Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можете ли спасти свој брак?

Можете ли спасти свој брак?

Власници куће увиђају да је она у лошем стању, али одлучују да је поправе

ДА ЛИ бисте и ви желели да поправите свој брак? Ако желите, одакле да почнете? Покушајте да примените следеће савете.

 1 Донесите одлуку

Договорите се са својим брачним другом да ћете заједнички радити на томе да у вашем браку поново завлада мир. Покушајте да оно што сте одлучили ставите на папир. Када се обоје обавежете да ћете нешто предузети, спасавање вашег брака постаје заједнички пројекат (Проповедник 4:9, 10).

 2 Дефинишите проблем

Шта то не штима у вашем браку? У једној реченици запишите шта по вашем мишљењу недостаје у вашем браку или шта бисте желели да промените (Ефешанима 4:22-24). Сасвим је разумљиво да се оно што сте ви навели као проблем може разликовати од онога што је навео ваш брачни друг.

 3 Поставите циљ

Како бисте волели да ваш брак изгледа за шест месеци? Шта бисте конкретно желели да се промени? Запишите шта вам је циљ. Кад имате јасну слику о томе шта треба да се промени у вашем браку, биће вам лакше да то и постигнете (1. Коринћанима 9:26).

 4 Примењујте библијске савете

Када сте дефинисали проблем и када конкретно знате шта бисте желели да се промени у вашем браку, потражите савете у Библији. Њена начела су одувек била практична (Исаија 48:17; 2. Тимотеју 3:17). На пример, Библија подстиче вас и вашег брачног друга да опраштате једно другом. У њој се каже да је ’част прећи преко преступа‘ (Пословице 19:11; Ефешанима 4:32).

Чак и ако вам се у почетку чини да се узалуд трудите, немојте одустати. У књизи The Case for Marriage наводе се охрабрујући резултати једне студије: „Чињенице су просто невероватне: 86 посто људи који нису били срећни у браку али се ипак нису разишли кажу да је пет година касније њихов брак био срећнији.“ Чак и парови који су за себе рекли да су веома несрећни доживели су препород.

Можда ће и код вас бити тако. Издавачи овог часописа, Јеховини сведоци, сматрају да Библија садржи веома корисна начела за брачне парове. На пример, ситуација у многим браковима се поправља када су брачни другови добри и саосећајни једно према другом и када су спремни да опраштају. Жене уче колико је важно да буду „мирног и благог духа“, а мушкарци виде колико је добро да се не гневе на своју жену (1. Петрова 3:4; Колошанима 3:19).

Начела из Библије су ефикасна јер је њен Аутор, Јехова Бог, оснивач брачне заједнице. Зашто не бисте од Јеховиних сведока тражили више информацијама о томе како Библија и вама може помоћи? *

^ одл. 14 С циљем да помогну породицама, Јеховини сведоци су објавили књигу од 192 стране под насловом Тајна породичне среће. Ако желите додатне информације, пишите издавачу на одговарајућу адресу с пете стране овог часописа.