Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2016.

Зашто је важно да бдимо?

Зашто је важно да бдимо?

„Не знате у који дан долази ваш Господ“ (МАТ. 24:42)

ПЕСМЕ: 136, 129

1. Зашто је важно да пазимо на оно што се дешава око нас? (Видети слику на почетку чланка.)

ЗАМИСЛИМО да смо на конгресу и да програм само што није почео. Председавајући је изашао на бину и почео је музички увод. Време је да седнемо и уживамо у предивној музици коју је припремила наша организација. Што је најважније, време је да припремимо срце и ум за говоре који ће уследити. Али шта ако се неко шета или прича, не примећујући да програм почиње? Вероватно није обратио пажњу на време и на то шта се дешава око њега. Овај сценарио показује шта се може десити ако нисмо свесни времена у ком живимо и онога што се дешава око нас. Зато је важно да будемо спремни за оно што ће се ускоро догодити. О чему је реч?

2. Зашто је Исус више пута подстицао своје ученике да остану духовно будни?

2 Када је говорио о свршетку света, Исус Христ је упозорио своје ученике: „Пазите, будите будни, јер не знате када је време да се то догоди.“ Затим им је више пута поновио: „Бдите!“ (Мат. 24:3; прочитати Марка 13:32-37). Матејево јеванђеље, у ком је забележен исти догађај, такође открива да  је Исус упозорио своје следбенике да остану будни: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ [...] Будите спремни, јер Син човечји долази у час када се не надате!“ И опет им је рекао: „Бдите, дакле, јер не знате ни дан ни час“ (Мат. 24:42-44; 25:13).

3. Зашто обраћамо пажњу на Исусово упозорење да бдимо?

3 Као Јеховине слуге, озбиљно гледамо на Исусово упозорење да бдимо. Знамо да живимо у „времену краја“ и да ће ускоро избити „велика невоља“ (Дан. 12:4; Мат. 24:21). Ратови, пад моралних вредности, пораст безакоња, разне верске обмане, несташице хране, пошасти и земљотреси широм света — све то јасно показује да је крај близу. Поред тога, добра вест о Краљевству се проповеда широм света (Мат. 24:7, 11, 12, 14; Лука 21:11). Сигурно једва чекамо да Исус поново дође и изврши Очеву вољу (Мар. 13:26, 27).

БЛИЖИ СЕ КРАЈ

4. (а) Зашто можемо рећи да Исус сада зна када ће почети Армагедон? (б) У шта можемо бити сигурни, иако не знамо када ће почети велика невоља?

4 Када смо на конгресу, знамо да сваки део програма има тачно време када почиње. Међутим, када је реч о великој невољи, ми не можемо знати када ће почети, ма колико то желели. Када је био на земљи, Исус је о почетку велике невоље рекао: „О том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Мат. 24:36). Али пошто је Христ на небу добио власт да поведе рат против Сатаниног света, логично је закључити да он сада зна када ће почети Армагедон (Откр. 19:11-16). Међутим, ми то не знамо и зато је важно да останемо будни. С друге стране, Јехова одувек зна када ће почети велика невоља. Он је одредио тачно када ће она почети и зато „неће закаснити“. (Прочитати Авакума 2:1-3.) Како можемо бити сигурни у то?

5. Који пример показује да се Јеховина пророчанства увек испуњавају на време?

5 Јеховина пророчанства се увек испуњавају на време. На пример, Јехова је избавио Израелце из Египта у тачно одређено време, наиме, 14. нисана 1513. пре н. е. Осврћући се на оно што се тада догодило, Мојсије је рекао: „На крају тих четиристо и тридесет година, управо тог дана, све Јеховине чете изашле су из египатске земље“ (Изл. 12:40-42). Тих 430 година је почело да се рачуна од 1943. пре н. е., када је Јехова склопио савез са Аврахамом (Гал. 3:17, 18). Касније је Јехова рекао Аврахаму: „Знај да ће твоји потомци сигурно бити странци у туђој земљи, и мораће да служе другима, а они ће их тлачити четиристо година“ (Пост. 15:13; Дела 7:6). Тих 400 година су очигледно започеле 1913. пре н. е., када је Исак престао да сиса и кад је Исмаило почео да му се руга. Оне су се завршиле када су Израелци изашли из Египта 1513. пре н. е. (Пост. 21:8-10; Гал. 4:22-29). Дакле, Јехова је четири века унапред рекао када ће тачно ослободити свој народ!

