Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2016.

„Не бој се. Ја ћу ти помоћи“

„Не бој се. Ја ћу ти помоћи“

ЗАМИСЛИ да касно ноћу идеш улицом. У једном тренутку, примећујеш да те неко прати. Када ти застанеш, и он застане. Када ти убрзаш, и он то чини. Знаш да један твој пријатељ живи у близини и почињеш да трчиш према његовој кући. Он ти отвара врата, прима те унутра и тада коначно можеш да одахнеш.

Можда се никада ниси нашао у таквој ситуацији, али си сигурно из неких других разлога био узнемирен. На пример, можда се већ дуго бориш с неком маном, али увек изнова понављаш исту грешку. Можда си већ дуже време незапослен и не успеваш да пронађеш посао и поред свих напора. Или полако залазиш у године и страхујеш од онога што старост носи са собом. А можда те брине нешто сасвим друго.

С којим год проблемом да се суочаваш, зар ти не би значило да имаш некога коме се можеш поверити и ко ти увек може помоћи? Да ли имаш тако блиског пријатеља? Јехова ти може бити такав пријатељ, као што је био Аврахаму, што је споменуто у Исаији 41:8-13. У 10. и 13. стиху, Јехова свом народу каже: „Не бој се, јер сам ја с тобом. Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти. Подржаћу те својом праведном десницом. Јер ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи.‘“

„ПОДРЖАЋУ ТЕ“

Да ли ти ове речи уливају сигурност? Јехова нам њима дочарава једну предивну слику. Запази да он не иде поред тебе и држи те за руку. Када би то био случај, онда би те својом десницом држао за левицу. Међутим, Јехова пружа своју праведну десницу и хвата твоју десницу, као да те извлачи из неке дубоке јаме. То значи да ти помаже да изађеш из неке тешке животне ситуације. Он ти притом говори: „Не бој се. Ја ћу ти помоћи.“

Да ли ти видиш Јехову као свог Оца и пријатеља који те воли и радо ти прискаче у помоћ кад се суочаваш с неким проблемима? Њему је и те како стало до тебе, жели ти добро и спреман је да ти пружи подршку. Јехова жели да се осећаш спокојно. Зашто? Зато што те много воли! Он је заиста „помоћ која се у невољама лако налази“ (Пс. 46:1).

КАДА НАС МУЧИ ОСЕЋАЈ КРИВИЦЕ

Неки стално осуђују себе због грешака које су починили у прошлости и питају се да ли им је Јехова опростио. И верни Божји слуга Јов је у младости починио  неке грешке (Јов 13:26). Псалмисту Давида је такође мучио осећај кривице и зато је преклињао Јехову: „Грехе младости моје и преступе моје немој памтити“ (Пс. 25:7). Уосталом, као што Библија каже, „сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ (Римљ. 3:23).

Речи забележене у 41. поглављу Исаије Јехова је упутио свом древном народу, Израелу. Они су толико грешили да је Јехова одлучио да их казни изгнанством у Вавилон (Ис. 39:6, 7). Ипак, Бог је у исто време обећао да ће избавити оне који се буду покајали и поново му буду послушни (Ис. 41:8, 9; 49:8). Јехова и данас показује љубав и милосрђе према онима који се искрено кају и труде се да чине оно што је по његовој вољи (Пс. 51:1).

Осмотримо пример Такује, * који се борио са зависношћу од порнографије и с мастурбацијом. Много се трудио да их савлада, али често је доживљавао неуспехе. Он каже: „Осећао сам се потпуно безвредно. Али кад год бих се обратио Јехови у молитви и преклињао га да ми опрости, он би ме подигао.“ На које начине му је Јехова пружао помоћ? Путем скупштинских старешина. Они су му рекли да их позове кад год доживи пад. Он признаје: „Није ми било лако да их позовем, али кад год бих то учинио, улили би ми снагу да наставим да се борим.“ Једном су старешине замолиле покрајинског надгледника да посети Такују како би га охрабрио. Покрајински надгледник му је рекао: „Нисам случајно овде. Ту сам зато што су старешине желеле да те посетим. Они су желели да баш тебе посетим.“ Такуја каже: „Иако сам грешио, Јехова је, преко старешина, био спреман да ми пружи помоћ.“ С временом је успео да потпуно савлада своје лоше навике. Постао је општи пионир, а сада служи у једној подружници Јеховиних сведока. Ако се деси да паднеш, Јехова ће ти помоћи да устанеш, баш као што је помогао и овом брату.

