Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  март 2011.

Предузмите кораке да побољшате своје здравље

Предузмите кораке да побољшате своје здравље

ДА ЛИ се сећате Рама, ког смо поменули у уводном чланку? Попут многих људи у свету, Рам није био свестан тога колико су правилна исхрана и добре навике важни за здравље. Он прича: „Када сам у часопису Пробудите се! прочитао чланак ’Хранљиве намирнице до којих можете доћи‘ (8. мај 2002), схватио сам зашто треба водити рачуна о исхрани.“

Рам даље каже: „Као породица, трудили смо се да применимо савете из тог чланка. После извесног времена приметили смо да нам је имунитет ојачао. Пре него што смо почели да пазимо на исхрану, често смо били прехлађени, али сада се то ретко кад деси. Такође смо сазнали за економичне и једноставне начине да дођемо до чисте воде за пиће, захваљујући чланку ’Шест начина да заштитите своје здравље‘, који смо такође прочитали у часопису Пробудите се! (22. септембар 2003).

„Још један чланак који је мојој породици и мени помогао да будемо здравији био је ’Сапун — „вакцина коју можете сами себи дати“‘, у издању Пробудите се! од 22. новембра 2003. Применили смо предлоге из тог чланка чим смо га прочитали. Сада много ређе имамо очне инфекције.

„У нашем крају, људи не обраћају пажњу на огромне ројеве мува и комараца. Али, док смо гледали филм Библија — њена моћ у вашем животу, * схватили смо да треба да се заштитимо од тих инсеката. То нам је такође помогло да сачувамо здравље.“

Будите истрајни! Које год промене треба да начините, постићи ћете боље резултате ако с тим почнете постепено и поставите реалне циљеве. Примера ради, уместо да из исхране одједном избаците мање здраве намирнице, пробајте да смањите њихов унос. Покушајте да идете на спавање мало раније и да мало више вежбате. Боље је да учините бар нешто него ништа. Промене изискују време — потребно је да прођу недеље или месеци да бисмо потпуно усвојили нову добру навику. У међувремену, ако труд који улажете не донесе одмах резултате, немојте се разочарати. Уколико истрајете упркос повременим неуспесима, здравље ће вам се вероватно побољшати.

У овом несавршеном свету нико не може имати савршено здравље. Када се разболите, то обично није последица ваше немарности већ физичке слабости својствене свим људима. Зато немојте дозволити да вам брига око здравља или било чега другог проузрокује претеран стрес и забринутост. „Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век?“, питао је Исус (Лука 12:25). Једноставно покушајте да избегавате оно што скраћује живот и умањује његов квалитет. Ако то будете чинили, сачуваћете здравље колико год је могуће, док не дође Божји нови свет и време кад „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24).

^ одл. 5 Издали Јеховини сведоци.