„МОЈ супруг и ја пронашли смо одговарајућу методу лечења, направили неке промене у начину живота и трудили се да развијемо рутину коју могу да пратим“, каже Рут која годинама пати од депресије. „Изгледа да смо пронашли ефикасан лек и осећам се боље. Али током периода када ништа друго није помагало, верна љубав супруга и мојих пријатеља помогла ми је да се не предам.“

Као што показује искуство Рут, особама које пате од клиничке депресије потребна је максимална подршка, као и одговарајућа стручна помоћ. Било би опасно игнорисати болест јер када се не лечи, у неким случајевима може представљати претњу по живот. Пре око две хиљаде година, Исус Христ је рекао да ’лекар треба болеснима‘, чиме је указао да они који имају медицинско знање могу пружити помоћ (Марко 2:17). Чињеница је да лекари могу доста помоћи да се ублажи патња коју осећају депресивне особе. *

Неки корисни савети

Постоје бројне методе лечења депресије, у зависности од симптома и степена обољења. (Видети оквир  „Врсте депресије“ ) Многима може помоћи лекар опште праксе, али некима је потребна помоћ специјалисте. Лекар може преписати антидепресивно средство или препоручити  неки други начин лечења. Неки су постигли добре резултате лечењем лековитим биљем, променом начина исхране или препорученим програмом вежбања.

Уобичајене ситуације

1. Добронамерни пријатељи који имају врло мало медицинског знања или га уопште немају могу вам саветовати који начин лечења да прихватите а који да одбијете. Такође могу имати снажно уверење о томе да ли треба да се лечите лековитим биљем, да узимате преписане лекове, или пак ништа од тога.

Размислите о следећем: Уверите се да ли савет који прихватате долази из поузданог извора. На крају крајева, ви треба да донесете одлуку након што сте се добро информисали.

2. Обесхрабрење може утицати да особа прекине с терапијом због тога што не види побољшање стања или због непријатних пропратних појава.

Размислите о следећем: „Намере пропадају где нема поверљивог разговора, а успех лежи у мноштву саветника“ (Пословице 15:22). Веће су шансе да терапија успе ако постоји добра комуникација између лекара и пацијента. Отворено изразите лекару своје бриге или му опишите симптоме, и питајте да ли су потребне измене у терапији или да једноставно истрајете док не осетите побољшање.

3. Самоувереност може утицати да пацијент одједном престане да узима лек након неколико седмица јер се осећа боље. Може заборавити колико су симптоми  били снажни пре него што је почео с терапијом.

Размислите о следећем: Изненадно прекидање терапије без консултовања с лекаром може имати озбиљне и чак по живот опасне последице.

Иако Библија није медицински приручник, њен Аутор, Јехова Бог, наш је Створитељ. Наредни чланак ће говорити о утехи и вођству које Божја Реч пружа оболелима од депресије и онима који брину о њима.

^ одл. 3 Пробудите се! не заговара неку конкретну методу лечења. Свака особа треба пажљиво да процени изборе који јој стоје на располагању пре него што донесе одлуку.