Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Да ли Бог брине за нас?

Да ли Бог брине за нас?

УЈУТРО, 1. новембра 1755, португалски град Лисабон потресао је снажан земљотрес. Потом су уследили цунами и пожари, који су скоро уништили град и однели хиљаде живота.

После земљотреса који је 2010. погодио Хаити, у уводном чланку канадских новина National Post речено је: „Све велике трагедије су испит човекове вере у вишу силу. Али неке од њих, попут ове савремене репризе [трагичног догађаја] у Лисабону, испитују [веру] више од осталих.“ У закључку чланка је речено: „Можда је Бог заборавио Хаити.“

Пошто је свемоћан, Јехова Бог има неограничену моћ, самим тим и моћ да оконча патњу (Псалам 91:1). Осим тога, можемо бити сигурни да он брине за нас. На основу чега то кажемо?

Шта знамо о Богу?

Бог осећа самилост према људима који пате. Када су Израелци трпели угњетавање као робови у Египту, Бог је рекао Мојсију: „Видео сам невољу свог народа у Египту, чуо сам њихов вапај због оних који их терају на рад и добро знам муке које подносе“ (Излазак 3:7). Шта ове речи показују? Бог није равнодушан према људској патњи. Штавише, пророк Исаија је вековима касније записао како је на Бога утицала патња Израелаца: „У свим невољама њиховим и он је осећао бол“ (Исаија 63:9).

’Сви су путеви његови правда‘ (Поновљени закони 32:4). Бог увек поступа праведно и непристрано. „Чува пут оних који су му верни“, али ће и да „узврати невољу онима који [праведницима] наносе невољу“ (Пословице 2:8; 2. Солуњанима 1:6, 7). „Бог није пристран према кнезовима, и великашу не придаје већу важност него сиромаху, јер сви су они дело руку његових“ (Јов 34:19). Он такође зна најбољи начин да „излечи“ човечанство од патње. Насупрот томе, људска решења би се могла упоредити са стављањем обичног фластера на рану од метка. Премда би то донекле прикрило проблем, мало би допринело томе да рана зацели, а још мање да бол престане.

Да ли би лекар ставио обичан фластер на рану од метка?

Бог је „милосрдан и милостив... пун верне љубави“ (Излазак 34:6, фуснота). Реч „милосрђе“ у Библији указује на дубоко саосећање и сажаљење које покреће човека да помогне другоме. Хебрејска реч преведена са „милостив“ изведена је из глагола који „описује поступак особе коју срце наводи да помогне ономе коме је то потребно“. Према делу Theological Dictionary of the Old Testament, реч преведена изразом „верна љубав“ подразумева „заузимање за некога кога је снашла несрећа  или патња“. Јехова Бог не само што осећа бол кад људи пате већ га милосрђе, милост и верна љубав покрећу да им помогне. Зато можемо бити уверени да ће он окончати патњу.

У претходном чланку смо указали на три главна узрока људске патње, од којих ниједан не потиче од Бога. Осмотримо сада шта се крије иза тих узрока.

Личне одлуке

Након што је створен, Адам је једно време био подложан Богу. Међутим, када му се указала прилика да бира, одлучио је да одбаци Божју власт и искуси последице независности од Бога. Није се обазирао на Јеховино упозорење забележено у Постанку 2:17: „Сигурно ћеш умрети.“ Одбацивање Божје савршене власти водило је до греха и несавршености. „Као што је преко једног човека у свет ушао грех и преко греха смрт“, објашњава се у Библији, „тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Али Бог ће отклонити последице греха.

Непредвиђени догађаји

Као што је претходно речено, први човек Адам је одбацио Божје вођство — управо оно што је људима потребно да би били безбедни и заштићени — чак и од природних катастрофа. Његова одлука би се могла упоредити с поступком пацијента који одбија помоћ стручног и искусног лекара. Ако пацијент није свестан опасности и могућих компликација које су лекару познате, намерно одбијање да се упозна с њима може скупо коштати и њега а и друге. Слично томе, штета коју проузрокују природне катастрофе често је последица човековог лошег управљања нашом планетом, немара приликом градње и игнорисања упозорења из природе. Међутим, Бог неће дозволити да се такво стање настави у недоглед.

„Владар овог света“

Зашто је Бог допустио Сатани да после своје побуне толико дуго влада светом? Према једној књизи, „по доласку на власт, свака нова влада има кратак период када за проблеме може да окриви претходну владу“. Да је Јехова пребрзо уклонио ’владара овог света‘, Сатана би за своје неуспехе могао да окриви претходног Владара, Бога (Јован 12:31). Међутим, добио је прилику да влада светом довољно дуго и за то време се показало да је његова власт потпуни промашај. Па ипак, остаје питање — како можемо бити сигурни да ће патњи доћи крај?