Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2017.

Хвалимо Јах!

Хвалимо Јах!

Хвалите Јах! Он је хвале достојан (ПС. 147:1)

ПЕСМЕ: 104, 152

1-3. (а) Када је изгледа написан 147. псалам? (б) О чему можемо размишљати док проучавамо тај псалам?

КАДА неко добро обави неки задатак или покаже неку дивну хришћанску особину, обично имамо жељу да га похвалимо. Колико више разлога онда имамо да хвалимо Јехову Бога. На пример, због његове огромне моћи, која се огледа у свету природе, или због љубави коју је показао према људима тако што је дао свог Сина као откуп за грехе.

2 Писац 147. псалма је био подстакнут да хвали Јехову. Такође је подстицао и друге да то чине. (Прочитати Псалам 147:1, 7, 12.)

3 Иако не знамо ко је написао тај псалам, изгледа да је он настао у време када су Израелци ослобођени из вавилонског ропства и када су се вратили у Јерусалим (Пс. 147:2). Зашто је написан? Очигледно је псалмиста био подстакнут да хвали Јехову због тога што су Израелци сада могли да обожавају Јехову у својој постојбини. Међутим, псалмиста је навео још неке разлоге зашто треба хвалити Јехову. О томе ћемо говорити мало касније. Али  важно је да свако од нас лично размисли о томе које разлоге има да хвали Јехову у свом животу (Пс. 147:1).

ЈЕХОВА ЛЕЧИ ОНЕ КОЈИ СУ СЛОМЉЕНОГ СРЦА

4. Како је Јехова утешио свој народ?

4 Замислимо како је заробљеним Израелцима било у Вавилону. Њихови тлачитељи су им се ругали: „Певајте нам песме сионске.“ Али њима није било до песме. Њихов највећи разлог за радост, Јерусалим у ком су могли да обожавају Јехову, био је у рушевинама (Пс. 137:1-3, 6). Били су сломљени и била им је потребна утеха. Јехова им је помогао тако што је испунио своје обећање и ослободио их преко персијског краља Кира. Тај краљ је покорио Вавилон и рекао: „Јехова, Бог небески [...] заповедио ми је да му саградим дом у Јерусалиму [...] Ко год међу вама припада његовом народу, нека Јехова, његов Бог, буде с њим, и нека иде“ (2. Лет. 36:23). То је сигурно донело утеху Израелцима у Вавилону.

5. Како из 147. псалма видимо да Јехова може да нас симболично лечи?

5 Јехова је пружао утеху свом народу у целини, али је обраћао пажњу и на сваког понаособ. Исто је и данас. О томе је писац 147. псалма рекао: „Он [Јехова] лечи оне који су сломљеног срца, и превија њихове болне ране“ (Пс. 147:3). Јехова брине о свима који имају потешкоћа, било физичких, било емоционалних. Он жели да нас утеши и ублажи наш бол у срцу (Пс. 34:18; Ис. 57:15). Даје нам мудрост и снагу да се изборимо са свим што нас задеси (Јак. 1:5).

6. Коју поуку извлачимо из тога што је псалмиста променио тему? (Видети слику на почетку чланка.)

6 Међутим, писац 147. псалма сада мења тему и за Јехову каже да „звезде пребројава, све их по имену зове“ (Пс. 147:4). Зашто је променио тему и пажњу усмерио на небеска тела? Он је посматрао звезде и многе је сигурно видео голим оком, али није имао увид у то колико их заиста има. Међутим, захваљујући данашњој технологији, ми можемо видети много више звезда. Само у нашој галаксији Млечни пут има их на милијарде, а у свемиру изгледа постоји на билионе галаксија. С правом можемо рећи да звезда заиста има бесконачно много. Али наш Створитељ не само што зна њихов број већ је и свакој дао име. Можемо рећи да зна све о свакој звезди (1. Кор. 15:41). А како је с људима? Колико Бог њих познаје? Ако он у сваком тренутку зна где се налази свака звезда, онда сигурно и о сваком од нас зна све — где се тачно налазимо, како се осећамо и шта нам је конкретно потребно — и то у сваком тренутку нашег живота!

