Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  март 2011.

Ви можете побољшати своје здравље

Ви можете побољшати своје здравље

Рустам

РУСТАМ живи у Русији и сваки дан му је испуњен обавезама. У прошлости је имао неке лоше навике али је схватио да ће га то скупо коштати. Зато је престао да пуши и претерује са алкохолом. И поред тога, осећао се безвољно и тромо јер је многе сате проводио радећи за компјутером.

Премда је Рустам почињао с послом у осам ујутро, ретко кад би се потпуно расанио пре десет. Често је био болестан. Због тога је унео неке промене у своју свакодневицу. Какви су били резултати? „У протеклих седам година нисам имао више од два дана боловања годишње“, каже он. „Осећам се сјајно — свеж сам и пун елана — и уживам у животу!“

Рам живи са супругом и две ћерке у Непалу. У њиховом крају нема одговарајућих санитарних услова и све врви од комараца и мува. Рам и његова породица су раније често имали проблеме с дисајним путевима и очне инфекције. Међутим, и они су предузели одређене мере које су им знатно побољшале здравље.

Здравље је у вашим рукама!

Било да су богати или сиромашни, многи људи не увиђају да постоји веза између њихових навика и здравља. Неки сматрају да не можемо пуно утицати на своје здравље или пак верују да је добро здравље ствар среће. Такво гледиште да скоро ништа не зависи од нас спречава многе да буду здравији и воде испуњенији живот.

Какво год да је ваше материјално стање, чињеница је да постоје једноставни кораци које можете предузети да бисте сачували и знатно побољшали своје здравље и здравље своје породице. Да ли је то вредно труда? У сваком случају јесте! Ако то будете чинили, живот ће вам бити бољи и дужи.

Рам и његова ћерка узимају чисту пијаћу воду

Речима и примером, родитељи могу поучити своју децу да развију добре навике како би била здравија. То изискује додатно време и трошак, али се свакако исплати јер се тиме избегавају болести које проузрокују патњу, као и губитак времена и новца који су неопходни за лечење. Као што позната изрека каже, боље је спречити него лечити.

У наредним чланцима ћемо осмотрити пет основних корака који су помогли Рустаму, Раму и многим другима. Они ће бити од користи и вама.