Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  август 2010.

Која су веровања Јеховиних сведока?

Која су веровања Јеховиних сведока?

Веровања Јеховиних сведока нису тајна, јер се њихова литература издаје на стотинама језика и доступна је свима. Следи кратак преглед неких основних веровања.

1. Библија.

Сведоци верују да је целокупно „Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16). Ванредни професор религије Џејсон Бедун је написао: „[Јеховини сведоци заснивају] своја веровања и обичаје искључиво на Библији, не одређујући унапред шта би у њој требало да пише.“ Њихова веровања су у складу с Библијом, коју не тумаче онако како им одговара. С друге стране, свесни су тога да не треба дословно схватити све што пише у Библији. На пример, седам дана стварања су симболични и односе се на дуже периоде (Постанак 1:31; 2:4).

2. Створитељ.

Прави Бог је себи дао име — Јехова (или Јахве, што је облик који се користи у неким преводима Светог писма и предност му дају неки данашњи библисти). Он се по том имену разликује од лажних богова * (Псалам 83:18; видети и фусноту за Постање 2:5 у преводу Др Лујо Бакотић). Хебрејски облик Божјег имена јавља се око 7 000 пута у изворном тексту Светог писма. Истичући важност тог имена, Исус је у молитви Оченаш рекао: „Да се свети име твоје“ (Матеј 6:9, Даничић-Караџић). Бог с правом захтева да се оданост исказује искључиво њему. Из тог разлога, Сведоци не користе иконе и кипове у служењу Богу (1. Јованова 5:21).

’Отац је већи од мене‘ (Јован 14:28)

3. Исус Христ.

Он је Спаситељ, „Син Божји“ и „првенац свега што је створено“ (Јован 1:34; Колошанима 1:15; Дела апостолска 5:31). Будући да је створен, Исус није део Тројства. ’Отац је већи од мене‘, рекао је он (Јован 14:28). Пре него што је дошао на земљу, Исус је живео на небу, где се вратио после своје жртвене смрти и ускрсења. „Нико не долази к Оцу осим преко [њега]“ (Јован 14:6).

 4. Божје Краљевство.

То је стварна власт која постоји на небу. На њеном челу је Краљ — Исус Христ — и његових 144 000 сувладара који су „откупљени са земље“ (Откривење 5:9, 10; 14:1, 3, 4; Данило 2:44; 7:13, 14). Они ће владати над земљом која ће бити очишћена од зла и настањена милионима побожних људи (Пословице 2:21, 22).

5. Земља.

У Проповеднику 1:4 пише: „Земља остаје заувек.“ Након уништења злих, земља ће бити претворена у рај и биће у сву вечност настањена праведним људима (Псалам 37:10, 11, 29). Тако ће се испунити речи из Исусове молитве: „Да буде воља твоја и на земљи“ (Матеј 6:10, Даничић-Караџић).

6. Библијска пророчанства.

„Бог... не може да лаже“ (Титу 1:2). Зато се све његове речи увек испуњавају, укључујући библијска пророчанства о крају садашњег злог света (Исаија 55:11; Матеј 24:3-14). Ко ће преживети то предстојеће уништење? „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек“, пише у 1. Јовановој 2:17.

7. Световне власти.

„Дајте цару царево, а Богу Божје“, рекао је Исус (Марко 12:17). Јеховини сведоци зато поштују државне законе када они нису у супротности с Божјим законима (Дела апостолска 5:29; Римљанима 13:1-3).

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14)

8. Проповедање.

Исус је прорекао да ће се „добра вест о краљевству“ проповедати по целој земљи пре него што дође крај садашњег света (Матеј 24:14). Јеховини сведоци сматрају чашћу што могу да учествују у том делу којим се спасавају животи. Наравно, на људима је да одлуче да ли ће слушати њихову поруку или не. Библија каже: „Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“ (Откривење 22:17).

9. Крштење.

Јеховини сведоци крштавају само оне који су након темељног проучавања Библије донели одлуку да служе Богу као његови Сведоци (Јеврејима 12:1). Крштењем у води те особе доказују своје предање Богу (Матеј 3:13, 16; 28:19).

10. Подела на свештенике и лаике.

„Ви сте сви браћа“, рекао је Исус својим следбеницима (Матеј 23:8). Први хришћани, међу којима су били и писци Библије, нису имали свештенички сталеж. То је библијски узор који следе Јеховини сведоци.

^ одл. 4 Име „Јехова“ нису измислили Јеховини сведоци. Пре више векова, Божје име је било тако преведено на неколико небиблијских језика међу којима су енглески и немачки. Нажалост, у новије доба су неки преводиоци Библије заменили Божје име титулама као што су „Бог“ и „Господ“. Тиме су показали велико непоштовање према Аутору Библије.