„Паметан човек поступа у складу са знањем“ (Пословице 13:16). Стеците основно знање о здрављу јер ће вам то помоћи и мотивисати вас да начините промене које ће допринети бољем здрављу целе породице.

Информишите се. Државне и приватне установе у многим земљама организују образовне програме и издају литературу са широким спектром тема о здрављу. Користите их и информишите се о основним начинима да побољшате своје здравље и избегнете могуће опасности. Будите отвореног ума и спремни да предузмете једноставне промене.

Добре навике које усвојите и спроведете у дело користиће вашој деци, а у будућности и њиховој деци. На њих ће позитивно утицати добар пример који пружате у погледу здраве исхране, чистоће, сна, вежбања и превенције болести (Пословице 22:6).

Шта је још потребно? Да би се прихватио и задржао здрав начин живота, није довољна само брига за личну добробит. Борба против дубоко укорењених лоших навика понекад је веома тешка. Јака мотивација је често потребна и за једноставне промене. Премда знају шта је добро за њих, неким људима чак ни ризик од озбиљне болести или смрти није довољно јак разлог да учине оно што је потребно. Шта ће их покренути да нешто предузму? Као и код свих нас, важно је да у њиховом животу постоји нека виша сврха или циљ.

Брачни другови настоје да остану здрави и крепки да би били ослонац једно другом. Родитељи желе да пружају подршку својој деци и изведу их на прави пут. Одрасла деца имају одговорност да брину за остареле чланове породице. Додајте томе племениту жељу да будете користан члан друштва, а не терет другима. За све то је неопходно волети друге и желети им добро.

Још јачу мотивацију нам пружају захвалност и оданост нашем Творцу. Они који верују у Бога желе да чувају живот као драгоцени дар који су добили од њега (Псалам 36:9). Ако смо здрави, више ћемо постићи у служби Богу. Не постоји узвишенији нити снажнији мотив за бригу о здрављу.

Уживајте у благодатима здравог живота