Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јун 2017.

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Какав став према упутствима Божје организације треба да имају браћа која служе као покрајински надгледници и скупштинске старешине?

Треба одмах да их примене. Могу да се питају: „Да ли друге подстичем да буду духовне особе и да верно служе Јехови? Да ли брзо прихватам смернице?“ (w16.11, стр. 11).

Када су прави хришћани доспели у вавилонско заробљеништво?

То се догодило убрзо након смрти апостола. У то време је почела да се појављује свештеничка класа. Црква и држава су подупирале отпадничко хришћанство у жељи да угуше глас помазаних хришћана. Деценијама које су претходиле 1914, помазани хришћани су полако почели да се ослобађају вавилонског заробљеништва (w16.11, стр. 23-25).

Зашто је рад Лефевра д’Етапла значајан?

Током 1520-их, Лефевр је превео Библију на француски језик како би и обичан народ могао да је чита. Лефеврове методе тумачења библијских стихова снажно су утицале на Мартина Лутера, Вилијама Тиндејла и Жана Калвина (wp16.6, стр. 10-12).

Шта значи „размишљање својствено тело“, а шта „размишљање својствено духу“? (Римљ. 8:6)

Телесна особа је концентрисана на жеље и склоности несавршеног тела. Опседнута је телесним стварима и стално говори о њима. Особа која размишља својствено духу показује да јој је у животу најважнији Бог и своје мисли усклађује с његовим. Таква особа се подлаже вођству светог духа. Размишљање својствено телу доноси смрт, док размишљање својствено духу доноси живот и мир (w16.12, стр. 15-17).

Како можемо смањити стрес?

Треба да поставимо исправне приоритете, да будемо реални у очекивањима, да сваки дан одвојимо мало времена за себе, уживамо у оном што је Јехова створио, задржимо смисао за хумор, редовно вежбамо и довољно спавамо (w16.12, стр. 22-23).

„Енох [је] био пренесен да не види смрт“ (Јевр. 11:5). У ком смислу?

По свему судећи, Јехова је нежно „пренео“ Еноха из живота у смрт, тако да Енох није био свестан да умире (wp17.1, стр. 12-13).

Зашто је скромност важна?

Скромна особа добро познаје себе и увиђа да постоје ствари које не може да уради или које јој нису дозвољене. Морамо пазити на то како наше понашање утиче на друге и не смемо да мислимо како смо посебно важни (w17.01, стр. 18).

На основу чега знамо да је Бог управљао водећим телом у првом веку и да на исти начин управља данашњим Водећим телом?

Водеће тело из првог века је имало помоћ светог духа како би разумело истину из Божје Речи. Анђели су им помагали у надгледању дела проповедања. Такође су се ослањали на Божју Реч када су доносили важне одлуке. Исто је и данас (w17.02, стр. 26-28).

Шта ће нас подстаћи да откупну жртву сматрамо драгоценим даром?

Можемо се питати: „Ко ју је дао? Зашто ју је дао? Шта је жртвовао? Да ли нам је била потребна?“ Важно је да дубоко размислимо о ова четири питања (wp17.2, стр. 4-5).

Да ли хришћанин сме да промени одлуку коју је већ донео?

Ми треба да одржимо своју реч. Међутим, понекад је потребно да поново размотримо неку одлуку коју смо донели. И Јехова је то чинио. На пример, променио је одлуку у вези с Нинивом након што се тамошњи народ покајао. Слично томе, понекад ћемо и ми морати да променимо неку одлуку због нових околности или информација (w17.03, стр. 16-17).

Зашто је оговарање опасно?

Због оговарања, неки проблем може измаћи контроли и још више се погоршати. Без обзира да ли смо у праву или не, ширење негативног духа никада неће поправити ситуацију (w17.04, стр. 21).