Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  септембар 2011.

 Млади питају

Ко су моји прави пријатељи?

Ко су моји прави пријатељи?

„Соња ми открива нове видике. Кад сам с њом упознајем нове људе, испробавам нове ствари и лудо се забављам. Соња ми је буквално променила живот!“ (Тијана). *

Ако ти овакво пријатељство звучи превише добро да би било истинито, не очајавај. Пријатељи се можда крију у људима око тебе. Овај чланак ће ти помоћи да откријеш ко су.

„ИМАМ своје друштво, али не и праве пријатеље“, каже двадесетједногодишња Сара. Тај осећај је нарочито познат онима који су на некој друштвеној мрежи. „Неко може имати огромну ’листу пријатеља‘ и важити за популарну фацу, али су посреди само површни контакти“, каже Силвија, која има 22 године. *

Да ли би више волео да имаш на стотине познаника с којима контактираш или неколико правих пријатеља? Добро је имати познанике, али прави пријатељи су они који ће ти помоћи када ти је тешко и из тебе извући најбоље (1. Коринћанима 16:17, 18). Размисли о следећим ставкама које ти могу помоћи да процениш ко од твојих познаника можда већ показује да ти је пријатељ.

ПРАВИ ПРИЈАТЕЉ ЈЕ ПОУЗДАН

„Једна моја другарица ми се поверавала, па сам мислила да и ја могу њој. Тако сам јој једном рекла да сам се заљубила у једног дечка. Ала сам се преварила! Одмах је то свима избрбљала!“ (Бојана).

„Мом другу Аљоши могу да кажем било шта и знам да неће ићи около и причати о томе“ (Саша).

Ко од ових младих има правог пријатеља? Коме од својих пријатеља би ти имао слободу да се повериш? * Библија каже да „прави пријатељ воли у свако доба“ (Пословице 17:17).

 Напиши имена два своја поуздана друга.

  1. ․․․․․
  2. ․․․․․

ПРАВИ ПРИЈАТЕЉ ЈЕ САМОПОЖРТВОВАН

„У сваком пријатељству има тренутака када је једна страна јача од друге. Прави пријатељ ће препознати када си ти слабија страна и прискочиће ти у помоћ. Наравно, он верује да ћеш и ти за њега учинити исто“ (Кели).

„Имала сам једну нову другарицу с којом сам планирала да одем на једно венчање, иако тада нисмо биле нарочито блиске. Међутим, у то време ми је умрла мајка. На моје изненађење, моја другарица није отишла на венчање већ се појавила на сахрани. Тада сам схватила да ми је права пријатељица“ (Лена).

Ко је од твојих другова самопожртвован? Прави пријатељ „не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24).

Напиши имена два своја самопожртвована друга.

  1. ․․․․․
  2. ․․․․․

ПРАВИ ПРИЈАТЕЉ ИЗВЛАЧИ ИЗ ТЕБЕ ОНО НАЈБОЉЕ

„Неки људи очекују од мене да их подржавам и да се у свему слажем с њима, чак и ако то значи да треба да погазим своје вредности или да радим нешто против своје савести. То нису прави пријатељи“ (Нађа).

„Моја сестра ми је најбољи пријатељ. Помаже ми да изађем из своје љуштуре. Говори ми истину чак и када зна да ми се то неће свидети“ (Ема).

„Када сам пролазила кроз један тежак период, моји најбољи пријатељи ме нису само тапшали по рамену већ су ми отворено рекли у чему је проблем. Други су чекали да се сама извучем или су умањивали озбиљност мог проблема. Правили су се луди“ (Мима).

„Моја пријатељица види потенцијал у мени и подстиче ме да остварим своје циљеве. Она је толико искрена да понекад заболи, а мени се баш свиђа што је таква“ (Ива).

Да ли теби твоји пријатељи помажу да искористиш свој потенцијал или мораш да снижаваш мерила да би се уклопио? У Пословицама 13:20 пише: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи.“

Напиши имена два друга која из тебе извлаче оно најбоље.

  1. ․․․․․
  2. ․․․․․

Погледај чија имена си написао у претходне три ставке. Ако се неко појављује  сва три пута то значи да ти је прави пријатељ! Ако с друге стране не можеш да се сетиш некога ко одговара наведеним критеријумима, немој се обесхрабрити. Можда се потенцијални пријатељи крију у људима око тебе, само је потребно мало времена да их откријеш. * У међувремену, труди се да ти будеш добар пријатељ. „Увек се трудим да будем ту за своје пријатеље“, каже двадесетогодишња Хелена. „Када им треба помоћ, ја сам ту. Када имају потребу да причају, пажљиво их слушам. Када им се плаче, понудим своје раме за плакање.“

Можда имаш много познаника и то је боље него груписати се (2. Коринћанима 6:13). Али зар не би желео и да имаш неколико правих пријатеља који су ту за тебе у невољи? (Пословице 17:17). „Добро је знати много људи“, каже двадесетогодишња Јана, „али то је као да имаш ормар пун лепе гардеробе, али ти не одговара баш сва. На крају се увек враћаш на оних неколико ствари у којима се најбоље осећаш. Исто је и с пријатељима.“

^ одл. 3 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 5 Више информација о друштвеним мрежама можеш наћи у чланцима „Млади питају“ у издању Пробудите се! од јула и августа 2011.

^ одл. 10 Понекад је опасно чувати тајну. На пример, ако је твој пријатељ починио озбиљан преступ, ако размишља о самоубиству или има проблема са аутодеструктивним понашањем. Више информација о томе можеш пронаћи у издању Пробудите се! од децембра 2008, стране 19-21 и од маја 2008, стране 26-29.

^ одл. 30 Више информација о овој теми можеш наћи у издању Пробудите се! од марта 2009, у чланку „Млади питају... Треба ли да потражим боље пријатеље?“