7, 8. (а) Шта Јехова не заборавља? (б) Наведи пример из ког се види колико је Јехова саосећајан.

7 Јехова не само што зна кроз шта пролазимо већ је и саосећајан и има моћ да нам помогне да се изборимо с оним што нас оптерећује. (Прочитати Псалам 147:5.) Међутим, можда мислимо како је наша ситуација претешка да је носимо. Али не треба да се бринемо, Бог нас разуме, будући да „памти да смо прах“ (Пс. 103:14). Пошто смо несавршени, можда увек падамо на истим стварима. Колико нам само буде криво када не успемо да  зауздамо језик, или када нас савладају телесне жеље или нас обузме завист. Јехова нема такве мане, али нас у потпуности разуме, будући да је његов разум недокучив (Ис. 40:28).

8 Можда смо и ми осетили Јеховину моћну руку у свом животу. Можда је то било када нам је помогао у некој тешкој ситуацији (Ис. 41:10, 13). Тако је било и у случају једне пионирке по имену Кјоко. Након што се преселила у један други крај како би тамо проповедала, била је веома обесхрабрена. Како јој је Јехова помогао? Тако што су многи у њеној новој скупштини показали разумевање према њеним осећањима. Осећала се као да јој Јехова говори: „Волим те не само зато што си пионир већ и зато што си моја ћерка и што ми служиш. Желим да уживаш у својој служби.“ Када си и ти осетио колико је Јеховин разум недокучив, то јест колико те Јехова добро разуме?

ЈЕХОВА БРИНЕ О НАШИМ ПОТРЕБАМА

9, 10. Коју чињеницу нам потврђује пример једног брачног пара из Јапана?

9 Понекад нам нешто недостаје у материјалног погледу. Можда се бринемо да нећемо имати довољно хране. Међутим, Јехова је створио природне циклусе који омогућују да има довољно хране за све, па чак и за птице. (Прочитати Псалам 147:8, 9.) Уколико Јехова тако добро брине о птицама, можемо бити сигурни да ће бринути и о нама (Пс. 37:25).

10 Међутим, Јехова првенствено брине о нама у духовном погледу, тако што нам даје свој мир, који „превазилази сваки ум“ (Фил. 4:6, 7). То је осетио и брат из Јапана по имену Муцуо, који је 2011. преживео цунами. Он и његова супруга су се једва спасли тако што су се попели на кров своје куће. Тог дана су изгубили скоро све што су имали. Ноћ су провели у мрачној, хладној соби на првом спрату своје уништене куће. Ујутру им је било потребно духовно охрабрење, па су потражили неку нашу публикацију. Једино што су нашли био је Годишњак Јеховиних сведока за 2006. Муцуо је одмах запазио поднаслов „Најсмртоноснији цунами у историји“. Био је то извештај о земљотресу који је 2004. године погодио Суматру и изазвао најразорнији цунами у историји. Муцуо и његова супруга су кроз сузе читали тај текст. Осетили су Јеховину љубав и бригу баш у тренутку када им је то било потребно. Јехова се побринуо за њих и у материјалном погледу тако што су им браћа доставила хуманитарну помоћ. Али највише им је значило када су њихову скупштину посетила браћа из Одбора подружнице. Муцуо каже: „Имао сам осећај као да је Јехова одмах ту поред нас и да брине о нама. То је заиста била права утеха.“ Дакле, овај пример нам потврђује чињеницу да нам Бог прво помаже да останемо јаки у вери, а потом брине о нама и у другом погледу.

КОЛИКО НАМ ЗНАЧИ ЈЕХОВИНА ПОМОЋ

11. Када ће нам Јехова помоћи?

11 Јехова спремно „помаже кроткима“ (Пс. 147:6а). Зашто? Зато што кротке особе чекају да он исправи сваку неправду и уклони сваку патњу. Зато је важно да и ми будемо кротки  јер ће нам то помоћи да имамо добар однос с њим (Соф. 2:3). Када имамо добар однос с њим, он ће и нама увек радо помагати и имаћемо његово одобравање.

12, 13. (а) Чега треба да се клонимо да би нам Бог помогао? (б) Ко радује Јехову?

