Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! АВГУСТ 2010

Која су веровања Јеховиних сведока?

Која су веровања Јеховиних сведока?

Веровања Јеховиних сведока нису тајна, јер се њихова литература издаје на стотинама језика и доступна је свима. Следи кратак преглед неких основних веровања.

1. Библија.

Сведоци верују да је целокупно „Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16). Ванредни професор религије Џејсон Бедун је написао: „[Јеховини сведоци заснивају] своја веровања и обичаје искључиво на Библији, не одређујући унапред шта би у њој требало да пише.“ Њихова веровања су у складу с Библијом, коју не тумаче онако како им одговара. С друге стране, свесни су тога да не треба дословно схватити све што пише у Библији. На пример, седам дана стварања су симболични и односе се на дуже периоде (Постанак 1:31; 2:4).

2. Створитељ.

Прави Бог је себи дао име — Јехова (или Јахве, што је облик који се користи у неким преводима Светог писма и предност му дају неки данашњи библисти). Он се по том имену разликује од лажних богова * (Псалам 83:18; видети и фусноту за Постање 2:5 у преводу Др Лујо Бакотић). Хебрејски облик Божјег имена јавља се око 7 000 пута у изворном тексту Светог писма. Истичући важност тог имена, Исус је у молитви Оченаш рекао: „Да се свети име твоје“ (Матеј 6:9, Даничић-Караџић). Бог с правом захтева да се оданост исказује искључиво њему. Из тог разлога, Сведоци не користе иконе и кипове у служењу Богу (1. Јованова 5:21).

’Отац је већи од мене‘ (Јован 14:28)

3. Исус Христ.

Он је Спаситељ, „Син Божји“ и „првенац свега што је створено“ (Јован 1:34; Колошанима 1:15; Дела апостолска 5:31). Будући да је створен, Исус није део Тројства. ’Отац је већи од мене‘, рекао је он (Јован 14:28). Пре него што је дошао на земљу, Исус је живео на небу, где се вратио после своје жртвене смрти и ускрсења. „Нико не долази к Оцу осим преко [њега]“ (Јован 14:6).

 4. Божје Краљевство.

То је стварна власт која постоји на небу. На њеном челу је Краљ — Исус Христ — и његових 144 000 сувладара који су „откупљени са земље“ (Откривење 5:9, 10; 14:1, 3, 4; Данило 2:44; 7:13, 14). Они ће владати над земљом која ће бити очишћена од зла и настањена милионима побожних људи (Пословице 2:21, 22).

5. Земља.

У Проповеднику 1:4 пише: „Земља остаје заувек.“ Након уништења злих, земља ће бити претворена у рај и биће у сву вечност настањена праведним људима (Псалам 37:10, 11, 29). Тако ће се испунити речи из Исусове молитве: „Да буде воља твоја и на земљи“ (Матеј 6:10, Даничић-Караџић).

6. Библијска пророчанства.

„Бог... не може да лаже“ (Титу 1:2). Зато се све његове речи увек испуњавају, укључујући библијска пророчанства о крају садашњег злог света (Исаија 55:11; Матеј 24:3-14). Ко ће преживети то предстојеће уништење? „Онај ко врши Божју вољу остаје заувек“, пише у 1. Јовановој 2:17.

7. Световне власти.

„Дајте цару царево, а Богу Божје“, рекао је Исус (Марко 12:17). Јеховини сведоци зато поштују државне законе када они нису у супротности с Божјим законима (Дела апостолска 5:29; Римљанима 13:1-3).

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14)

8. Проповедање.

Исус је прорекао да ће се „добра вест о краљевству“ проповедати по целој земљи пре него што дође крај садашњег света (Матеј 24:14). Јеховини сведоци сматрају чашћу што могу да учествују у том делу којим се спасавају животи. Наравно, на људима је да одлуче да ли ће слушати њихову поруку или не. Библија каже: „Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“ (Откривење 22:17).

9. Крштење.

Јеховини сведоци крштавају само оне који су након темељног проучавања Библије донели одлуку да служе Богу као његови Сведоци (Јеврејима 12:1). Крштењем у води те особе доказују своје предање Богу (Матеј 3:13, 16; 28:19).

10. Подела на свештенике и лаике.

„Ви сте сви браћа“, рекао је Исус својим следбеницима (Матеј 23:8). Први хришћани, међу којима су били и писци Библије, нису имали свештенички сталеж. То је библијски узор који следе Јеховини сведоци.

^ одл. 4 Име „Јехова“ нису измислили Јеховини сведоци. Пре више векова, Божје име је било тако преведено на неколико небиблијских језика међу којима су енглески и немачки. Нажалост, у новије доба су неки преводиоци Библије заменили Божје име титулама као што су „Бог“ и „Господ“. Тиме су показали велико непоштовање према Аутору Библије.

 

Сазнајте више

О Јеховиним сведоцима

Уобичајена питања о Јеховиним сведоцима

Пронађите сажете одговоре на уобичајена питања о нама.

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Ко су Јеховини сведоци?

Колико Јеховиних сведока познајете? Шта знате о нама?