Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2016.

Преносимо добру вест о Божјој незаслуженој доброти

Преносимо добру вест о Божјој незаслуженој доброти

„[Дајмо] темељно сведочанство за добру вест о Божјој незаслуженој доброти“ (ДЕЛА 20:24)

ПЕСМЕ: 101, 84

1, 2. Како је апостол Павле показао да је био захвалан за Божју незаслужену доброту?

АПОСТОЛ Павле је искрено могао рећи: „Незаслужена доброта коју ми је [Бог] исказао није била узалудна.“ (Прочитати 1. Коринћанима 15:9, 10). Он је добро знао да Божју велику милост није ничим заслужио, будући да је раније прогонио хришћане.

2 Пред крај свог живота, апостол Павле је свом сараднику Тимотеју написао следеће: „Захвалан сам Христу Исусу, нашем Господу, који ми је дао снагу, јер ме је сматрао достојним поверења и поставио ме је у службу“ (1. Тим. 1:12-14). О каквој служби се радило? То можемо видети на основу онога што је рекао старешинама скупштине у Ефесу: „Ни најмање не марим за свој живот, само желим да довршим своју трку и службу коју сам примио од Господа Исуса — да дам темељно сведочанство за добру вест о Божјој незаслуженој доброти“ (Дела 20:24).

3. Која је посебна служба била поверена апостолу Павлу? (Видети слику на почетку чланка.)

 3 Коју „добру вест“ је Павле проповедао и како је она истицала Јеховину незаслужену доброту? С тим у вези, он је хришћанима у Ефесу рекао: „Чули сте да ми је за ваше добро поверено управљање Божјом незаслуженом добротом“ (Еф. 3:1, 2). Дакле, Павлу је било поверено да проповеда добру вест нејеврејима да и они имају могућност да буду Христови сунаследници у Месијанском Краљевству. (Прочитати Ефешанима 3:5-8.) Својом ревношћу у служби проповедања, апостол Павле је оставио изузетан пример хришћанима у савремено доба и тиме је потврдио да му Јехова није узалуд исказао незаслужену доброту.

ДА ЛИ И ТЕБЕ ПОКРЕЋЕ БОЖЈА НЕЗАСЛУЖЕНА ДОБРОТА?

4, 5. Зашто можемо рећи да је „добра вест о краљевству“ исто што и „добра вест о Божјој незаслуженој доброти“?

4 Јеховином народу је у овом времену краја поверено да проповеда добру вест о краљевству „по целом свету за сведочанство свим народима“ (Мат. 24:14). Та вест коју проповедамо такође је добра вест о „Божјој незаслуженој доброти“. Зашто то можемо рећи? Зато што ћемо све благослове којима се надамо у Божјем Краљевству имати захваљујући Јеховиној доброти (Еф. 1:3). Да ли и ми попут Павла својом ревношћу у служби проповедања показујемо захвалност за Јеховину незаслужену доброту? (Прочитати Римљанима 1:14-16.)

5 У претходном чланку смо видели како нам Јехова на многе начине исказује незаслужену доброту иако смо грешни и несавршени. Зато на нама лежи одговорност да се максимално потрудимо да свим људима обзнанимо како Јехова исказује своју љубав према људима и како и они лично то могу осетити. Како можемо помоћи другима да буду захвални за Божју незаслужену доброту?

ПРЕНОСИМО ЉУДИМА ДОБРУ ВЕСТ О ОТКУПНОЈ ЖРТВИ

6, 7. Шта још спада у добру вест о Божјој незаслуженој доброти?

6 У овом свету у коме се скоро све толерише, многи су изгубили осећај шта је то грех и зато не разумеју зашто нам је потребна откупна жртва. У исто време, све више људи увиђа да им такав начин живота не доноси истинску срећу. Многи тек након разговора с Јеховиним сведоцима схватају шта је грех, како утиче на нас и шта треба да радимо да бисмо били ослобођени робовања греху. Сазнање да је Јехова у својој великој љубави и незаслуженој доброти послао свог Сина на земљу да нас откупи од греха и смрти заиста доноси олакшање честитим људима (1. Јов. 4:9, 10).

