Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2018.

„Он уморном снагу враћа“

„Он уморном снагу враћа“

Годишњи цитат за 2018: Они који се у Јехову уздају добијају нову снагу (ИС. 40:31)

ПЕСМЕ: 3, 47

1. (а) С којим проблемима се многи суочавају? (б) Шта радује Јехову? (Видети слике на почетку чланка.)

ЖИВОТ у овом свету није нимало лак. На пример, многа наша драга браћа и сестре боре се с неком озбиљном болешћу. Други морају да брину о остарелим рођацима иако су и сами зашли у године. Неки напорно раде не да би својој породици пружили луксуз, већ оно најосновније. Осим тога, многи се не боре само с једним оваквим проблемом већ с више њих истовремено. Колико само времена и емоционалне снаге треба за то, а да не помињемо финансијску страну. Међутим, њихову веру у Јеховина обећања и у бољу будућност ништа не може пољуљати. Јехова се сигурно радује због тога!

2. (а) У шта нас уверавају речи из Исаије 40:29? (б) Коју озбиљну грешку не смемо учинити?

2 Да ли смо понекад због животних притисака на ивици снаге? Важно је да тада не заборавимо да нисмо једини. У Библији можемо читати о онима који су верно служили Богу, а ипак су се борили с таквим осећањима (1. Краљ. 19:4; Јов 7:7). Међутим, нису се предали, већ су тражили снагу од Јехове. Лично су се уверили у то да Јехова „уморном снагу враћа“ (Ис. 40:29). Нажалост, у наше време неки хришћани закључују да ће се најбоље изборити  с проблемима ако се „мало одморе од истине“, како они кажу. Њима је изгледа служење Јехови постало терет, а не окрепа. С временом престају да читају Божју Реч, присуствују скупштинским састанцима и учествују у служби проповедања. То је управо оно што Сатана жели да учине.

3. (а) Како можемо спречити Сатану да нас ослаби? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Ђаво добро зна да смо духовно јаки када дајемо све од себе док служимо Јехови, али он не жели да будемо јаки. Зато, када смо физички и емоционално исцрпљени, немојмо се удаљавати од Јехове. Тада му се још више приближимо јер ће нас он учврстити и ојачати (1. Петр. 5:10; Јак. 4:8). У овом чланку ћемо осмотрити стихове из Исаије 40:26-31, који нас уверавају да Јехова може да нас ојача. Затим ћемо размотрити две ситуације због којих бисмо могли посустати у служби Јехови, али и како нам примена библијских начела може дати снагу.

ОНИ КОЈИ СЕ У ЈЕХОВУ УЗДАЈУ ДОБИЈАЈУ НОВУ СНАГУ

4. Шта учимо из речи записаних у Исаији 40:26?

4 Прочитати Исаију 40:26Нико није успео да преброји све звезде у свемиру. Научници верују да само у нашој галаксији, Млечни пут, постоји чак 400 милијарди звезда. Ипак, Јехова свакој зна име. Чему нас то учи? Уколико је Јехови стало до звезда које нису живе, колико му је онда тек стало до нас који смо свесно изабрали да му служимо, и то из љубави (Пс. 19:1, 3, 14). Наш драги Отац зна све о нама, такорећи зна како дишемо. У Библији стоји да нам је он и „све власи на глави“ избројао (Мат. 10:30). Нешто слично је рекао и један псалмиста: „Познаје Јехова живот беспрекорних“ (Пс. 37:18). Дакле, он запажа са чиме се све суочавамо и може нам дати снагу да се изборимо с тим.

5. Зашто смо уверени у то да нас Јехова може ојачати?

5 Прочитати Исаију 40:28Јехова је извор целокупне енергије. Размислимо само о количини енергије коју даје Сунцу. Дејвид Боданес, писац научних текстова, запажа: „Енергија коју Сунце сваке секунде ослобађа једнака је експлозији милијарду атомских бомби.“ Један други истраживач је рекао да „Сунце у једној секунди ослободи онолико енергије колико је човечанству потребно у наредних 200 000 година!“ Има ли разлога да сумњамо да онај ко даје Сунцу енергију и нама може дати снагу да се изборимо с проблемима?

6. Зашто можемо рећи да је Исусов јарам угодан?

6 Прочитати Исаију 40:29Служење Јехови извор је праве окрепе. Када је Исус својим ученицима рекао: „Узмите мој јарам“, он је додао: „Наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Мат. 11:28-30). То је заиста истина! Понекад, кад смо исцрпљени, можда нам је тешко да кренемо на састанак или у службу проповедања. Међутим, како се осећамо кад се вратимо? Окрепљени смо и спремнији да се суочимо са животним притисцима. Лично смо се уверили колико је Исусов јарам угодан.

7. Наведи неки пример који потврђује истинитост речи из Матеја 11:28-30.

