Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Млади питају

Како да победим страх од неуспеха?

Како да победим страх од неуспеха?

„Осећала сам се мање вредно у поређењу с једном другарицом. Чинило ми се да њој све иде глатко и да ни око чега не мора да се мучи! Питала сам се шта није у реду са мном. Понекад сам сама себи најгори непријатељ“ (Анита) *

ДА ЛИ те осећање недораслости спречава да се прихватиш нечег новог? Да ли добронамерни коментари особа које поштујеш понекад наруше твоје самопоуздање? Да ли те разочарање због ранијих грешака наводи да одустанеш од даљњих покушаја? Ако је то случај, како можеш прихватити своје неуспехе — било да су стварни или замишљени?

Одговор на последње питање ће ти много значити јер, пре или касније, свако доживи неки неуспех (Римљанима 3:23). Али, упорне особе успевају да се изборе с тим. Оне су у стању да реално сагледају своје грешке, устану и покушају поново. Зато је већа вероватноћа да ће следећи пут успети. Погледајмо онда како можеш победити страх од неуспеха — могућег, замишљеног или стварног.

МОГУЋИ НЕУСПЕХ → ШТА БИ БИЛО КАД БИ БИЛО.

Замишљаш најгоре и зато нећеш ни да покушаш, мислећи да су ти шансе за успех врло мале.

Препознај проблем. Стави знак ✔ поред онога у чему би желео да будеш успешан али мислиш да ти неће поћи за руком.

  • одбрана својих веровања пред разредом
  • конкурисање за посао
  • говор пред публиком
  • бављење неким спортом
  • певање или свирање неког инструмента
  • друго ․․․․․

Добро размисли. Имајући у виду оно што си означио, процени могући исход помоћу следећих питања:

’Шта бих желео да се деси?‘

․․․․․

’Чега се плашим да ће се десити?‘

․․․․․

Запиши један разлог због ког вреди покушати упркос ризику од неуспеха.

․․․․․

Библијски пример. Када је Мојсије од Јехове Бога добио задатак да води израелски народ, у први мах је помислио на негативан исход. „Шта ако ми не поверују и не послушају мој глас?“, питао је Бога. Затим је почео да размишља о својим манама: „Ја нисам речит човек“, рекао  је, „никада то нисам био, а нисам ни сада.“ Чак и након што је Јехова обећао да ће му помоћи, Мојсије га је молио: „Молим те пошаљи неког другог“ (Излазак 4:1, 10, 13). На крају је ипак прихватио тај задатак и знамо шта се даље дешавало. Уз Божју помоћ водио је израелски народ 40 година.

Шта да урадиш. Краљ Соломон је написао: „Све што ти дође под руку да чиниш, чини то свом снагом својом“ (Проповедник 9:10). Према томе, немој дозволити да те страх од неуспеха паралише већ дај све од себе. Сети се ситуације у којој си био бољи него што си очекивао. Шта си на основу тога научио о себи? Како ти то може помоћи да победиш страх од неуспеха?

Предлог: У неким приликама би могао тражити савет од родитеља или зрелог пријатеља који ти може помоћи да повећаш своје самопоуздање. *

ЗАМИШЉЕНИ НЕУСПЕХ → ШТА МИСЛИШ ДА СЕ ДЕСИЛО.

Када друга особа постигне успех у нечему, имаш осећај да си у поређењу с њом неспособан.

Препознај проблем. С ким се упоређујеш и због ког достигнућа те особе имаш осећај да си неспособан?

․․․․․

Добро размисли. Да ли успех те особе стварно значи да си осуђен на неуспех? Запиши када си нешто добро урадио, попут теста у школи, али је неко други био још бољи.

․․․․․

Због чега мислиш да се твој труд ипак исплатио?

․․․․․

Библијски пример. Каин је био бесан када је видео да Јехова с наклоношћу гледа на његовог брата Авеља. Јехова је упозорио Каина на последице љубоморе, али је са уверењем додао да се он може променити уколико то буде желео. „Ако почнеш чинити добро“, рекао му је  Јехова, „зар ми нећеш бити мио?“ * (Постанак 4:6, 7).

Шта да урадиш. Немој се надметати с другима — чак ни у мислима — већ се радуј због њихових достигнућа (Галатима 5:26; Римљанима 12:15). С друге стране, буди свестан својих способности али се не прави важан због тога. Библија каже: „Нека свако испита своје дело, па ће разлог за задовољство имати у самом себи“ (Галатима 6:4).

СТВАРАН НЕУСПЕХ → ШТА СЕ ЗАИСТА ДЕСИЛО.

Размишљаш о неком ранијем неуспеху и сматраш да нема сврхе да покушаш поново.

Препознај проблем. Који лични пропуст те највише обесхрабрује?

․․․․․

Упорна особа након пада устаје — уз нечију помоћ уколико је потребно

Добро размисли. Да ли се по том неуспеху мери твоја вредност? Примера ради, ако си подлегао некој слабости, да ли то значи да за тебе нема наде? Или је то само знак да ти је потребна помоћ? Уколико би у неком спорту пао, сигурно би прихватио руку пријатеља, подигао се и вратио у игру. Зашто не би исто урадио када је у питању лични неуспех? Запиши име особе с којом би могао да поразговараш о свом проблему. *

․․․․․

Библијски пример. Апостол Павле је понекад био обесхрабрен због својих слабости. „Јадан сам ти ја човек!“, написао је он (Римљанима 7:24). Међутим, очигледно је био свестан да те слабости нису показатељ његове вредности. Он је рекао: „Добро сам се борио, трку сам до краја истрчао, веру сам сачувао“ (2. Тимотеју 4:7).

Шта да урадиш. Немој бити усредсређен само на своје мане већ сагледај и своје добре стране. То је оно што Јехова гледа код тебе. Библија каже: „Бог није неправедан па да заборави ваш труд и љубав коју сте показали према његовом имену“ (Јеврејима 6:10; Псалам 110:3).

Упамти: Нико није савршен. Свако понекад доживи неуспех. Уколико научиш да будеш упоран, та драгоцена особина ће ти много значити и у зрелом добу. У Пословицама 24:16 пише: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати.“ И ти можеш бити таква особа!

^ одл. 3 Име је промењено.

^ одл. 23 Више информација о томе можеш наћи у издању Пробудите се! од маја 2010, на странама 26-28.

^ одл. 31 Каин није послушао Јеховино упозорење. Његова кобна грешка истиче колико је важно искоренити сваку склоност ка љубомори због успеха друге особе (Филипљанима 2:3).

^ одл. 36 Хришћанину који је починио озбиљан грех помоћи ће разговор са скупштинским старешином (Јаковљева 5:14, 16).