7 Говорећи о Јеховином вољеном Сину, апостол Павле је написао: „Преко њега [Исуса], његовом крвљу, ослобођени смо откупнином, опроштени су нам преступи по богатству његове [Јеховине] незаслужене доброте“ (Еф. 1:7). Христова откупна жртва је највећи доказ Божје љубави према нама. Она уједно показује колико је велика Божја незаслужена доброта. Сазнање да нам греси могу бити опроштени и да можемо имати чисту савест уколико исказујемо веру у Исусову проливену крв доноси  нам велико олакшање (Јевр. 9:14). То је добра вест коју треба поделити с другима!

ПОМОЗИМО ЉУДИМА ДА ПОСТАНУ БОЖЈИ ПРИЈАТЕЉИ

8. Зашто грешни људи треба да се помире с Богом?

8 На нама лежи одговорност да нашим ближњима помогнемо да схвате да могу постати пријатељи са својим Створитељем. Пре него што искажу веру у Исусову откупну жртву, Бог их сматра својим непријатељима. Зато је апостол Јован написао: „Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему“ (Јов. 3:36). Можемо бити срећни што захваљујући Христовој откупној жртви можемо постати Божји пријатељи. Апостол Павле је рекао: „Вас који сте некада били отуђени од Бога и били му непријатељи јер су ваше мисли биле управљене на зла дела, Бог је сада његовим људским телом, његовом смрћу, помирио са собом“ (Кол. 1:21, 22).

9, 10. (а) Коју је одговорност Христ поверио својој помазаној браћи? (б) Како „друге овце“ помажу помазаницима?

9 Христ је својој помазаној браћи на земљи поверио „службу помирења“, како ју је Павле назвао. У вези с тим, Павле је помазаним хришћанима у првом веку рекао: „Све је од Бога, који нас је помирио са собом преко Христа и поверио нам службу помирења, наиме, да објављујемо да је Бог преко Христа помирио свет са собом, не рачунајући људима њихове преступе, а нама је поверио поруку о том помирењу. Ми смо дакле посланици који заступају Христа, и то је као да Бог преко нас моли људе. Као Христови заступници молимо: ’Помирите се с Богом‘“ (2. Кор. 5:18-20).

10 „Друге овце“ сматрају чашћу што у тој служби могу помагати својој помазаној браћи (Јов. 10:16). Служећи као Христови гласници, „друге овце“ обављају највећи део посла у служби проповедања, поучавајући људе истини и помажући им да остваре близак однос с Јеховом. То је важан део темељног сведочења за добру вест о Божјој незаслуженој доброти.

ПОУЧИМО ЉУДЕ ДА БОГ СЛУША МОЛИТВЕ

11, 12. Зашто је добро да људи сазнају да се могу молити Јехови?

11 Многи се моле Богу зато што се после тога боље осећају, али у суштини не верују да он чује њихове молитве. Они треба да сазнају да је Јехова „онај који слуша молитве“. Давид је у псалмима написао: „Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази. Дела грешна јача су од мене. Ти покриваш преступе наше“ (Пс. 65:2, 3).

12 Исус је својим ученицима рекао: „Ако нешто замолите у моје име, учинићу то“ (Јов. 14:14). То „нешто“ подразумева све што је у складу с Јеховином вољом. Зато је апостол Јован написао: „У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јов. 5:14). Заиста је добро да поучимо друге да молитва није само нешто што им помаже да се боље осећају, већ начин да приступе Јеховином „престолу незаслужене доброте“ (Јевр. 4:16). Ако их поучимо да се моле правој особи, на исправан начин и за исправне ствари, можемо им помоћи да се  приближе Јехови и да пронађу утеху у време невоље (Пс. 4:1; 145:18).

НЕЗАСЛУЖЕНА ДОБРОТА И У НОВОМ СВЕТУ

13, 14. (а) Које дивне ствари очекују помазанике у будућности? (б) У ком смислу ће помазаници помагати људима у новом свету?

