Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јул 2016.

Будимо захвални за Божју незаслужену доброту

Будимо захвални за Божју незаслужену доброту

„Сви ми стално примамо — незаслужену доброту“ (ЈОВ. 1:16)

ПЕСМЕ: 95, 13

1, 2. (а) О чему се ради у овој Исусовој причи? (б) Како се у тој причи истичу великодушност и незаслужена доброта?

ЈЕДАН виноградар је рано ујутру изашао на трг да унајми раднике за свој виноград. Радници које је нашао пристали су да раде за плату коју им је понудио и отишли су на посао. Међутим, том домаћину је било потребно још радника, тако да је током дана више пута одлазио на трг како би унајмио раднике. Рекао је да ће свима поштено платити, чак и онима које је унајмио касно по подне. Увече су се сви радници окупили да их исплати и он је свима дао исту плату, било да су радили цео дан или само један сат. Када су то схватили они који су радили цео дан, почели су да се жале. Али виноградар им је рекао да су се с њим погодили за ту плату и да он има право да свим својим радницима да колико хоће. На крају им је рекао: „Зар је [ваше] око завидно зато што сам ја добар?“ (Мат. 20:1-15, фуснота).

2 Ова Исусова прича нам скреће пажњу на Јеховину незаслужену доброту. (Прочитати 2. Коринћанима 6:1.) Изгледа да радници који су радили само један сат нису заслужили целу плату, али виноградар је  према њима био изузетно великодушан. Што се тиче грчке речи која је преведена изразом „незаслужена доброта“, а која се у многим преводима Библије преноси речју „милост“, један познавалац Библије је написао: „Ова реч преноси мисао о незаслуженом дару, о нечему што човек добија, а да то није зарадио нити ичим заслужио.“

ВЕЛИКОДУШАН ДАР ОД ЈЕХОВЕ

3, 4. Зашто и како је Јехова показао незаслужену доброту према свим људима?

3 Библија каже да је незаслужена доброта дар од Бога (Еф. 3:7). Зашто и како нам Јехова даје тај дар? Ако бисмо у потпуности удовољавали свим Јеховиним мерилима, онда би доброта коју показује према нама била заслужена. Али ми то не можемо постићи. Зато је краљ Соломон и написао: „Нема на земљи праведног човека који чини само добро и никад не греши“ (Проп. 7:20). Апостол Павле је исто тако рекао: „Сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ и „плата за грех је смрт“ (Римљ. 3:23; 6:23а). То је оно што заслужујемо.

4 Међутим, Јехова је на изузетан начин показао колико воли људе иако су они грешни и несавршени. Био је то највећи израз његове незаслужене доброте. Он је свог „јединорођеног Сина“ послао на земљу да свој живот да за нас (Јов. 3:16). Апостол Павле је написао да је Исус крунисан славом и чашћу „јер је претрпео смрт, да би тиме по Божјој незаслуженој доброти окусио смрт за свакога“ (Јевр. 2:9). Дакле, „Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљ. 6:23б).

5, 6. Какав је исход када нашим животом управља (а) грех? (б) незаслужена доброта?

5 Зашто људи греше и умиру? Божја Реч даје одговор кад каже да смрт краљује „због преступа једног човека“, то јест Адама (Римљ. 5:12, 14, 17). Међутим, то не значи да грех мора да управља нашим животом. Када исказујемо веру у Христову откупну жртву, онда Јеховина незаслужена доброта управља нашим животом. Како је то могуће, објашњавају следеће речи: „Где се показао грех, незаслужена доброта показала се у још већој мери. Зашто? Зато да би, као што је грех краљевао заједно са смрћу, исто тако и незаслужена доброта краљевала путем праведности како би људи могли добити вечни живот преко Исуса Христа“ (Римљ. 5:20, 21).

6 Иако је чињеница да смо још увек грешни, не треба да се једноставно помиримо с тим и да допустимо да грех доминира нашим животом. Ако ипак починимо неки грех, сигурно ћемо се молити Јехови да нам опрости. Али апостол Павле нас је упозорио следећим речима: „Грех не сме да влада вама, будући да нисте под законом него под незаслуженом добротом“ (Римљ. 6:14). Дакле, незаслужена доброта треба да влада нашим животом. А какви ће резултати из тога проистећи објаснио је апостол Павле када је рекао: „Божја незаслужена доброта [...] поучила нас је да се одрекнемо безбожности и светских жеља и да разборито, праведно и одано Богу живимо усред овог садашњег света“ (Титу 2:11, 12).

