КРАЉ ДАВИД је доживљавао многе патње и имао „неспокојне мисли“. Ипак, никада није сумњао да нас Створитељ у свему разуме. „Јехова, ти си проникнуо дубоко у мене и познајеш ме“, написао је. „Ти знаш кад седам и кад устајем. Издалека ти већ мисли моје распознајеш. Јер још нема ни речи на језику моме, а ти их, Јехова, већ све знаш“ (Псалам 139:1, 2, 4, 23).

Ми такође можемо бити уверени да Створитељ разуме нас и негативан утицај који депресија може имати на наш несавршен ум и тело. Он зна шта узрокује депресију и како се најбоље можемо борити с њом под садашњим околностима. Осим тога, открио нам је како ће заувек излечити ту болест. Нико нам не може боље помоћи него наш саосећајни „Бог, који теши потиштене“ (2.  Коринћанима 7:6).

Међутим, депресивне особе се могу питати како им Бог може помоћи док се боре с негативним осећањима.

Да ли је Бог приступачан депресивним особама?

Бог је тако близу својих депресивних слугу као да живи са ’онима који су сломљеног и понизног духа, да оживи дух понизних, да оживи срце сломљених‘ (Исаија 57:15). Како је утешно знати да је ’Јехова близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа‘! (Псалам 34:18).

Како депресивне особе могу добити утеху од Бога?

Божје слуге у свако доба дана могу приступити Ономе „који слуша молитве“, који нам може помоћи да се боримо с негативним осећањима и тешким околностима (Псалам 65:2). Библија нас подстиче да изливамо срце пред њим: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Филипљанима 4:6, 7).

Шта ако због осећања безвредности мислимо да Бог неће чути наше молитве?

Због депресије бисмо могли закључити да наши покушаји да угодимо Богу нису довољни. Међутим, небески Отац разуме наша крхка осећања и „памти да смо прах“ (Псалам 103:14). Чак и ако нас срце „за било шта осуди“, можемо се уверити да је ’Бог већи од нашег срца и зна све‘ (1. Јованова 3:19, 20). Зато у својим молитвама можемо користити изразе које налазимо у библијским стиховима као што су Псалам 9:9, 10; 10:12, 14, 17 и 25:17.

Шта ако смо толико узнемирени да не можемо осећања изразити речима?

Када вас болна осећања толико савладају да вам је тешко да рационално говорите, немојте се предати! Не удаљавајте  се од ’Оца милосрђа и Бога сваке утехе‘, знајући да он разуме ваша осећања и потребе (2. Коринћанима 1:3). Раније поменута Марија каже: „У тренуцима када се осећам конфузно, не знам за шта да се молим. Али знам да ме Бог разуме и да ми помаже.“

Како Бог одговара на наше молитве?

Библија не каже да ће Бог тренутно отклонити све наше невоље. Међутим, он нам даје снагу да се изборимо са свим — укључујући и депресију (Филипљанима 4:13). „Када сам се први пут суочила  с депресијом“, признаје Мартина, „молила сам се Јехови да ме одмах излечи јер сам мислила да то више нећу моћи поднети. Сада се молим за снагу да издржим сваки дан.“

Свето писмо је важан извор духовне снаге која помаже оболелима да изађу на крај с депресијом. Сара, која се 35 година бори са овом болешћу, лично се уверила у практичну вредност свакодневног читања Библије. Она каже: „Заиста ценим све што су лекари учинили за мене. Ипак, највише ми значи духовна и практична помоћ коју добијам путем читања Божје Речи. То ми је постало навика.“

Депресија ће нестати заувек!

Док је Исус Христ био на земљи, користио је моћ коју је добио од Бога да би људе лечио од мучних болести. Исус је жарко желео да донесе олакшање свима који су патили због тешких болести. Осим тога, и он сам је доживео агонију тегобних осећања. У ноћи пре него што је умро болном смрћу, „Христ је са силним вапајима и сузама упућивао усрдне молитве и молбе ономе који га је могао спасти од смрти“ (Јеврејима 5:7). Иако је Исусу било тешко у то време, ми данас извлачимо корист јер он разуме како се осећамо и „може притећи у помоћ онима који су у кушњама“ (Јеврејима 2:18; 1. Јованова 2:1, 2).

Библија открива да Бог има намеру да отклони све тешке околности које утичу на депресију. Он обећава: „Ја стварам нова небеса и нову земљу. Оно што је пре било неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати. Али се радујте и веселите довека због онога што стварам“ (Исаија 65:17, 18). „Нова небеса“, Божје Краљевство, довешће „нову земљу“, то јест друштво праведних људи до савршеног физичког, емоционалног и духовног здравља. Све болести ће заувек нестати.

„Призвао сам име твоје, о Јехова, из јаме најдубље. Ти чујеш глас мој. Не затварај ухо кад молим да ме избавиш, кад вапим за помоћ. Приближио си се оног дана кад сам те призвао. Рекао си: ’Не бој се!‘“ (Тужбалице 3:55-57)