13 Јехова ће незаслужену доброту исказивати и када се овај зли свет заврши. Говорећи о изузетној части коју је Бог исказао према 144 000 помазаника, који ће са Христом владати у небеском Краљевству, Павле је написао: „Бог, који је богат милосрђем, исказао нам је своју велику љубав тиме што нас је оживео и ујединио с Христом, још док смо били мртви због преступа — незаслуженом добротом сте спасени — и ускрснуо нас с њим и поставио нас с њим на небесима јер смо у јединству са Христом Исусом, да би нам, у благонаклоности коју осећа према нама који смо у јединству са Христом Исусом, у поретку који долази показао неизмерно богатство своје незаслужене доброте“ (Еф. 2:4-7).

14 Тешко је замислити какве све дивне ствари Јехова припрема за помазане хришћане када са Христом на небу буду седели на својим престолима и владали с њим (Лука 22:28-30; Фил. 3:20, 21; 1. Јов. 3:2). Јехова ће нарочито према њима показати „неизмерно богатство своје незаслужене доброте“. Они ће сачињавати „Нови Јерусалим“, то јест Христову невесту (Откр. 3:12; 17:14; 21:2, 9, 10). Са Христом ће учествовати у лечењу народа, помажући људима који се буду подложили Богу да се ослободе терета греха и смрти и да коначно постигну савршенство. (Прочитати Откривење 22:1, 2, 17.)

15, 16. Како ће Јехова у будућности показати незаслужену доброту према „другим овцама“?

15 У Ефешанима 2:7 се каже да ће Бог показати незаслужену доброту „у поретку који долази“. Нема сумње да ћемо у новом свету осетити неизмерно богатство његове незаслужене доброте (Лука 18:29, 30). Један од највећих израза Јеховине изузетне доброте у новом свету биће ускрсење (Јов 14:13-15; Јов. 5:28, 29). Они који су били верни Богу, а који су умрли пре него што је Христ дао свој живот као откупну жртву, као и они који припадају „другим овцама“ а који умру верно служећи Јехови у последњим данима, биће враћени у живот како би наставили да служе Јехови.

16 Милиони оних који су умрли а да нису сазнали за Јехову, такође ће ускрснути. Они ће добити могућност да се подложе његовој власти. Апостол Јован је написао: „Видео сам мртве, велике и мале, како стоје пред престолом, и свици су се отворили. А отворио се и један други свитак — свитак живота. И мртвима је било суђено према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима. И море је предало мртваце који су били у њему и смрт и гроб предали су мртваце који су били у њима. И свакоме је било суђено према његовим делима“ (Откр. 20:12, 13). Наравно, од оних који буду ускрснули очекиваће се да науче да примењују начела из Божје Речи. Осим тога, мораће да примењују и нове смернице које ће бити откривене у „свицима“ у којима ће Јехова објаснити шта очекује од људи у новом свету. Те нове смернице биће још  један израз Јеховине незаслужене доброте.

НАСТАВИМО ДА ПРОПОВЕДАМО ДОБРУ ВЕСТ

17. Шта не смемо изгубити из вида док учествујемо у служби проповедања?

17 Данас је више него икада раније важно да проповедамо добру вест о Божјем Краљевству, будући да се ближи крај овог света (Мар. 13:10). Добра вест коју проповедамо несумњиво истиче Јеховину незаслужену доброту. То не смемо изгубити из вида док учествујемо у служби проповедања. Наш циљ је да својом службом искажемо част Јехови. А то можемо учинити ако људима објаснимо да су сва његова обећања што се тиче новог света израз његове неизмерне доброте.

Ревно служимо као „добри настојници Божје незаслужене доброте“ (1. Петр. 4:10) (Видети одломке 17-19)

18, 19. Како величамо Јеховину незаслужену доброту?

18 Док проповедамо људима можемо им објаснити да ће под Христовом влашћу у пуној мери осетити благослове које доноси откупна жртва и да ће постепено постићи савршенство. Божја Реч каже да ће и „само стварство бити ослобођено робовања распадљивости и добити славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21). То ће бити могуће само захваљујући Јеховиној изузетној доброти.

19 За нас је велика част што свима који желе да чују можемо пренети предивно обећање забележено у Откривењу 21:4, 5: „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.“ Јехова, онај који седи на престолу, рекао је: „Гле, све чиним ново!“ Још је рекао: „Пиши, јер су ове речи веродостојне и истините.“ Када ревно проповедамо добру вест, истински величамо Јеховину незаслужену доброту.