НЕЗАСЛУЖЕНА ДОБРОТА СЕ „ИЗРАЖАВА НА РАЗНЕ НАЧИНЕ“

7, 8. Шта значи то што се Јеховина незаслужена доброта „изражава на разне начине“? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Апостол Петар је написао: „Служите једни другима у складу с даром  који је сваки од вас примио, као добри настојници Божје незаслужене доброте, која се изражава на разне начине“ (1. Петр. 4:10). Шта значи то што се Божја незаслужена доброта изражава на разне начине? То значи да какви год проблеми да нас снађу, Јехова нам може дати снаге да их поднесемо (1.  Петр. 1:6). Нема те кушње с којом се не бисмо могли носити уз помоћ Божје незаслужене доброте.

8 Јеховина незаслужена доброта се заиста изражава на разне начине. Апостол Јован је написао да ми „стално примамо“ Божју незаслужену доброту (Јов. 1:16). Многе благослове које имамо добили смо захваљујући томе што нам Јехова показује незаслужену доброту на разне начине. Који су неки од њих?

9. Који благослов имамо захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти и како можемо показати захвалност за то?

9 Јехова нам опрашта грехе. Захваљујући својој незаслуженој доброти, Јехова нам опрашта грехе, наравно уколико се кајемо и уколико се трудимо да тако нешто више не чинимо. (Прочитати 1. Јованову 1:8, 9.) Треба да будемо захвални за његово милосрђе и да га због тога славимо. Пишући помазаним хришћанима свог доба, апостол Павле је рекао: „[Јехова] нас је избавио из власти таме и пренео нас у краљевство свог вољеног Сина, по коме смо ослобођени откупнином — опроштени су нам греси“ (Кол. 1:13, 14). А када су нам греси опроштени, можемо добити још многе благослове.

10. Шта можемо имати захваљујући Божјој незаслуженој доброти?

10 Имамо мир с Богом. Будући да смо од рођења несавршени, ми смо у непријатељству с Богом. Апостол Павле је то потврдио када је рекао: „Док смо још били непријатељи, били [смо] помирени с Богом смрћу његовог Сина“ (Римљ. 5:10). То помирење нам омогућује да будемо Божји пријатељи. Павле је то повезао с Јеховином незаслуженом добротом, када је својој помазаној браћи рекао: „Пошто смо због вере проглашени праведнима, останимо у миру с Богом преко нашег Господа Исуса Христа, преко кога вером можемо приступити овој незаслуженој доброти у којој стојимо“ (Римљ. 5:1, 2). То је заиста велики благослов.

Изрази Божје незаслужене доброте: Чули смо добру вест (Видети 11. одломак)

11. Како помазаници доводе многе до праведности?

11 Проглашени смо праведнима. Сви смо ми по природи неправедни. Али пророк Данило је рекао да ће у време краја „они који су разборити“, то јест Христова помазана браћа, многе довести до праведности. (Прочитати Данила 12:3.) Посредством дела проповедања и поучавања, помажу милионима људи, које Библија назива „другим овцама“, да буду проглашени праведнима пред Јеховом (Јов. 10:16). Али то је могуће само захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти. Апостол Павле је рекао: „Дар је то што су његовом [Божјом] незаслуженом добротом проглашени праведнима због тога што су ослобођени откупнином коју је платио Христ Исус“ (Римљ. 3:23, 24).

Можемо се молити Јехови (Видети 12. одломак)

12. Како је молитва повезана с Божјом незаслуженом добротом?

12 Можемо се приближити Богу посредством молитве. Захваљујући незаслуженој доброти коју нам Јехова показује, можемо му приступити посредством молитве. Апостол Павле је заправо Јеховин престо назвао престолом незаслужене  доброте и подстакао нас је да му приступимо „са слободом говора“ (Јевр. 4:16а). Јехова нам је исказао ту част посредством свог Сина, захваљујући коме можемо „слободно говорити и с поуздањем приступити Богу путем своје вере у Христа“ (Еф. 3:12). То што се слободно можемо обратити Јехови у молитви заиста је предиван израз његове незаслужене доброте.

Можемо добити помоћ кад нам затреба (Видети 13. одломак)

13. Како захваљујући незаслуженој доброти можемо добити помоћ кад нам затреба?

