ДА ЛИ вас будућност испуњава стрепњом? Ако је тако, нисте једини. Од давнина су људи нагађали каква будућност чека овај свет и многи су закључили да она и није тако ружичаста. Смак или крај света већ миленијумима интригира и фасцинира људе.

Узмимо за пример популарне стрипове, телевизијске емисије, стотине филмова и хиљаде књига које говоре о суноврату људске цивилизације. Чини се да нема краја силама које су спремне да се окоме на човечанство и у потпуности га униште. У напад крећу роботи-убице, чудовишта свих врста, ванземаљци, зомбији, духови, змајеви, човеколики мајмуни, птице, мутанти пацова и џиновске осе. Тешко да би ико такве приче узео за озбиљно.

Али неке друге приче и теорије уливају страх у кости. За неке од њих се каже да су научно поткрепљене. Једна од њих предсказује да ће цела Земљина кора претрпети огромно померање, које ће произвести велике цунамије, земљотресе и вулканске ерупције. Једна друга теорија каже да ће планете у Сунчевом систему доћи у исту раван и да ће се због тога повећати интензитет Сунчевих ветрова и да ће Земља бити опустошена. Друге теорије тврде да ће се магнетни полови Земље изненада заменити и проузроковати да нас Сунчева радијација све побије. Не брините, ништа од тога се неће десити. Па  ипак, ови сценарији и даље плене машту многих.

Шта рећи о безбројним књигама и веб-сајтовима о смаку света који проричу да ће он наступити 21. децембра ове године? Једна од тврдњи је да је наводна планета Нибиру (Планета X) на путу да се судари са Земљом и да ће се то и десити децембра 2012. Ова теорија као и друге неосноване теорије заснивају се на тумачењима древног календара Маја, који се према неким тврдњама завршава краткодневицом 2012.

Под утицајем сличних катаклизмичких предвиђања, неки праве склоништа у свом дворишту, или резервишу места у јавним подземним склоништима и спремни су да издвоје велике суме новца за то. Други се селе у планине и научили су да се сами сналазе и живе независно од јавних комуналних услуга, као што су вода, грејање и струја.

Наравно, има и оних који не верују ни у једну од наведених прича. Смешна им је идеја о предстојећем крају света. На пример, научници Насе кажу: „Земљи се ништа лоше неће десити 2012. Наша планета се сасвим фино сналази већ 4 милијарде година и угледни научници широм света не знају ни за какву претњу у 2012. години.“

Међутим, грешка би била закључити да човечанству не предстоји никаква опасност и да само наивни верују у судњи дан. Да ли свету заиста предстоји крај? Ако је то тачно, како ће он изгледати и када ће наступити?