Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Гледиште Библије

Зашто Бог не уништи Ђавола?

Зашто Бог не уништи Ђавола?

КАДА бисте могли ублажити нечију патњу, да ли бисте то учинили? Спасиоци често одмах крећу до места на ком је избила нека природна катастрофа како би ублажили људску патњу и спасли живот потпуно непознатим особама. Зато би неко могао да се пита: ’Зашто Бог није одмах уништио Ђавола, који је крив за толику људску патњу?‘

Да би вам било лакше да разумете одговор на то питање, замислите један важан судски процес. Убица очајнички покушава да прекине тај процес, тврдећи да је судија непоштен и да су чак и поротници подмићени. Зато је бројним сведоцима допуштено да сведоче.

Судија зна да ће дугачак процес проузроковати доста непријатности и желео би да се тај случај закључи без непотребног одлагања. Али ипак, он схвата да обе стране морају имати довољно времена да изнесу своје аргументе како би се на крају могла донети пресуда која ће представљати преседан за могуће сличне случајеве у будућности.

Обе стране морају имати довољно времена да изнесу своје аргументе како би се на крају могла донети пресуда која ће представљати преседан за могуће сличне случајеве у будућности

Како нам овај пример може помоћи да разумемо каква је ситуација настала када је Ђаво — који је познат и као „змај“, „змија“ и „Сатана“ — оклеветао Јехову, ’Свевишњег над целом земљом‘? (Откривење 12:9; Псалам 83:18). Ко је у ствари Ђаво? За шта је оптужио Јехову Бога? И када ће га Бог уништити?

  Зашто је био потребан преседан?

Ђаво је првобитно био савршено духовно биће, један од Божјих анђела (Јов 1:6, 7). Сам је себе учинио Ђаволом када је постао опседнут себичном жељом да га људи обожавају. Зато је оспорио Божје право да влада, чак сугеришући да Бог не заслужује да му будемо послушни. Изнео је оптужбу да људи служе Богу само када их он подмити благословима. Сатана је тврдио да би сви људи ’проклели‘ Створитеља када би се нашли у тешким околностима (Јов 1:8-11; 2:4, 5).

На такве Сатанине оптужбе једноставно се није могло одговорити применом силе. У ствари, да је Ђаво одмах био уништен, неки би можда могли помислити да је он ипак био у праву. Зато је Бог, будући да има апсолутну власт, започео један судски процес како би се ова спорна питања решила у мислима свих посматрача.

У складу са својим начелима и савршеном правдом, Јехова Бог је наговестио да ће свака страна имати своје сведоке који ће својим исказима подржавати своју страну у овом спору. Време је Адамовим потомцима пружило прилику да живе и да сведоче у Божју корист ако изаберу да из љубави према Богу живе беспрекорно упркос било каквим невољама.

Колико још?

Јехова врло добро зна да људи пате све док траје овај судски процес. Па ипак, он је чврсто одлучио да овај случај закључи у што је могуће краћем року. У Библији је описан као „Отац милосрђа и Бог сваке утехе“ (2. Коринћанима 1:3). Јасно је да „Бог сваке утехе“ неће дозволити да Ђаво живи дуже него што је то неопходно, нити ће дозволити да последице његовог утицаја трају заувек. С друге стране, Бог неће уништити Ђавола пре времена, то јест пре него што овај судски случај од општег значаја буде у потпуности решен.

Када ово питање буде коначно решено, Јеховино право да влада биће у сваком погледу потврђено. Овај правни случај против Сатане служиће као пример за сва времена. Уколико се икада догоди нешто слично, Сатанин пример би могао послужити као преседан.

Јехова Бог ће у одређено време заповедити свом Сину, Исусу Христу, да уништи Ђавола и поништи сва његова дела. Библија говори и о времену када ће Христ ’уништити сваку управу и сваку власт и силу и предати краљевство свом Богу и Оцу. Јер он треба да краљује све док Бог не положи све непријатеље под његове ноге. Као последњи непријатељ биће уништена смрт‘ (1. Коринћанима 15:24-26).

У Библији се налази обећање да ће у будућности цела земља бити претворена у рај. Људи ће у том рају живети баш онако како је Бог то првобитно и намеравао. „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира. Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:11, 29).

Запазите каква величанствена будућност очекује Божје слуге. То је у Библији описано на следећи начин: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4).