6. Зашто можемо бити сигурни да ће Јехова заштитити свој народ?

 6 Исус Навин, који је био међу онима који су ослобођени из Египта, подсетио је Израелце: „Добро знате свим својим срцем и свом својом душом да од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила. Ниједна реч није остала неиспуњена“ (Ис. Нав. 23:2, 14). Можемо бити сигурни да Јеховина реч неће остати неиспуњена ни када се ради о нашем избављењу. Међутим, ако желимо да преживимо уништење овог света, морамо бдети.

ВАЖНО ЈЕ ДА БУДЕМО БУДНИ

7, 8. (а) Који су задатак имали стражари у древно доба и зашто је то било важно? (б) Шта се десило с Јерусалимом јер су стражари заспали?

7 У древна времена, многи велики градови, као што је Јерусалим, били су окружени високим зидинама. Оне су их штитиле од освајача. Важну улогу су имали и стражари који су стајали на местима с којих су имали добар поглед. Дању и ноћу, стражарили су на зидинама и градским капијама. Њихов задатак је био да упозоре становнике града на било коју опасност (Ис. 62:6). Морали су бити будни и опрезни, јер су животи људи зависили од њих (Језек. 33:6).

8 Јеврејски историчар Јосиф Флавије наводи да су римске снаге 70. н. е. успеле да освоје тврђаву Антонију и тако уђу у Јерусалим зато што су стражари на градским капијама заспали. Одатле су Римљани ушли у храм и запалили га, што је водило до завршног дела највеће трагедије коју су Јерусалим и јеврејски народ икада доживели.

9. Које чињенице већина људи данас није свесна?

9 Већина држава данас користи савремену технологију и граничне патроле како би чувала своје границе. На тај начин, пазе да ништа са стране не угрози њихову државну безбедност. Међутим, данашње власти не увиђају чињеницу да постоји власт која је изнад њих, а то је Божје Краљевство. Исус ће повести рат против свих њих, као Краљ тог Краљевства (Ис. 9:6, 7; 56:10; Дан. 2:44). Међутим, ми ћемо бити на сигурном уколико останемо духовно будни (Пс. 130:6).

ПАЗИМО ДА НАМ НИШТА НЕ ОДВУЧЕ ПАЖЊУ

10, 11. (а) Зашто морамо пазити да останемо будни? (б) Шта тебе уверава да Ђаво утиче на став људи према библијским пророчанствима?

10 Замислимо једног стражара који је целу ноћ будан. Сигурно је најуморнији пред крај своје смене и тада је највећа опасност да заспи. Слично је и с нама. Што смо ближе крају овог света, све нам је теже да останемо будни. Било би заиста жалосно ако бисмо сада у духовном погледу заспали! Погледајмо три опасности које могу ослабити нашу будност.

11 Утицај Сатане Ђавола. Кратко пре своје смрти, Исус је три пута упозорио своје ученике на чињеницу да је Сатана „владар овог света“ (Јов. 12:31; 14:30; 16:11). Он је знао да ће Ђаво  држати људе у духовној тами, како не би схватили колико је важно да обрате пажњу на Божја обећања о будућности (Соф. 1:14). Ђаво то чини путем данашњих религија. Шта си ти приметио у разговору с људима? Зар Ђаво није „заслепио“ људима ум тако да не виде да је крај близу и да Христ влада у Божјем Краљевству? (2. Кор. 4:3-6). Колико често чујеш да људи кажу: „Не занима ме“? Углавном су равнодушни када покушамо да им кажемо каква будућност очекује овај свет.

12. Зашто не смемо допустити Ђаволу да нас заведе?

