спорадично пропадне услед лоших временских услова, већ због проблема који дугорочно гледано имају тенденцију да постану још озбиљнији, а то су брз пораст становништва, смањивање обрадиве земље, све мање воде у свету и пораст температуре“ (Scientific American).

3. пророчанство:

„Биће снажних земљотреса“ (Лука 21:11).

Испуњење. Број људи који су погођени земљотресима или су у њима изгубили живот у наглом је порасту зато што све више њих живи на неком трусном подручју.

Шта докази показују

 • У једном извештају Уједињених нација стоји: „Од свих великих катастрофа недавних година, највише људи је настрадало у оним повезаним са сеизмичким променама“ (World Disasters Report 2010).
 • Од 1970. до 2001, извештава се да се годишње у просеку догодило 19 земљотреса који су проглашени катастрофама * и у којима је у просеку живот изгубило 19 547 особа. А само у периоду од 2002. до 2011. тај годишњи просек је порастао на 28 катастрофалних земљотреса који су у просеку однели 67 954 живота.

4. пророчанство:

„По разним местима биће пошасти“ (Лука 21:11).

Испуњење. Упркос напретку медицине, сваке године од заразних болести и даље умиру милиони људи. Међународна путовања и пораст градског становништва повећавају ризик од тога да се нека болест брзо прошири.

Шта докази показују

 • Од великих богиња је у XX веку умрло од око 300 до 500 милиона људи.
 • Једна истраживачка организација извештава да се у претходне три деценије појавило „више од 30 раније непознатих болести изазваних вирусима, као што су ебола, ХИВ, хантавирус и САРС, што представља нову претњу по људски живот“ (Worldwatch Institute).
 • Светска здравствена организација упозорава да има све више микроорганизама отпорних на лекове: „Свет се креће према пост-антибиотској ери, у којој неће бити лека за многе уобичајене инфекције и у којој ће смрт поново убирати велики данак.“

5. пророчанство:

Људи ће ’издавати једни друге и мрзети једни друге [...] Код већине охладнеће љубав‘ (Матеј 24:10, 12).

Испуњење. Брутални геноциди односе милионе живота. У многим земљама, оружани сукоби и криминал доводе до све већег страха и насиља.

Шта докази показују

 • Од нацистичког режима настрадало је шест милиона Јевреја, а живот су изгубили и милиони припадника других нација. О реакцији обичног становништва професор социологије Зигмунт Бауман каже: „На масовна убиства људи нису дигли глас већ су само немо посматрали.“
 • BBC News извештава да је према неким проценама у размаку од само неколико  месеци побијено око 800 000 Тутсија и умерених Хутуа. Један стручњак процењује да је у том масовном покољу учествовало око 200 000 људи.
 • Сваке године, због криминала и оружаних сукоба живот изгуби преко 740 000 људи.

6. пророчанство:

„Људи ће бити себични, похлепни за новцем [...] безосећајни према другима“ (2. Тимотеју 3:2, 3).

Испуњење. Наше доба је доба похлепе и моралне попустљивости. Такви ставови су довели до бројних социјалних проблема.

Шта докази показују

 • Један Уницефов извештај о ситуацији у којој се деца налазе наводи да се родитељи и деца у Уједињеном Краљевству „изгледа врте у зачараном кругу компулзивне куповине“. Они купују материјалне ствари „јер у њима виде решење за нарушене породичне односе и општу друштвену несигурност“.
 • Око 275 милиона деце широм света угрожено је због насиља у кући.
 • „Сматра се да се у Сједињеним Државама сваке године злоставља или запоставља преко 500 000 старијих лица“ (Центри за контролу и превенцију болести, САД).

7. пророчанство:

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету“ (Матеј 24:14).

Испуњење. Према Библији, Божје Краљевство је стварна владавина на небу са Исусом као краљем. То небеско Краљевство ће „смрвити и уништити сва она краљевства [људске владавине], а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Шта је Божје Краљевство и шта ће оно учинити представља срж онога што Јеховини сведоци широм света проповедају.

Јеховини сведоци испуњавају Матеја 24:14 тако што проповедају добру вест о Божјем Краљевству

Шта докази показују

 • Широм света, Јеховини сведоци, којих има преко седам милиона у више од 230 земаља и територија, поучавају друге о Божјем Краљевству.
 • Јеховини сведоци на преко 500 језика објављују публикације темељене на Библији и то у штампаном облику као и онлајн.

Знак последњих дана и ваша будућност

Након што су испитали све доказе, милиони су препознали да се библијски знак о последњим данима испуњава сада. Као што су показали и претходних шест чланака у овој серији, историја потврђује да су библијска пророчанства непогрешива.

Исто се може рећи и за будућност. Оно што Библија прориче за будуће време сигурно ће се остварити, а то ће утицати и на вас јер Бог обећава да ће окончати ове трауматичне последње дане. У преостала два чланка из ове серије биће речи о завршетку последњих дана и о дивној будућности за човечанство и земљу.

^ одл. 22 Према Центру за истраживање епидемиологије катастрофа, са седиштем у Белгији, земљотрес се дефинише као катастрофа ако проузрокује барем једну од три наведене ствари: најмање 10 људи погине, барем 100 људи буде погођено, прогласи се ванредно стање или се затражи међународна помоћ.

 

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ КУРС

Зашто проучавати Свето писмо?

Свето писмо помаже милионима људи из целог света да пронађу одговоре на најважнија животна питања. Да ли бисте и ви то желели?

БИБЛИЈСКИ КУРС

Како изгледа проучавање Светог писма?

Јеховини сведоци су широм света познати по томе што бесплатно проучавају Свето писмо с другима. Погледајте како то изгледа.