12 А како Јехова гледа на зле? Он их „до земље понижава“ (Пс. 147:6б). То су заиста застрашујуће речи! Сигурно не желимо да се оне испуне на нама. Зато морамо да мрзимо оно што Јехова мрзи, јер тако нећемо изгубити његову љубав (Пс. 97:10). На пример, мрзећемо полни неморал. То значи да ћемо се клонити свега што би нас могло навести на такав криви корак, укључујући и порнографију (Пс. 119:37; Мат. 5:28). Можда је то тешка борба за нас, али Јеховин благослов је вредан сваког труда.

13 Ту битку не можемо извојевати сами. Морамо се ослањати на Јехову. У Библији се за њега каже: „За снагу коња он не мари, нити га радују хитре ноге људске“ (Пс. 147:10). Шта значе ове речи? Оне значе да не треба да се ослањамо на оно на шта се људи ослањају, као ни на себе нити на друге људе. Уместо тога, треба да молимо Јехову да нам помогне. За разлику од људи, он се никада не умара од наших молби, колико год често да их упућујемо. „Јехову радују они који га се боје, они који чекају милост његову“ (Пс. 147:11). Можемо бити сигурни да ће он бити милостив према нама и да ће нам из љубави помоћи да победимо лоше жеље.

14. Шта је било утешно за псалмисту?

14 Јехова нам даје гаранцију да је ту за нас када нам треба. На пример, када су се Израелци вратили у Јерусалим, псалмиста је размишљао о томе како им је Јехова помогао. „Он [је] учврстио преворнице врата твојих, благословио је синове твоје усред тебе. Мир даје земљи твојој“ (Пс. 147:13, 14). За псалмисту је било утешно то што је Јехова ојачао градска врата. То му је уливало сигурност, јер је знао да ће Јехова заштитити свој народ.

Како нам Божја Реч помаже када смо сломљени под кушњама? (Видети одломке 15-17)

15-17. (а) Како се понекад осећамо због својих проблема? (б) Како нам Бог пружа духовно вођство? (в) Испричај како Божја Реч помаже једној сестри.

15 Можда се боримо с неким проблемима због којих смо узнемирени. Јехова нам може дати мудрост да се изборимо. Оно што је псалмиста рекао о Јехови може нас утешити: „Заповест своју на земљу шаље, брзо трчи реч његова. Снег као вуну даје, иње као пепео просипа. Лед свој као залогаје баца. Пред том његовом хладноћом, ко опстати може? Реч своју шаље и топи их“ (Пс. 147:15-18). Наш Бог који има неограничену моћ и мудрост, онај у чијој су власти и лед и снег, може нам помоћи да савладамо сваку препреку у свом животу.

16 Један начин на који нам данас помаже јесте преко своје Речи, а његова Реч „брзо трчи“. То значи да нам он брзо пружа духовно вођство када нам је оно потребно. Размислимо о смерницама које добијамо преко Библије, публикација верног и разборитог роба, наше телевизије, нашег веб-сајта, старешина и других суверника (Мат. 24:45). Зар нисмо сви осетили како нам Јехова брзо пружа потребну помоћ?

17 Сестра по имену Симон је осетила колико је у њеном животу моћна  Божја Реч. Имала је веома лоше мишљење о себи и сумњала је у то да може да угоди Богу. Међутим, у тренуцима обесхрабрења она се усрдно молила и тражила помоћ од Јехове. Такође је марљиво проучавала Библију. Она каже: „Јехова ми увек даје снагу и вођство.“ То јој помаже да не клоне духом.

18. Које разлоге ти имаш да хвалиш Јехову?

18 Псалмиста је био свестан колико су Израелци били посебни у Јеховиним очима. Јехова им је дао „реч своју [...] прописе своје и законе своје“. (Прочитати Псалам 147:19, 20.) И ми смо данас посебни у Јеховиним очима. У целом свету једино ми носимо његово име. Такође смо веома захвални што га познајемо, што имамо његову Реч да нас води кроз живот и што можемо бити блиски с њим. Попут псалмисте, и ми сигурно имамо мноштво разлога да хвалимо Јехову и подстичемо друге да то чине.