7 Једна сестра коју ћемо звати Кејла бори се са синдромом хроничног умора, депресијом и мигреном. Због  тога понекад не може да присуствује скупштинским састанцима. Међутим, након што је једном приликом смогла снаге да присуствује једном јавном предавању, рекла је: „У предавању је било речи о обесхрабрењу и брат је о томе говорио с пуно саосећања и разумевања. То ме је гануло до суза. Још једном сам се уверила у то колико су састанци важни.“ Ова наша сестра је била срећна што је успела да присуствује том састанку.

8, 9. На шта је апостол Павле мислио када је написао: „Кад сам слаб, онда сам јак“?

8 Прочитати Исаију 40:30Не смемо изгубити из вида да без обзира на своје способности, не можемо све сами. На пример, апостол Павле је био способан у много чему, али ипак није могао да учини све што је желео. Једном приликом је рекао Јехови како се осећа, а Јехова му је на то одговорио: „Моја сила [се] у потпуности показује кад си слаб.“ Павле је схватио суштину и зато је закључио: „Кад сам слаб, онда сам јак“ (2. Кор. 12:7-10). На шта је мислио?

9 Павле је разумео да постоје границе у ономе што може да учини својом снагом и да му је потребан додатни извор снаге. Зато му је, када је био слаб, Божји дух давао снагу. Поред тога, тај дух му је помагао да изврши задатке које својом снагом никад не би могао. Исто је и с нама. Када нам Јехова даје свој свети дух, бићемо јаки.

10. Како је Јехова помагао Давиду?

10 Такође је и псалмиста Давид много пута осетио како га је свети дух ојачао. Зато је Богу рекао: „С тобом могу и на чету разбојника ударити, с Богом својим могу се и на бедеме попети“ (Пс. 18:29). Као што неки бедем може бити толико висок да се на њега не можемо сами попети тако и неки наш проблем може бити толико велик да га не можемо сами решити. Тада нам је потребна Јеховина помоћ.

11. Како нам свети дух помаже кад се суочавамо с проблемима?

11 Прочитати Исаију 40:31Орао може веома дуго да остане у ваздуху, али то не успева само својом снагом. Да би се подигао у ваздух и дуго једрио, он користи топле ваздушне струје. Како нам овај пример може помоћи уколико се суочавамо с неким наизглед нерешивим проблемом? Пошто знамо да га не можемо решити својом снагом, усрдно се молимо Јехови да нас „подигне“, тако што ће нам дати свој свети дух (Јов. 14:26). За његов дух се можемо молити у било које доба дана и ноћи. Можда ће нам бити нарочито потребан онда када имамо несугласице с неким суверником. Међутим, зашто уопште долази до њих?

12, 13. (а) Зашто долази до несугласица? (б) Шта о Јехови учимо из Јосифовог примера?

12 Несугласице настају јер смо сви несавршени. С времена на време се може десити да наш суверник каже или учини нешто што нас веома боли, или ми то учинимо њему. То може представљати озбиљну кушњу. Међутим, као и у другим кушњама, и у овој ћемо имати прилику да докажемо да смо верни Јехови. На који начин? Тако што ћемо уједињено служити с нашим суверницима. Иако су несавршени, Јехова их воли, а то очекује и од нас.

Јехова није напустио Јосифа, а неће ни нас (Видети 13. одломак)

13 Поред тога, Јехова дозвољава да његове слуге буду искушане. То можемо видети на Јосифовом примеру. Кад је био млад, његова љубоморна полубраћа су га продала као роба. Тако је  завршио у Египту (Пост. 37:28). Јехова је сигурно видео шта се десило и без сумње га је болело када је видео како се други опходе према његовом слуги Јосифу. Па ипак, он то није спречио. Касније, када је Јосиф био оптужен да је покушао да силује жену свог господара, Петефрија, и када је због тога био бачен у затвор, Јехова се ни тада није умешао. Али да ли то значи да га је напустио? Никако. У Библији пише: „Јехова му је давао успех у свему што је радио“ (Пост. 39:21-23).

14. Зашто је добро да применимо савет да „одбацимо гнев“?

14 Погледајмо још један пример. Краљ Давид је много пута у животу био повређен. Па ипак, овај верни Јеховин слуга није дозволио да га због тога изједају негативна осећања. На пример, написао је: „Одбаци гнев и одагнај срџбу, не жести се, јер то само ка злу води“ (Пс. 37:8). Зашто је важно да одбацимо гнев? Зато што желимо да опонашамо Јехову, који „не поступа с нама по гресима нашим“ (Пс. 103:10). Међутим, постоје још неки разлози због чега би требало да „одбацимо“ гнев. На пример, гнев води до високог крвног притиска, дисајних проблема, оштећења јетре и панкреаса, као и до проблема с варењем. Кад смо љути, не можемо јасно сагледавати ствари. Поред тога, након неког излива гнева може нам бити толико тешко да паднемо у депресију. С друге стране, у Библији стоји: „Мирно срце живот је телу“ (Посл. 14:30). Како се онда можемо изборити с повређеним осећањима и обновити добре односе са суверницима? Тако што ћемо примењивати библијска начела.

