Пређи на садржај

Пређи на садржај

Корак 2. — водите рачуна о свом телу

Корак 2. — водите рачуна о свом телу

„Нико не мрзи своје тело, него га храни и негује“ (Ефешанима 5:29). Применом неколико једноставних савета знатно ћете допринети очувању свог здравља.

Довољно се одмарајте. „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6). У данашње време, живот је препун обавеза и других ствари које одвлаче пажњу, због чега људи спавају краће него пре. Али сан је неопходан да бисмо били здрави. Истраживања показују да се ћелије нашег тела и мозга обнављају док спавамо, што благотворно утиче на памћење и расположење.

Сан јача имунолошки систем и смањује ризик од инфекција, дијабетеса, можданог удара, срчаних обољења, рака, гојазности, депресије, можда чак и од Алцхајмерове болести. Пошто је сан својеврсна заштита, не треба да се боримо против поспаности посежући за вештачким стимулансима као што су слаткиши, кофеин и друго. Треба да слушамо своје тело и довољно спавамо. Већини одраслих је потребно седам до осам сати сна сваке ноћи да би се добро осећали и изгледали, и били продуктивни. Младима је потребно још више. Тинејџери који не спавају довољно склонији су психолошким проблемима и лако се може десити да заспе током вожње.

Сан је посебно важан када смо болесни. Наше тело се може смо изборити с неким болестима као што је прехлада — довољно је да више спавамо и пијемо доста течности.

Одржавајте хигијену зуба. Ако имате навику да после оброка, нарочито пре одласка на спавање, перете зубе четкицом и чистите их концем, избећи ћете појаву каријеса, обољења десни и губитак зуба. Да би нам храна коју уносимо користила у пуној мери неоподно је да имамо своје зубе. Примећено је да слонови не умиру од старости већ од постепеног изгладњивања након што им се зуби истроше и више не могу добро да сажваћу храну. Деца која су научена да после јела оперу зубе четкицом и очисте их концем биће здравија у младости и када одрасту.

Редовно идите на лекарске прегледе. Нека обољења се не могу излечити без лекарске помоћи. Уколико се дијагноза постави рано, исход је обично бољи а трошкови лечења мањи. Према томе, ако се не осећате добро, обратите се лекару да бисте открили и отклонили узрок уместо да само ублажавате симптоме.

Редовним прегледима код медицинских стручњака могу се спречити многи озбиљни проблеми. То важи и за лекарски надзор током трудноће. * Међутим, имајте на уму да лекари не могу да чине чуда. Болести ће бити потпуно отклоњене тек кад Бог у новом свету ’све учини ново‘ (Откривење 21:4, 5).

^ одл. 8 Видети чланак „Здраве мајке, здраве бебе“, у издању Пробудите се! од новембра 2009.