КАДА БРИНЕМО ОД ЧЕГА ЋЕМО ЖИВЕТИ

Незапосленост је још један разлог због ког многи осећају зебњу. Неки су добили отказ и тешко им је да пронађу други посао. Како би се ти осећао када би свака твоја молба за посао била одбијена? Многи у таквим околностима изгубе самопоштовање. Како Јехова тада помаже? Можда ти неће обезбедити посао који би ти желео, али те може подсетити на речи Краља Давида, који је рекао: „Млад сам био и остарео сам, али нисам видео праведника остављеног, ни децу његову хлеб да просе“ (Пс. 37:25). Јехова те сматра веома драгоценим и својом „праведном десницом“ ти може пружити оно што ти је потребно.

Како ти Јехова може помоћи ако останеш без посла?

У то се уверила Сара, која живи у Колумбији. Имала је добро плаћен посао у једној доброј фирми, али јој није остајало много времена и снаге за друге активности. Пошто је желела да више учини за Јехову, дала је отказ и почела да служи као општи пионир. Међутим, није успела да пронађе посао са скраћеним радним временом.  Отворила је једну малу продавницу сладоледа, али је убрзо морала да је затвори јер је била на губитку. „Уследиле су три дуге године у којима нисам имала стални приход. Али све време сам осећала Јеховину подршку“, каже Сара. Научила је да рационално троши новац и да се не брине „за сутрашњи дан“ (Мат. 6:33, 34). На крају је добила позив од бившег послодавца, који јој је понудио да се врати на старо радно место. Рекла је да би прихватила ту понуду једино ако би могла да ради скраћено радно време и ако би била слободна када јој је то потребно за духовне активности. Иако сада не зарађује толико новца као некад, може да живи од тога и служи као пионир. Она каже да је током свих тих година осетила да Јехова с љубављу брине о њој.

БРИГЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ С ПОЗНИМ ГОДИНАМА

Позне године такође са собом доносе многе бриге. Многи који залазе у године питају се да ли ће убудуће имати довољно новца за живот. Можда их узнемирава помисао да би им се здравље могло погоршати. Писац једног псалма, највероватније Давид, молио је Јехову: „Немој ме одбацити у старости, кад ме изда снага моја, немој ме оставити“ (Пс. 71:9, 18).

Шта Јеховиним слугама може дати мир кад их обузму такве стрепње? Неопходно је да јачају своју веру у Јехову и да буду уверени да ће им он обезбедити све што им је неопходно. Ако су раније имали удобан, луксузан живот, можда ће бити потребно да га поједноставе и да науче да буду задовољни чак и ако буду имали мање у материјалном погледу. Можда ће увидети да и „јело од поврћа“ може бити укусно, па чак и здравије него „утовљени јунац“ (Посл. 15:17). Ако си усредсређен на служење Јехови, он ће сигурно бринути о теби и кад остариш.

Хосе и Роуз с Тонијем и Венди

Узмимо за пример Хосеа и Роуз, брачни пар који је у пуновременој служби више од 65 година. Живот им је доносио многе изазове. Морали су да брину о Роузином оцу, ком је била потребна стална нега. У међувремену, Хосе је оболео од рака, па је био оперисан и примао је хемотерапију. Да ли је Јехова „пружио десницу“ овом верном брачном пару? Свакако! Он је то учинио преко Тонија и Венди, једног брачног пара из њихове скупштине. Тони и Венди су планирали да један стан бесплатно дају на коришћење пуновременим слугама којима то буде потребно. Кад је био средњошколац, Тони је кроз прозор учионице често виђао Хосеа и Роуз како иду у службу проповедања. Био је одушевљен њиховом ревношћу, која је оставила снажан утисак на њега. Размишљајући о овом брачном пару који је цео свој живот посветио служби Јехови, Тони и Венди су пожелели да учине нешто за њих. Зато су одлучили да стан ставе на располагање баш њима. Они већ 15 година брину о Хосеу и Роуз, који сада имају око 85 година. Овај старији брачни пар гледа на Тонија и Венди као на дар од Јехове.

Јехова обећава: „Не бој се. Ја ћу ти помоћи.“ Он и теби пружа своју „праведну десницу“. Хоћеш ли и ти њему пружити своју руку?

^ одл. 11 Нека имена су промењена.