КАДА НАС БРАЋА РАЗОЧАРАЈУ

15, 16. Шта треба да радимо уколико нас неко повреди?

15 Прочитати Ефешанима 4:26. Када су људи из света груби према нама, то нас нимало не чуди. Међутим, уколико нас суверник или члан породице дубоко повреди, то нас може сломити. Можда једноставно не можемо да пређемо преко тога. Да ли ћемо дозволити да нас гнев годинама изједа или ћемо применити библијски савет да што пре решимо проблем? Што више одуговлачимо да се помиримо с братом, то ће нам бити теже.

16 Шта онда да радимо? Као прво, искрено се обратимо Јехови у молитви. Молимо га да нам помогне како бисмо могли у миру да разговарамо с нашим братом. Немојмо заборавити  да је Јехова близак и с њим (Пс. 25:14). Јехова воли своје слуге и добар је према њима и зато то очекује и од нас (Посл. 15:23; Мат. 7:12; Кол. 4:6). Као друго, размишљајмо о томе шта ћемо рећи. Немојмо претпоставити да нас је наш брат намерно повредио и немојмо га унапред осудити. Будимо спремни да признамо да смо и ми можда допринели раздору. На почетку можемо рећи: „Можда сам превише осетљив, али због онога што си јуче рекао, осећао сам се...“ Уколико се разговор не заврши онако како смо очекивали, покушајмо више пута. У међувремену, молимо се Јехови да благослови тог брата и да ми запазимо његове лепе особине. Једно је сигурно, уколико се трудимо да обновимо мир, обрадоваћемо Јехову.

КАДА НАС МУЧИ НАША ПРОШЛОСТ

17. (а) Коју помоћ Јехова пружа онима који почине озбиљан грех? (б) Зашто је важно прихватити Јеховину помоћ?

17 Неки су у прошлости починили озбиљан грех и због тога мисле да нису достојни да служе Јехови. Можда их мучи осећај кривице, а он је окрутан господар који у нама ствара негативна осећања. Краљ Давид, који се и сам борио с таквим осећањима, рекао је: „Кад сам ћутао, кости су се моје сасушиле од јецања мога по цео дан. Јер ме је дан и ноћ рука твоја притискала.“ Али он се није повукао, већ је храбро учинио оно што Јехова очекује од својих слугу. Зато је рекао: „На крају сам ти признао грех свој [...] Ти си опростио кривицу греха мојих“ (Пс. 32:3-5). Уколико си и ти починио озбиљан грех, буди сигуран да Јехова жели да ти помогне да се опоравиш. Међутим, мораш прихватити помоћ коју он пружа преко скупштине (Посл. 24:16; Јак. 5:13-15). Немој одуговлачити јер је у питању твој вечни живот. Али шта да радиш уколико те мучи осећај кривице и дуго након што си учинио све што је потребно да би ти Јехова опростио?

18. Како Павлов пример може помоћи онима који мисле да нису достојни да служе Јехови?

18 У животу апостола Павла било је тренутака када је био обесхрабрен због греха из прошлости. Једном је рекао: „Ја сам најмањи међу апостолима и нисам достојан да се назовем апостолом, јер сам прогонио Божју скупштину.“ Међутим, још је додао: „Али Божјом незаслуженом добротом јесам то што јесам“ (1. Кор. 15:9, 10). Јехова је знао да је Павле чинио лоше ствари. Међутим, указао му је милосрђе и поверио му посебну службу. Требало је да и Павле на себе гледа онако како је Јехова гледао на њега. Дакле, уколико смо и ми учинили нешто лоше, а затим се искрено покајали и признали то Јехови и, ако је било потребно, старешинама, можемо бити уверени да нам је Јехова опростио. Немојмо сумњати у њега, већ прихватимо његов опроштај (Ис. 55:6, 7).

19. Како гласи годишњи цитат за 2018. и зашто је одговарајућ?

19 Како се ближимо крају овог света, можемо очекивати све веће животне притиске. Међутим, будимо уверени да Јехова, који „уморном снагу враћа, нејаком велику снагу даје“ и нама може дати све што нам треба да бисмо истрајали (Ис. 40:29; Пс. 55:22; 68:19). На то ћемо се подсетити сваки пут кад уђемо у Дворану Краљевства и видимо годишњи цитат, који гласи: „Они који се у Јехову уздају добијају нову снагу“ (Ис. 40:31).