Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јун 2016.

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Зашто је Јехова одобравао ратове које су у древна времена водили Израелци?

Јехова је Бог љубави. Ипак, он је у неким приликама дозвољавао ратове како би свој народ заштитио од зла и угњетавања. Сам Бог је одлучивао ко ће учествовати у ратовима и када ће се такви ратови водити (w15 1. 11, стр. 4-5).

Шта је неопходно да родитељи раде како би помогли својој деци тинејџерског узраста да служе Јехови?

Од пресудне је важности да родитељи воле своје тинејџере и да им буду пример у показивању понизности. Важно је и то да родитељи проникну у ум и срце својих тинејџера и да настоје да их разумеју (w15 15. 11, стр. 9-11).

Зашто папу не треба сматрати наследником апостола Петра?

У Матеју 16:17, 18 не пише да ће апостол Петар бити поглавар хришћанске скупштине. Библија нам открива да је угаони камен скупштине Исус и да он није уздигао Петра изнад других апостола (1. Петр. 2:4-8; w15 1. 12, стр. 12-14).

Шта све треба да узмемо у обзир пре него што нешто кажемо?

Да бисмо својим речима чинили добро, треба да размишљамо о томе (1) када је право време да нешто кажемо (Проп. 3:7), (2) шта да кажемо (Посл. 12:18) и (3) како ћемо то рећи (Посл. 25:15; w15 15. 12, стр. 19-22).

Који поступци нису прихватљиви за хришћане?

Прави хришћани не лажу и не клевећу друге. Они не говоре неистину нити својим речима намерно повређују друге. Не варају друге нити краду (wp16 1, стр. 5).

Ко су били „свештенички главари“ који се спомињу у Светом писму?

Израз „свештенички главари“ се очигледно односи на најважније чланове свештенства, као и бивше првосвештенике који су били разрешени дужности (wp16 1, стр. 10).

Како треба да се опходимо према онима који узимају симболе на Спомен-свечаности?

Хришћани не уздижу такве појединце; онај ко је заиста помазан неће се узвисивати. Такође неће то истицати пред другима (Мат. 23:8-12; w16 01, стр. 23-24).

Како је Аврахам постао Божји пријатељ и шта из тога учимо?

Аврахам је научио доста тога о Јехови, вероватно од Сима. Током свог живота Аврахам је видео какав је Јехова био према њему и његовој породици и тако је из личног искуства видео какав је он Бог. И ми можемо поступати по узору на њега (w16 02, стр. 9-10).

Ко је поделио Библију на поглавља и стихове?

Свештеник Стивен Лангтон, који је живео у XIII веку, поделио је Библију на поглавља. Поделу на стихове су најпре увели хебрејски преписивачи који су поделили хебрејски део Библије, познат као Стари завет, а у XVI веку изучавалац Робер Етјен је поделио на стихове њен грчки део, то јест Нови завет (wp16 2, стр. 14-15).

Да ли је Сатана заиста одвео Исуса до храма да би га искушавао?

Не можемо са сигурношћу рећи да ли је то било тако. Оно што је записано у Матеју 4:5 и Луки 4:9 може значити да је Исус одведен тамо путем визије или да је стајао на неком узвишењу на подручју храма (w16 03, стр. 31-32).

Како наша служба може бити попут росе?

Роса настаје постепено. Она доноси окрепу и неопходна је за живот. Права роса је благослов од Јехове (Пон. зак. 33:13). Нешто слично се може рећи и за Божје слуге док удруженим снагама учествују у служби проповедања (w16 04, стр. 4).