13 Можемо добити помоћ кад нам затреба. Апостол Павле нас је подстакао да се са слободом обратимо Јехови у молитви да би нам „показао милосрђе и исказао незаслужену доброту кад нам затреба помоћ“ (Јевр. 4:16б). Кад год нас у животу снађу неке невоље или нас нешто уздрма, можемо се молити Јехови да буде милосрдан према нама и да нам помогне. Он ће услишити наше молитве иако то не мора да уради. Често нам пружа помоћ преко наше браће и сестара, тако да „пуни храбрости можемо рећи: ’Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?‘“ (Јевр. 13:6).

14. Како захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти можемо пронаћи утеху?

14 Можемо пронаћи утеху. Велики благослов који имамо захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти јесте то што у тешким тренуцима у животу ипак можемо пронаћи утеху за своје рањено срце (Пс. 51:17). Апостол Павле је хришћанима у Солуну, који су трпели прогонство, написао: „Нека сам наш Господ Исус Христ и Бог, наш Отац, који нас је волео и дао нам по својој незаслуженој доброти вечну утеху и дивну наду, утеше ваше срце и учврсте  вас“ (2. Сол. 2:16, 17). Заиста је утешно знати да нас Јехова воли и да брине за нас.

15. Коју наду имамо захваљујући Божјој незаслуженој доброти?

15 Имамо наду у вечни живот. Будући да смо грешни, без Јеховине помоћи за нас не би било никакве наде. (Прочитати Псалам 49:7, 8.) Али Јехова нам је пружио дивну наду. Исус је својим следбеницима рекао да његов Отац жели да „свако ко види Сина и исказује веру у њега има вечни живот“ (Јов. 6:40). Нада у вечни живот је заиста дар, изванредан израз Божје незаслужене доброте. Апостол Павле је сигурно то ценио и зато је рекао да се „показала Божја незаслужена доброта која доноси спасење свим врстама људи“ (Титу 2:11).

НЕМОЈМО ОЛАКО СХВАТАТИ БОЖЈУ НЕЗАСЛУЖЕНУ ДОБРОТУ

16. Како су неки хришћани у првом веку олако схватали Божју незаслужену доброту?

16 Иако захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти имамо многе благослове, немојмо мислити да ће Јехова прелазити преко свега. Међу хришћанима у првом веку било је неких који су покушали да незаслужену доброту нашег Бога претворе у „изговор за бесрамна дела“ (Јуд. 4). Ти неверни хришћани очигледно су рачунали на то да ће им Јехова све опростити и да зато могу да слободно греше. Што је још горе, хтели су да и друге наведу на такав пут. Онај ко данас тако поступа такође „вређа дух незаслужене доброте“ (Јевр. 10:29).

17. На шта нас је апостол Петар упозорио?

17 И у данашње време неки хришћани сматрају да ће им Јехова аутоматски опростити сваки грех. То је замка у коју је Сатана успео да их ухвати. Јехова је заиста спреман да опрости онима који се кају за своје грехе, али ипак очекује од нас да се снажно боримо против лоших склоности. Апостол Петар је под Божјим надахнућем написао: „Зато ви, вољени моји, пошто ово унапред знате, чувајте се да вас ти дрски безаконици не одвуку својом заблудом и да не изгубите своју постојаност. А растите у незаслуженој доброти и спознању о нашем Господу и Спаситељу Исусу Христу“ (2. Петр. 3:17, 18).

УЗ НЕЗАСЛУЖЕНУ ДОБРОТУ ИДЕ И ОДГОВОРНОСТ

18. Које одговорности имамо?

18 Ми смо веома захвални Јехови на његовој доброти. Зато дарове које смо од њега добили желимо да користимо да му искажемо част и да помогнемо другим људима. Како то можемо чинити? Апостол Павле је дао одговор када је рекао: „Дакле, имамо различите дарове, према незаслуженој доброти која нам је указана [...] ако је то служење, извршавајмо ту службу; ако неко поучава, нека се посвети поучавању; ако неко подстиче, нека се посвети подстицању [...] онај ко показује милосрђе, нека то чини радосно“ (Римљ. 12:6-8). Јеховина незаслужена доброта нас обавезује да будемо вредни у служби проповедања, да поучавамо људе ономе што пише у Библији, да храбримо нашу браћу и сестре и да опраштамо онима који су нас повредили.

19. О чему ће бити речи у наредном чланку?

19 Чињеница да нам Јехова великодушно исказује своју љубав треба да нас подстакне да дамо „темељно сведочанство за добру вест о Божјој незаслуженој доброти“ (Дела 20:24). О томе ћемо подробније говорити у наредном чланку.