Да би имао мотивацију за нешто, неопходно је да видиш практичну вредност тога.

КОЈА је практична вредност школе? Она ти помаже да стекнеш мудрост, а Библија каже да је ’мудрост заштита‘ (Проповедник 7:12). Како то? Да то прикажемо: Замисли да пролазиш кроз неки опасан крај. Шта би више волео: да идеш сам или с пријатељима који би, ако буде потребно, могли да те заштите? Слично томе, образовање ти може пружити неколико добрих „пријатеља“ који ће те пратити целог живота. Следе неки од њих.

  • Моћ доброг процењивања. Школа ти може помоћи да стекнеш „мудрост и способност просуђивања“ (Пословице 3:21). Ако то развијеш код себе, моћи ћеш сам да решаваш проблеме, уместо да увек очекујеш да ти други прискачу у помоћ.
  • Добра интеракција с другима. У Библији се хришћани подстичу да развијају особине као што су дуготрпљивост и самосавладавање (Галатима 5:22, 23). Пошто у школи долазиш у додир с различитим личностима, имаш много прилика да развијаш поменуте особине, као и толеранцију, поштовање и емпатију — а то ће ти значити када одрастеш.
  • Практично знање и вештине. Школа ти може помоћи да стекнеш добре радне навике, захваљујући којима ћеш лакше наћи посао и задржати га. Поред тога, што више учиш о свету који те окружује, то ћеш боље разумети ко си и бићеш чвршћи у својим ставовима (Пословице 14:15). Када имаш изграђене вредности, у стању си да с поштовањем одбраниш своја веровања (1. Петрова 3:15).

Резиме: Пошто ти је образовање неопходно, нема вајде од тога да размишљаш о ономе што ти се не свиђа у школи. Уместо тога, мотивиши се тако што ћеш размишљати о подстрецима о којима је било речи. Можда ти на памет падне још неки!

Ти си на потезу! Размисли о оном што би тебе највише мотивисало да будеш успешан у школи.