12 Немојмо нипошто дозволити да нас равнодушност других обесхрабри и да због ње престанемо да бдимо. Зато је важно да примимо к срцу оно што је Павле написао суверницима: „И сами добро знате да Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи.“ (Прочитати 1. Солуњанима 5:1-6.) И Исус нас је упозорио: „Будите спремни, јер Син човечји долази у час кад се не надате“ (Лука 12:39, 40). Ускоро ће Сатана завести људе у још једном смислу. Наиме, они ће мислити да у свету влада „мир и сигурност“. А како ће бити с нама? Уколико смо будни и трезвени, тај дан нас неће затећи „као што би затекао лопове“. Зато морамо сваки дан читати Библију и размишљати о томе шта нам Јехова говори преко ње.

13. Како дух света утиче на људе и како му се можемо одупрети?

13 Утицај духа света. Многи су толико концентрисани на оно што свет нуди да нису свесни „својих духовних потреба“ (Мат. 5:3). Заокупљени су стицањем материјалних ствари које су често одраз „жеља тела и жеља очију“ (1. Јов. 2:16). Ту је и свет забаве, који толики нагласак ставља на уживања да је људима све теже одупрети се искушењима (2. Тим. 3:4). Зато је апостол Павле рекао хришћанима да не размишљају о томе  како да удовоље „жељама тела“, због којих би могли утонути у духовни сан (Римљ. 13:11-14).

14. На шта нас упозоравају речи из Луке 21:34, 35?

14 Ми не желимо да на нас утиче дух света, већ Јеховин дух, који нам помаже да разумемо догађаје који ће се ускоро одиграти [1] (1. Кор. 2:12). Међутим, свесни смо да нас чак и мале ствари попут свакодневних обавеза могу духовно уљуљкати уколико допустимо да нам буду важније од духовних активности. (Прочитати Луку 21:34, 35.) Неки нам се могу ругати што се трудимо да будемо будни у духовном погледу, али било би бесмислено да због тога ослаби наша будност (2. Петр. 3:3-7). Да се то не би десило, важно је да редовно идемо на наше састанке, где смо изложени деловању Божјег духа.

Да ли се трудиш да останеш духовно будан? (Видети одломке 11-16)

15. Шта се десило с апостолима који су били с Исусом и како се то може десити и нама?

15 Утицај нашег несавршеног тела. Исус је знао да су људи несавршени и да имају своје границе. Погледајмо шта се десило у ноћи пре његовог погубљења. Да би сачувао беспрекорност, тражио је у молитви снагу од свог небеског Оца. С њим су били и Петар, Јаков и Јован и он им је рекао да остану будни док се он моли. Међутим, они нису схватали колико је озбиљно оно што ће се десити. Били су уморни и зато су заспали. С друге стране, Исус је такође био физички уморан, али се горљиво молио свом Оцу. То је требало да раде и апостоли који су били с њим (Мар. 14:32-41).

16. Према Луки 21:36, шта ће нам помоћи да останемо духовно будни?

16 Шта ће нам помоћи да останемо духовно будни и спремни за Јеховин дан? Потребна је јака жеља да и даље чинимо оно што је исправно. Али то није довољно. Треба и да се усрдно молимо Јехови. О томе је Исус говорио тројици апостола неколико дана пре него што је с њима отишао у Гетсимански врт. (Прочитати Луку 21:36.) Дакле, ако желимо да останемо будни, немојмо занемаривати молитву (1. Петр. 4:7).

ОСТАНИМО БУДНИ

17. Како се можемо припремити за оно што нас чека у будућности?

17 Исус је рекао да ће крај доћи у час када се не надамо (Мат. 24:44). Зато сада није време да духовно клонемо. Такође није време да тежимо за оним што нам овај свет нуди, мислећи да ће нас то усрећити. То је само илузија. Јехова и Христ нам преко Библије говоре шта ће ускоро учинити за нас и како можемо да останемо будни док то време не дође. Због тога је важно да пазимо на своју духовност и однос с Јеховом. Такође је битно да нам Краљевство остане на првом месту у животу. Морамо пазити на време у ком живимо и на догађаје у свету да бисмо били спремни за оно што нас чека, будући да нам од тога зависи живот (Откр. 22:20).

^ [1] (14. одломак) Видети 21. поглавље књиге Божје Краљевство влада!