Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! ФЕБРУАР 2010

Можете ли спасти свој брак?

Можете ли спасти свој брак?

Власници куће увиђају да је она у лошем стању, али одлучују да је поправе

ДА ЛИ бисте и ви желели да поправите свој брак? Ако желите, одакле да почнете? Покушајте да примените следеће савете.

 1 Донесите одлуку

Договорите се са својим брачним другом да ћете заједнички радити на томе да у вашем браку поново завлада мир. Покушајте да оно што сте одлучили ставите на папир. Када се обоје обавежете да ћете нешто предузети, спасавање вашег брака постаје заједнички пројекат (Проповедник 4:9, 10).

 2 Дефинишите проблем

Шта то не штима у вашем браку? У једној реченици запишите шта по вашем мишљењу недостаје у вашем браку или шта бисте желели да промените (Ефешанима 4:22-24). Сасвим је разумљиво да се оно што сте ви навели као проблем може разликовати од онога што је навео ваш брачни друг.

 3 Поставите циљ

Како бисте волели да ваш брак изгледа за шест месеци? Шта бисте конкретно желели да се промени? Запишите шта вам је циљ. Кад имате јасну слику о томе шта треба да се промени у вашем браку, биће вам лакше да то и постигнете (1. Коринћанима 9:26).

 4 Примењујте библијске савете

Када сте дефинисали проблем и када конкретно знате шта бисте желели да се промени у вашем браку, потражите савете у Библији. Њена начела су одувек била практична (Исаија 48:17; 2. Тимотеју 3:17). На пример, Библија подстиче вас и вашег брачног друга да опраштате једно другом. У њој се каже да је ’част прећи преко преступа‘ (Пословице 19:11; Ефешанима 4:32).

Чак и ако вам се у почетку чини да се узалуд трудите, немојте одустати. У књизи The Case for Marriage наводе се охрабрујући резултати једне студије: „Чињенице су просто невероватне: 86 посто људи који нису били срећни у браку али се ипак нису разишли кажу да је пет година касније њихов брак био срећнији.“ Чак и парови који су за себе рекли да су веома несрећни доживели су препород.

Можда ће и код вас бити тако. Издавачи овог часописа, Јеховини сведоци, сматрају да Библија садржи веома корисна начела за брачне парове. На пример, ситуација у многим браковима се поправља када су брачни другови добри и саосећајни једно према другом и када су спремни да опраштају. Жене уче колико је важно да буду „мирног и благог духа“, а мушкарци виде колико је добро да се не гневе на своју жену (1. Петрова 3:4; Колошанима 3:19).

Начела из Библије су ефикасна јер је њен Аутор, Јехова Бог, оснивач брачне заједнице. Зашто не бисте од Јеховиних сведока тражили више информацијама о томе како Библија и вама може помоћи? *

^ одл. 14 С циљем да помогну породицама, Јеховини сведоци су објавили књигу од 192 стране под насловом Тајна породичне среће. Ако желите додатне информације, пишите издавачу на одговарајућу адресу с пете стране овог часописа.